Защо хората отлагат или избягват лечението на психични разстройства?

Защо хората с психични разстройства не търсят помощ

Медицинските услуги за терапия и рехабилитация на психични заболявания и поведенчески разстройства са по-достъпни от всякога, но голяма част от хората с психични страдания отлагат или изобщо не търсят помощ.

Защо го правят?

6 причини, поради които хората отлагат или не търсят лечение на психични заболявания

Въпреки че бариерите между хората и грижите за психичното здраве намаляват и са по-малко плашещи с всеки изминал ден, те все още съществуват. Това може би е част от проблема, но не е единствената причина хиляди хора да отлагат или дори отказват да потърсят медицинските грижи, от които се нуждаят, въпреки че те биха могли да им помогнат. Ето още няколко причини за това: 

Стигма 

Стигмата е може би най-съществената пречка много хора да не търсят медицинска помощ при психично заболяване.

Стигмата произлиза от неразбирането на обществото към психичните разстройства, остарелите нагласи към психичните заболявания като цяло, което води и до неодобрение към получаването на медицински грижи за психични разстройства. Резултатът е чувство на срам от факта на психичното страдание и нуждата от лечение. 

Стигмата се развива по много причини, но е установена най-вече поради липса на разбиране на начина, по който работи лечението на психичните заболявания и поведенческите разстройства. Фактът, че днес има голямо количество информация по темата, тя все още е забулена в мистерия за много хора, поради което старата стигма все още е вплетена в обществото и все още засяга пациентите. Затова, под натиска на общественото мнение и притеснението “какво ще кажат хората”, много, ако не и повечето хора, по-скоро биха се отказали да потърсят помощ за себе си, отколкото да бъдат “сочени с пръст”, въпреки че по този начин могат да бъдат опасни за себе си и за останалите. 

Разходи

Немалка пречка през лечението и рехабилитацията на психични разстройства са и възможните разходи, които пациентите биха имали за това. За съжаление, в България здравните застрахователи все още не предлагат покритие за такъв тип услуги, а няма и наличен държавен механизъм в насока на пациенти с психични разстройства.

Още от основаването си, фондация “Свети Рафаил” търси начини за поне частично поемане на разходите по рехабилитация на психични разстройства, но засега това е без съществен резултат. Продължаваме да работим неуморно в тази насока, защото вярваме, че хората ще обърнат по-сериозно внимание на психичното си здраве, ако имат спокойствието, че терапията и рехабилитацията им, няма да бъдат финансово непосилни за него.

Неразбиране на терапията

Неразбирането на начина, по който терапията и рехабилитация биха могли да помогнат за възстановяването, могат възспрат човек с психично разстройство да потърси помощ. Това може да стане в резултат на поява на безпокойство и несигурност в резултатите. Причината може да е не само в невежество, но и самостигматизация, както и да се базира или да се комбинира с личностни особености на човека, особено ако става дума за някой, който не обича да опитва нови неща, или се страхува от промените. 

Чувство за личен провал

Тясно преплетен с налагането на вътрешна стигма към психичното разстройство е страхът от провал. Някои хора гледат на нуждата да потърсят помощ за психичното си страдание като на форма на личен провал. Струва им се, че усилията им да се почувстват по-добре не са достатъчни и са разочаровани от това, че имат нужда от чужда помощ. В действителност терапията и рехабилитацията на психични разстройства могат да бъдат място за придобиване на повече контрол над себе си и добиване на нова вътрешна сила.

Липса на доверие

За някои хора идеята да споделят с непознат е плашеща или непривлекателна. Човек може да избегне да потърси квалифицирана помощ за психичното си разстройства, защото не знае как да сподели лична информация с някого, когото никога преди не е срещал, а е възможно и да има негативен опит в миналото с подобна ситуация. По тази причина, в началото на терапията на психичното разстройство е възможно да се появи липса на доверие между терапевта и пациента с психично заболяване.

Самота и изолация

Хората, които изпитват самота, често имат усещането, че са изолирани и никой не е в състояние да им помогне. По тази причина, те могат никога да не потърсят помощ за психичното си заболяване, поради вярването, че няма да има полза от нея.

Натоварен график

Някои хора водят много динамичен начин на живот  и смятат, че нямат достатъчно време да посветят няколко часа от месеца за подобряване на психичното си здраве. За тези, които работят на пълен работен ден, необходимостта да планират отиването и връщането си мястото, на което се провеждат терапевтичните сесии, може да бъде изключително трудно и натоварващо. Като допълнение, хората, страдащи от симптоми, като липса на мотивация или умора, мисълта да отидат някъде и да проведат терапевтична сесия, често може да бъде непосилна.

Какви усилия полага фондация “Свети Рафаил” за по-добрата помощ за хората с психични разстройства?

Както сме казвали нееднократно, нашата цел е да помогнем на максимално много хора с психични страдания да подобрят качеството си на живот. А няма как да им предоставим помощ и да им осигурим ефективна рехабилитация на психични разстройства, ако те не дойдат при нас. По тази причина, по-долу описваме част от нещата, с които се надваме да мотивираме повече хора да потърсят помощ за психичното си разстройство и да имат възможност да се върнат към обичайния си начин на живот.  

Информация, свързана с психичните разстройства

Фондация “Свети Рафаил” полага усилията в посока на премахване на стигмата около психичните страдание, както и за по-добрата информираност за самите заболявания и начинът, по който рехабилитацията на психични разстройства помага.

Усилия за финансиране на рехабилитация на психични разстройства 

От самото си създаване, търсим възможности за частично или цялостно финансиране на рехабилитация и ресоциализация за хора с психични разстройства. Успяхме да проведем няколко кампании, с помощта на наши партньори, но продулжаваме да полагаме усилия, така че да помогнем терапията на психични заболявания да бъде достъпна за максимално много хора, които имат нужда от нея. 

Прозрачност

Предоставяме пълна информация както за начина, по който провеждаме рехабилитацията на психични разстройства, така и за какво струва това.

Цените за настаняване в защитено жилище “Свети Рафаил”, както и цените за посещение на дневния ни център са публикувани нашия уебсайт, заедно с описание на дейностите и услугите, които предлагаме. Всеки може да се свърже с нас през формата за контакт на уебсайта ни, по имейл, по телефон или в социалните медии, ако има въпрос, или нужда от допълнителна информация.  

Осъзнаваме, че за да отлагат или избягват лечението си, страдащите от психични разстройства имат причина. Затова подхождаме отговорно, работейки неуморно за премахване на стигмата върху психичните разстройства и подобряване на достъпността на услугите по терапия и рехабилитация на психични разстройства.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции