Не всичко е в главата ви: признаци и симптоми на тревожнo разстройствo

Ежедневно безпокойство, или тревожно разстройство? Вижте какви са симптомите.

Приблизително 40 милиона човека в САЩ живеят с тревожно разстройство – цифра, изчислена от Асоциацията за тревожност и депресия на Америка (ADAA). Дружеството на психолозите в България също информира, че тревожността е най-разпространеното психично заболяване сред младите хора в страната. И въпреки че много хора са подложени известно количество стрес като ежедневна част от живота си, свързано например с работен проект или семеен проблем, тревожното разстройство е малко по-различно състояние.

Тревожността се определя като “постоянни, силно притеснение, които не изчезва, дори при липса на стресор”, според Американската психологическа асоциация (APA).

Тревожното разстройство е психично състояние, но тя може да се прояви и чрез различни физически симптоми в цялото тяло. Важно е да разпознавате признаците, в случай че сте един от хората, които се борят с тревожно разстройство, без да го осъзнават напълно.

Когато страдате от безпокойство

Безпокойството може да има много форми. Често срещаните видове тревожни разстройства включват генерализирано тревожно разстройство, социално тревожно разстройство, паническо разстройство и фобии.

Всеки тип има отличителен набор от симптоми, но въпреки това, всички тревожни разстройства имат нещо общо: постоянен, прекомерен страх или безпокойство в ситуации, които не са заплашителни.

Някои от емоционалните симптоми на тревожност включват:

 • Опасения и чувство на страх;
 • Напрежение или усещане, че “не можеш да си намериш място”;
 • Безпокойство или раздразнителност;
 • Мисли за най-лошото и непрекъснато следене за признаци на опасност.

Освен психологичните, може да се проявят и физически симптоми

Въпреки че емоционалните симптоми на тревожност могат да бъдат значителни по сила и дори инвалидизиращи, тревожността може да доведе и до физически проблеми, които да ви накарат да се чувствате сякаш нещо “не е наред” с тялото ви. За някои хора симптомите на тревожност може дори да наподобяват спешно медицинско състояние, като инфаркт.

Повишената сърдечна честота, която в някои случаи води до силно сърцебиене, всъщност е често срещан симптом на тревожност, според психолога Сара Алън, Ph.D., в PopSugar. Тя казва, че промяната в сърдечната честота е свързана с инстинктивната реакция на тялото “бий се или бягай“, който обаче се задейства в ситуации, при които няма опасност за живота ви.

Този симптом се изразява в ускоряване на пулса и дишането за кратко време, като адреналинът нахлува в тялото, за да даде енергия да се борим или да избягаме. Това е полезно в опасни ситуации, но обикновено в ежедневието си рядко се сблъскваме с такива. В случаи на тревожност, умът просто казва на тялото, че това, за което мислим, е опасно, и по този начин, физическият отговор на тялото към тревожността може да се активира в неподходяща и неопасна ситуация, като задръстване или по време на стресиращ разговор.

В допълнение къмсърцебиенето, препускащото сърце и недостига на въздух, други често срещаи физически симптоми на тревожност, могат да включват:

 • Изпотяване, треперене и тремори;
 • Главоболие, умора и безсъние;
 • Стомашно разстройство, често уриниране или диария.

Негативни мисли и вътрешни монолози

Тревожността може да започне да влияе негативно и на вътрешния ви монолог или на начина, по който говорите на себе си. Някои хора, намиращи се в цикъл на безпокойство, могат да станат критични към себе си и самозасрамващи се.

Някои хора, изпитващи тревожност може да имат подобни мисли:

 • Какво не е наред с мен?
 • Защо не мога да се събера?
 • Винаги става така.
 • Дори не трябва да съм част от това.
 • Всички мислят, че съм неспособен/непохватен/глупав.

Тази проява на чувството на безпокойство е изключително често срещано, особено в комбинация с други симптоми.

Поведение на избягване

Предвид силните емоционални и физически симптоми, които хората с тревожни разстройства могат да изпитват, някои може да започнат да избягват определени ситуации, за да защитят психичното си здраве.

За много хора, борещи се с безпокойството, избягването става най-лесният начин за справяне. Ако говоренето пред публика активизира безпокойството, изкушаващо е да избягвате всякакъв вид публични изяви.

Според психолозите обаче, с течение на времето поведението на избягване може да има негативни последствия. Това може да попречи на човека да достигне най-големия си потенциал и може да му попречи да прави неща, които наистина иска да направи.

Безсъние и недостиг на сън

Освен че влияят на поведението през деня, симптомите на тревожност могат да имат ефект и през нощта. Сънят и психиатричните разстройства, като тревожността, често вървят ръка за ръка. Ако имате тревожно разстройство, може да ви е трудно да заспите или не се будите отпочинали. По същия начин, ако имате нарушение на съня, може да се чувствате тревожни или уплашени преди лягане, защото се страхувате, че няма да получите почивката, от която имате нужда. Наличието на едното състояние обикновено влошава другото и може да се превърне в безкраен цикъл.

Диагностика на психични заболявания

Ако разпознаете някои от тези симптоми, това не означава, че имате тревожно разстройство. Само опитен специалист в областта на психичните заболявания може да ви диагностицира с тревожност или тревожно разстройство.

Когато се обърнете към лекар – психолог или психиатър, не забравяйте да споделите всички свои симптоми, кога се появяват и честотата и интензивността им. Лекарят трябва да извърши задълбочена оценка на вашето медицинско и психическо здраве, за да определи какво може да причинява споделените симптоми. Важно е да посетите професионалист, защото той може да прецени дали симптомите ви са причинени от психично заболяване, или физическо такова, както и дали страдате само от едно разстройство, или има възможност те да са повече. 

Не е необичайно някой с тревожно разстройство, да страда и от депресия или обратното. Близо половината от диагностицираните с депресия също са диагностицирани с тревожно разстройство, а точното установяване на заболяването или заболяванията ви, ще помогне за по-адвекватно и ефективно лечение.

Контрол на психичното състояние и симптомите на безпокойство

Не е нужно безпокойството да управлява живота ви и да живеете в страдание. В днешно време съществуват множество възможности за лечение на тревожни разстройства, включително когнитивна поведенческа терапия, лекарства против тревожност и други.

Разговор с лекар или специалист по психично здраве, може да ви помогне да разберете диагнозата си и в крайна сметка да контролирате симптомите си.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции