Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Още от самото основаване на фондация “Свети Рафаил”, нашата кауза е да подобряваме качеството на живот на хората с психични заболявания. Винаги сме искали да осигурим подходящи условия за рехабилитация и ресоциализация на възможно най-много хора, с психични страдания. Затова от самото начало търсим начин да помагаме на повече хора, дори на такива, които не могат да си позволят настаняване в защитено жилище “Свети Рафаил” или платено посещение дневния център за рехабилитация на психични страдания към фондацията. 

Силното ни желание и упоритият труд най-накрая дадоха резултат и нямаме търпение да ви съобщим, че Столична община предлага финансиране за рехабилитация на психични заболявания в дневен център “Дневна грижа”, което означава, че разходите за терапия на психични страдания се поема частично от общината, според предварително одобрен бюджет. От тази възможност могат да се възползват 30 човека, след решение на агенция ”Социално подпомагане”. 

Какво представлява рехабилитацията на психични заболявания и с какво е по-различна новата социална услуга?

Винаги сме предоставяли терапия и рехабилитация с еднакво качество на хората, настанени в защитеното жилище и тези, които посещават дневния център. Нашата цел е да облекчим психичните страдания и да помагаме на тези, които са ни се доверили, да живеят по-добър живот. Това няма да се промени и с предлагането на безплатна рехабилитация на психични заболявания.

За всеки психично болен се изготвя индивидуален терапевтичен план, въз основа на информацията, която ни предостави, както и на проведени разговори с нашия екип от специалисти – психолози и психиатри. Терапевтичният план включва съвременни подходи за рехабилитация на психични заболявания, доказали своята ефективност, сред които групова и индивидуална психотерапия, социални и обучителни дейности за рехабилитация на психични разстройства, творчески занимания, включително арттерапия и други. 

___________

Прочетете повече за дейностите и програмата в защитено жилище “Свети Рафаил”

Научете повече за дневен център за рехабилитация на психични заболявания към “Свети Рафаил”

Как да получа финансиране за рехабилитация на психични заболявания?

За да можете да се възползвате от финансирането на рехабилитация на психични заболявания, трябва да имате психично заболяване, установено от специалист и със съответните документи. Острите състояния на заболяването трябва да бъдат овладени и да приемате редовно предписаните ви медикаменти. 

Като допълнение, се изисква да имате експертиза за трайно намалена работоспособност с поне 50% от ТЕЛК. Следващата стъпка е да получите решение от агенция “Социално подпомагане”, което да одобри финансиране за рехабилитация на психично заболяване в дневен център “Дневна грижа” на фондация “Свети Рафаил” 

Колко човека могат да се възползват от безплатна рехабилитация на психични заболявания?

Към настоящият момент можем да предложим само 30 места в дневния център “Дневна грижа” за безплатна рехабилитация на психични заболявания. Искрено се надяваме в бъдеще тази бройка да расте. 

Къде и кога се провежда безплатна рехабилитация на психични заболявания?

Рехабилитация на психични заболявания се провежда в дневния център на “Свети Рафаил”, намиращ се в Панчарево, на ул. “Риляник” №49 [вижте на картата], където дори само близостта на гората и езерото ще ви помогнат да се почувствате по-релаксирани и спокойни. Дневния център “Дневна грижа” е отворен за Вас всеки ден от 9:00 до 18:00 ч.  

Имате въпроси?

Свържете се с нас – нашите специалисти ще отговорят на всеки ваш въпрос и ще ви дадат насока, при нужда от съдействие.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”
Към началото