Влияе ли самотата на психичното здраве?

Самота и психично здраве

Усещането за самота е познато на мнозина. Независимо дали за кратък период от време, или за по-продължителен, повечето хора са преживели известна степен на самота през живота си. Да се ​​чувстваш самотен е различно от това да си сам. Когато някой е сам, това означава, че физически е единственият човек в своето пространство. Когато някой се чувства самотен, няма непременно значение дали и колко хора се намират физически около него.

Според проучване от 2018 г., нивата на самота са по-високи от всякога, като почти половината от хората съобщават, че понякога или винаги се чувстват самотни.

Чувството за самота може да може да има съществено влияние върху психичното здраве, както и да даде информация и насока за възможен риск от психично заболяване. Чувството за самота може да е признак или симптом на съществуващо психично заболяване, както и може да бъде предвестник на сериозно психично състояние, като депресия. Самотата и психичното здраве са много тясно свързани и често се пресичат.

Продължително усещане за самота

Продължителното чувство на самота, понякога наричано хронична самота, може да ви даде усещане за изолация и липса на подкрепа. Някои от честите признаци на хронична самота включват:

 • липса на съществени взаимоотношения – човек, който се чувства самотен, може да има усещането, че се бори за изграждане и поддържане на смислени взаимоотношения с хората, на които държи, да търси споделени чувства, емоции и опит.
 • липса на разбиране – самотата може да накара човек да се чувства неразбран и изолиран, дори ако има хора, които го разбират. Хората, които страдат от психични заболявания, може да са предварително настроени, че хората, които се опитват да се свържат с тях, не са в състояние да ги разберат на истинско или дълбоко ниво.
 • изолация – самотата може доведе до усещане за изолация и липса на подкрепа. Човекът може да се почувства, сякаш е сам в решението на проблемите си, дори ако има хора, които активно се опитват да му помогнат.
 • ниско самочувствие – като резултат от вярването на човек, че е неразбран или без подкрепа, самочувствието и самооценката му също страдат. По този начин може негативно да се промени начинът, по който човек възприема себе си, което може да доведе до усещане за провал или непостигане на целите.
 • умора – постоянното усещане за самота, може също да доведе до непреодолимо чувството на умора.

Самота и психично здраве

Всяко от нещата, изброени по-горе, може да бъде свързано със симптом на различни психични заболявания. Например, депресията често се свързва със симптоми, като:

 • чувство на тъга, плач, празнота или безнадеждност;
 • чувство на гняв;
 • загуба на интерес или желание за нормалните дейности;
 • намален или повишен апетит;
 • безпокойство;
 • забавяне в мисленето;
 • чувство за безполезност или вина, самообвинения;
 • проблеми с концентрацията;
 • чести или повтарящи се мисли за смърт, суицидни мисли.

Както можете да видите, симптоми като чувство на тъга или безполезност, са пряко свързани със самотата и начина, по който може се чувства някой, който е самотен. Важно е да се признае тясната връзка между самотата и психичното здраве. Затова е препоръчително да поговорите с психолог или психотерапевт, ако продължително време имате усещане за самота, и особено, ако то е хронично състояние. В случай, че знаете, че ваш близък преминава през нещо подобно, също можете да опитате да го насочите към разговор със специалист.

Кой страда от хронична самота?

Всеки може да изпита самота понякога, дори за по-продължително време. Когато обаче това усещане продължи твърде дълго и особено, ако е непрекъснато, това може да е симптом на по-сериозно психично заболяване, което трябва да бъде адресирано. Психичните състояния или преживявания, при които чувството на самота е посочено като симптом, включват:

 • Голямо депресивно разстройство;
 • Посттравматично стресово разстройство;
 • Тревожни разстройства;
 • Стресови разстройства;
 • Разстройства на съня;
 • И други.

Рисковете от самотата

Продължителното чувство на самота може да бъде изолиращо и вредно за здравето ви. С течение на времето, рискът от влошаване на състоянието и възможността страдащият да не потърси професионална помощ, нараства, тъй като човек има усещането, че няма никой на света, способен да го разбере или да му помогне. Това поставя индивида в много по-висок риск от развитие на психично заболяване в бъдеще.

Как може да се помогне на хората в борбата със самотата?

 • информация – хората трябва да са запознати със симптомите на самотата и колко е важна адекватна помощ и грижа в такива моменти;
 • достъпност и комуникация – хората да имат лесен достъп и възможност за консултация и съвет за психичното си здраве и как тяхното състояние може да бъде облекчено; 

премахване на бариерите – едно от най-плашещите неща за всеки, който има нужда от психологическа помощ, дори да не страда от психично заболяване, е стигматизирането. Този страх може да накара човек да не потърси помощ навреме и състоянието му да се влоши. По тази причина, подкрепата, разбирането и информираността относно психичните страдания биха помогнали за по-адекватни грижи и взимане на наременни мерки.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции