Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) е често срещано психично заболяване, при което човек има натрапчиви мисли и компулсивно поведение. ОКР може да засегне всеки, независимо от пол или възраст. В някои случаи симптомите се проявяват рано, най-често около пубертета, но обикновено те започват в ранна зряла възраст, а могат да се проявят и при деца.

Обсесивно-компулсивно разстройство може да бъде притеснително състояние и значително да намали качеството на живот на болните. За щастие, правилното лечение, заедно с последваща терапия и рехабилитация на психичното заболяване може да ви помогне да постигнете контрол над състоянието и се върнете към обичайния си начин на живот.

Симптоми на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Най-изявените симптоми на ОКР са чести обсесивни мисли, придружени от компулсивно поведение, което дава и името на психичното заболяване – обсесивно-компулсивно разстройство.

Обсесивните мисли могат да бъдат нежелана и неприятна мисъл, образ или порив, които многократно влизат в съзнанието ви, предизвиквайки чувство на безпокойство, отвращение или силна тревожност.

Компулсивното поведение обикновено е следствие на натрапчивите мисли. То представлява повтарящо се физическо или мисловно действие, които смятате, че трябва да извършите, за да предотвратите или временно да облекчите неприятните чувства, породени от натрапчивата мисъл.

Например, човек с психично страдание, изразяващо се в обсесивен страх от кражба, може да почувства остра необходимост да провери няколко пъти дали всички прозорци и врати да са заключени, преди да може да напусне дома си.

Някои жени отключват обсесивно-компулсивно разстройство по време на бременност или след раждането на бебето. Обсесиите могат да включват притеснения за живота и здравето на бебето, неправилно или непълно стерилизиране на шишетата за хранене и други, наличие на микроби и вредни микроорганизми около детето и други. Действията, свързани тези натрапчиви мисли могат да включват многократна проверка на дишането на бебето, пазене на буквално стерилна чистота около детето и т.н.

Причини за обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Както при повечето психични заболявания, ОКР все още не е достатъчно добре проучено, за да е ясно какво го причинява. Според изследователите различни фактори могат да играят роля, някои от които са:

  • фамилна анамнеза – статистически, по-вероятно е да развиете ОКР, ако член на семейството го има, което вероятно се дължи на генетична предразположеност към психичното заболяване;
  • разлики в мозъка – при някои хора с обсесивно-компулсивно разстройство се наблюдават области в мозъка с необичайно висока активност или ниски нива на химикала серотонин;
  • житейски събития – ОКР се проявява по-често при хора, които са били тормозени, малтретирани или пренебрегвани, а понякога започва след важно житейско събитие, като например раждане или загуба;
  • личностни характеристики – хората, които са спретнати, педантични, методични, самовзискателни и самокритични, с високи лични стандарти може да са по-склонни да развият обсесивно-компулсивно разстройство, както и такива, които като цяло са доста тревожни или имат много силно чувство за отговорност към себе си и другите.

Ако вие или ваш близък отговаря на горенаписаното, това не означава, че има ОКР. Описанието е само с информативна цел. Важно е как се чувствате вие, както и ако имате проблем, да се консултирате със специалист, с когото да обсъдите състоянието си и да ви назначи подходящо лечение. Не си поставяйте сами диагноза, още по-малко да си предписвате лечение и в никакъв случай не приемайте медикаменти, без лична консултация със специалист, тъй като това може да навреди на здравето ви.

Помощ при обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)?

Хората с ОКР често не са склонни да търсят помощ, защото се чувстват засрамени или смутени от това, което изпитват. Трябва да знаете обаче, че обсесивно-компулсивно разстройство е здравословно състояние като всяко друго, така че няма от какво да се притеснявате. Наличието на ОКР не означава, че сте “луди”, нито сте виновни, че го имате. Напротив, желанието да управляваш живота си и да се чувстваш добре в него е проява на здрав разум и отговорност. А получавайки професионална помощ, ще можете да владеете себе си и състоянието си, като по този начин отново можете да имате контрол над живота си и да правите всички неща, които обичате.

Има 2 основни начина да получите помощ за обсесивно-компулсивно разстройство:

  • обърнете се директно към психолог – той ще направи необходимите заключения и ще назначи подходяща терапия или ще ви насочи към друг специалист, при необходимост;
  • посетете общопрактикуващия си лекар – той ще ви попита за симптомите ви и може да ви насочи към специалист по психологическа терапия, ако сметне, че е необходимо.

Ако приятел или близък е възможно да има обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Ако смятате, че приятел или член на семейството ви може да страда от ОКР, опитайте да поговорите с него за това, което изпитва, какви са притесненията му и му предложете разбиране, подкрепа и съдействие.

Специфичното при обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР) е, че вероятността да се подобри без подходящо лечение и терапия, е минимална. Затова, колкото по-бързо потърсите специализирана помощ, толкова по-бързо ще подобрите качеството на живота си.

Лечение на обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

Има ефективни начини за лечение и терапия при ОКР, които могат да помогнат за намаляване на въздействието му върху живота ви. Основните начини за справяне със заболяването са:

  • психологическа терапия – обикновено тя се изразява в когнитивно-поведенческа терапия, която ви помага да се изправите срещу страховете и натрапчивите си мисли, без да се налага да ги “поправяте” чрез принуда;
  • лекарства – има медикаменти, сред които един от видовете антидепресанти, които могат да помогнат за промяна на баланса на химикалите в мозъка и по този начин да намалят и симптомите на обсесивно-компулсивното разстройство.

Терапевтичните сесии обикновено дават добри резултати доста бързо. При медикаментозното лечение може да отнеме няколко месеца, преди да забележите ефект, но при повечето хора в крайна сметка се забелязва подобрение.

Ако предписаният ви начин на лечение не помогне във вашия случай, разговаряйте със специалиста, който се грижи за вас и ви наблюдава. Той може да ви изпише друг медикамент или да препоръча комбинация на медикаментозното лечение с психотерапия. В тежки случаи може да се даде препоръка за консултация с психиатър и евентуално по-нататъшно лечение в специализирано заведение.

Подкрепа и рехабилитация на обсесивно-компулсивно разстройство

Животът с обсесивно-компулсивно разстройство може да бъде труден, затова, заедно с медицинското лечение, е добре да намерите други хора с диагноза ОКР, които ще ви подкрепят и с които да обмените опит.

За хора с обсесивно-компулсивно разстройство фондация “Свети Рафаил” предлага не само възможността да общуват с други, преминаващи през същото, но и индивидуална програма за терапия и рехабилитация на ОКР, изготвена след консултация с нашите психолози и психиатри и въз основа на личностните специфики на болния. Решението дали да останете в нашето защитено жилище за хора с психични заболявания, или ще посещавате дневен център за рехабилитация на психични страдания, е изцяло ваше, според вашите нужди и предпочитания. При нас ще откриете персонална подкрепа и съвременни методи за терапия на психични заболявания, както и възможност за ресоциализация и подготовка да вземете отново контрола на живота си в свои ръце.

Научете повече за защитено жилище за психично болни на тази страница, а тук можете да прочетете подробности за дневен център за рехабилитация на хора с психични заболявания.
За повече информация и запитвания, можете да се свържете с нас по удобен за вас начин, от страницата “Контакти” тук.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Мартеница с кауза - подкрепете хората с психични заболявания и дайте своя принос за намаляване на стигмата към психичните разстройства

Мартеница с кауза | Ръчно изработени мартенички в подкрепа на хората с психични заболявания

Мартеница с кауза – подкрепете хората с психични заболявания и дайте своя принос за намаляване на стигмата към психичните разстройства

Какво представлява шизофренията?

Какво представлява шизофренията?

В този материал говорим за симптомите на шизофрения, кога се проявяват, а също така и как се поставя диагноза, какви лечения са налични и какви са перспективите за хората, страдащи от шизофрения и техните близки.

Причини и лечение на разстройство на личността

Причини и лечение на разстройство на личността

Причините за поява на разтройство на личността са индивидуални за всеки човек. По същия начин, подходящото лечение и рехабилитация трябва да бъдат съобразени с конкретния случай.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции