Диагностициране и терапия на депресия

Диагностициране и терапия на депресия

Диагностициране на депресия

Засега няма създаден лабораторен тест за депресия. За поставяне на точна диагноза, лекарите разчитат на описанието на симптомите от пациента. Ще бъдете попитани за Вашата фамилна анамнеза, медицинска история и употреба на лекарства, тъй като те могат да допринесат за поява на симптоми на депресия. Обсъждането на Вашите настроения, поведение и ежедневни дейности може да помогне за разкриване на тежестта и вида на депресията. Това е изключително важна стъпка при определянето на най-ефективното лечение.

Терапия на депресия

Има различни терапевтични подходи за лечение на депресия. Единствено Вашият лекуващ лекар може да назначи или промени избрания метод, затова недейте да прилагате самолечение и се придържайте към назначеното лечение или се консултирайте с него, в случай, че искате да опитате нещо ново или имате някакви притеснения.

Терапия на депресия с разговори

Проучванията показват, че различните видове терапия на депресия с разговори могат да помогнат за лека до умерена депресия. Когнитивно-поведенческата терапия има за цел да промени мислите и поведението, които допринасят за депресията. Междуличностната терапия идентифицира как Вашите взаимоотношения влияят на настроението Ви. Психодинамичната психотерапия помага на хората да разберат как тяхното поведение и настроение се влияят от нерешени проблеми и несъзнателни чувства. При пациенти няколко месеца терапия са всичко, от което се нуждаят, докато при други терапия на депресия може да продължи дългосрочно.

Лекарства за терапия на депресия

Най-често медикаментозната терапия на депресия включва приемане на антидепресанти. Те влияят на нивата на мозъчни химикали, като серотонин и норепинефрин, като има различни възможности за конкретен медикамент. След като са изписани от Вашия лекар и започнете да ги приемане, дайте им няколко седмици употреба, докато подействат. Доброто проследяване с Вашия лекар е важно, за да се оцени ефективността на терапията на депресия и конкретния медикамент и при необходимост, да се коригира дозата или самото лекарство. Ако първото изпробвано не помогне, има голям шанс друго да успее. Комбинацията на медикаментозна терапия на депресия с такава, включваща разговори, в повечето случаи е доста ефективна.

Физически упражнения за терапия на депресия депресия

Изследванията показват, че физическите упражнения и спортът са мощно оръжие срещу лека до умерена депресия. Физическата активност освобождава ендорфини, които могат да помогнат за повишаване на настроението. Редовните упражнения също са свързани с по-високо самочувствие, по-добър сън, по-малко стрес и повече енергия. Всякакъв вид умерена активност, от плуване до домакинска работа, може да помогне. Изберете това, което Ви харесва, и го практикувайте за 20 до 30 минути, четири или пет пъти седмично.

Светлинна терапия (фототерапия)

Светлинната терапия на депресия дава обещаващи резултати като ефективно лечение не само за сезонни афективни разстройства, но и за някои други видове депресия. 

Фототерапия на депресия се прилага чрез използване на специално проектирана светлинна кутия, която осигурява или ярка, или слаба светлина. Засегнатият от депресия трябва да стои или седи пред нея за определено време всеки ден. Светлинната терапия на депресия може да се използва в комбинация и с други начина за лечение. 

Препоръчваме Ви да се консултирате с Вашия лекар за прилагането на тази терапия за депресия – той може да Ви даде индивидуални насоки или препоръки дали и как да я приложите.

Жълт кантарион при депресия

Жълтият кантарион е билка, чието прилагане при терапия на депресия е обект на множество дебати. Някои проучвания показват, че може да се използва ефективно при лека депресия, но две големи изследвания показват, че умерено тежката клинична депресия не се повлиява от тази билка. 

Ако все пак сте решили за опитате терапия на депресия с жълт кантарион, задължително се консултирате с Вашия лекар – жълтият кантарион може да взаимодейства негативно с други лекарства, които може да приемате за медицински състояния или контрол на раждаемостта. 

Домашни любимци при терапия на депресия

Няма как да заместите медикаментозна или психотерапия на депресия с игриво кученце, занимателен папагал или друго домашно животно. Изследвателите обаче доказват, че грижа за домашен любимец могат да облекчат симптомите на лека до умерена депресия при много хора. Животинките осигуряват безусловна любов, помагат срещу самота и дават на пациентите усещане за цел. Като допълнение, проучванията показват, че собствениците на домашни любимци имат по-малко проблеми със съня и по-добро основно здравословно състояние.

Ролята на социална подкрепа при депресия

Тъй като самотата върви ръка за ръка с депресията, развитието на мрежа за социална подкрепа може да бъде важна част от лечението. Това може да включва присъединяване към група за поддръжка, намиране на общност за онлайн подкрепа или полагане на усилия да се виждате по-често с приятелите и семейството си. Дори присъединяването към книжен клуб или ходене на фитнес може да Ви помогне да за редовната комуникация с други хора.

Стимулация на блуждаещия нерв

Стимулирането на блуждаещия нерв може да помогне на пациенти с резистентна депресия, която не се подобрява от психотерапия или медикаментозно лечение. Тази терапия на депресия работи като пейсмейкър за мозъка. Устройството се имплантира хирургически в мозъка и изпраща електрически импулси към него през блуждаещия нерв на шията. Смята се, че тези импулси облекчават депресията, като засягат областите на настроението на мозъка.

Електроконвулсивна терапия

Друг вариант за пациенти с резистентна към лечение или тежка меланхолична депресия е електроконвулсивната терапия. Това лечение използва електрически заряди за създаване на контролиран припадък, като пациентите не са в съзнание по време на процедурата. Тази терапия на депресия е помогнала на 80% до 90% от пациентите, които са я опитали, като дава нова надежда на страдащите от резистентна депресия.

Транскраниална магнитна стимулация

По-нова опция за хора с упорита депресия е повтарящата се транскраниална магнитна стимулация. По време на тази терапия на депресия се насочват електромагнитни импулси към черепа. Те стимулират генерирането на малко количество електрически ток в частта от мозъка, свързана с депресията. Транскраниалната магнитна стимулация не причинява гърчове и изглежда има малко странични ефекти, но този метод за лечение на депресия все още не е изследван напълно.

Добра перспектива за успешна терапия на депресия

В най-тежките моменти на клинична депресия може да се чувствате безпомощни и да изгубите надежда. Не трябва да забравяте обаче, че това състояние е лечимо. Повече от 80% от хората се подобряват с лекарства, терапия с разговори или комбинация от двете. Дори когато тези терапии не помогнат, има и алтернативни или авангардни начини за терапия на депресия, които да Ви помогнат отново да имате контрол над живота и настроението си.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции