Афективни разстройства

Афективни разстройства

Афективните разстройства са набор от психични заболявания, наричани още „разстройства на настроението“. Основните видове афективни разстройства са депресия и биполярно разстройство, като тежестта на симптомите им може да варира в зависимост от индивида. Диганостициране на афективно разстройство се прави от психиатър, чрез психиатрична оценка.

Качеството на живот на страдащите от афективни разстройства може значително да се влоши, но има ефективно лечение, което се назначава от лекуващия специалист по психични заболявания, и най-често е медикаментозно и чрез психотерапия.

Видове афективни разстройства

Двата основни вида афективни разстройства са депресия и биполярно разстройство. Всеки от тях включва подтипове и може да варира в тежестта на симптомите.

Афективни разстройства: депресия

Депресията е медицински термин, който описва продължително усещане за изключителна тъга и безнадеждност. Важно е да се има предвид, че депресията не е усещане за тъга за няколко дни, а сериозно психочно състояние, което наистина продължава във времето.

Видовете депресия включват:

  • Голямо депресивно разстройство (наричано още „клинична депресия„), което има и сезонни модели, наричани Сезонно афективно разстройство, проявяващо се основно през зимните месеци, когато дневната светлина е по-малко.
  • Устойчиво депресивно разстройство (или дистимия)
  • Има и определени видове депресия, изпитвана от жените, поради хормонални промени на различни етапи от живота, например перинатална депресия по време на бременност и следродилна депресия. Възможно е мъжете също да изпитат следродилна депресия, въпреки че това не е свързано с хормонални промени, както при жените. Понякога депресията може да се развие и като вторично състояние към основен медицински проблем.

Можете да научите повече за депресията от публикациите по темата, достъпни на този линк

Афективни разстройства: биполярно разстройство

Биполярното разстройство е психично разстройство, при което човек изпитва екстремни промени в настроението. Видовете биполярно разстройство включват:

  • Биполярно разстройство, тип I;
  • Биполярно разстройство, тип II и
  • Циклотимия.

Научете повече по темата за биполярно разстройство от публикациите тук

Причини и симптоми на афективни разстройства

Симптомите на афективните разстройства могат да варират значително, като има някои общи признаци за всеки от основните типове афективни разстройства.

Причините за афективните разстройства не са напълно изяснени. Според изследванията възможната причина може да се крие дисбаланса в невротрансмитерите или мозъчните химикали, които играят основна роля в повлияването на настроението. Не е напълно изяснено обаче от какво точно се причинява дисбаланса. Друга теория е, че афективни разстройства могат да бъдат предизвикани от различни травматични житейски събития, както и от употребата на психоактивни вещества. Генетичният фактор също не се изключва, но въпреки това, понякога наличието на афективни разстройства в семейството не е наследствено

Диагностика и лечение на афективни разстройства

Няма медицински тестове за диагностициране на афективни разстройства. По тази причина, диагнозата се поставя от специалист по психични заболявания, който може да ви направи и психиатрична оценка по определени насоки. Понякога, според симптомите, се назначават и допълнителни изследвания, които да установят или изключат определено физическо заболяване, което би могло да е причина за симптоматиката ви.

При установяване на афективно разстройство, вашият психиатър ще ви даде насоки за лечение, като основните видове са два: медикаменти и терапия. Най-често се започва с комбинация от двете.

В някои случаи могат да се приложат и други подходи, които подпомагат лечението, като прием на различни хранителни добавки, промяна в начина на живот и диетата.

Възстановяване при афективни разстройства

При подходящо и дългосрочно лечение перспективите за възстановяване при афективно разстройство са добри. В повечето случаи това са хронични заболявания, които най-често изискват дългосрочно лечение, но повечето хора с афективни разстройства, които се спазват насоките на лекуващия си лекар, могат да имат добро качество на живот.

Научете повече за афективните разстройства от материалите ни по темата:

Помощ и подкрепа за близък с биполярно разстройство

Помощ и подкрепа за близък с биполярно разстройство

Биполярното разстройство е предизвикателство и за болния, и за хората около. Спокойствието, подкрепата, говоренето и търсенето на модели са от съществено значение. Но не забравяйте и грижата за себе си.

повече информация
Лечение на биполярно разстройство и самопомощ

Лечение на биполярно разстройство и самопомощ

Научете повече за видовете лечение на биполярно разстройство, прилагани в момента, както и какво можете да помогне, за да поддържане на стабилните моменти и за управление на епизодите и кризите

повече информация
Видове биполярно разстройство и диагностициране

Видове биполярно разстройство и диагностициране

Биполярното разстройство често се разделя на типове и подтипове. Диагностицирането на определен тип зависи от индивидуалените симптоми и начина и интензитета на биполярните епизоди. Това се определя от лекуващия психиатър. Трябва да се уточни, че все още няма пълно...

повече информация
Биполярно разстройство – какво представлява

Биполярно разстройство – какво представлява

Много често се говори за биполярно разстройство, но това не означава, че всички разбираме напълно диагнозата. Често хората имат погрешни схващания и отрицателна или неточна представа за това психично заболяване.

повече информация

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции