Депресия – причини и симптоми

Депресия - причини и симптоми

Много пъти сме казвали, че депресията е сериозно психическо състояние, а не „глезотия“ или невъзможност за справяне със собствените емоции. По тази причина, трябва да се обърне сериозно внимание на симптомите и да се потърси медицинска помощ, при съмнение за депресия. Депресията е лечимо психично страдание, но ако не се вземат мерки навреме, може да има сериозни последствия.

Кой е изложен на риск от депресия?

Всеки може да изпадне в депресия, но много експерти смятат, че генетиката играе роля. Наличието на родител или брат или сестра с депресия увеличава риска от развитие на разстройството. Жените са два пъти по-склонни от мъжете да изпадат в депресия.

Причини за депресия

Медицината все още не е открила какво причинява депресия, но сред известните теории е променената структура на мозъка и химическата му функция. Мозъчните вериги, които регулират настроението, могат да работят по-малко ефективно по време на депресия. Смята се, че лекарствата, които лекуват депресия, подобряват комуникацията между нервните клетки, което ги кара да работят по-нормално. Експертите също така смятат, че докато стресът – като загубата на любим човек – може да предизвика депресия, човек първо трябва да бъде биологично предразположен да развие психичното заболяване. Други задействащи фактори могат да включват определени лекарства, злоупотреба с алкохол или психоактивни вещества, хормонални промени или дори сезоните.

Симптоми на депресия

Депресията може да се прояви по различни начини и по-долу разглеждаме най-честите емоционални и физически симптоми.

Емоционални симптоми на депресия

Основните симптоми на депресия са тъга, минорно настроение и/или загуба на интерес към живота. Дейностите, които някога са били приятни, губят своята привлекателност. Страдащите от депресия могат да бъдат преследвани от чувство за вина или безполезност, липса на надежда и повтарящи се мисли за смърт или самоубийство.

Физически симптоми на депресия

Депресията понякога е свързана с физически симптоми. Те включват:

  • Умора и намалена енергия;
  • Безсъние, особено рано сутрин;
  • Прекомерен сън;
  • Постоянни болки, главоболие, крампи или храносмилателни проблеми, които не отшумяват дори с лечение.

Депресията може да влоши други здравословни проблеми, особено хронична болка. Ключови мозъчни химикали влияят както на настроението, така и на болката. Доказано е, че лечението на депресия подобрява съпътстващите заболявания.

Апетитът като симптом на депресия

Промените в апетита или теглото са друг отличителен белег на депресията. Някои пациенти развиват повишен апетит, докато други губят напълно апетита си. Депресираните хора могат да изпитат сериозна загуба на тегло или напротив – да наддадат сериозно за кратък период от време.


Ако забележите един или повече от горните симптоми, не се колебайте да се свържете с лекар. Можете да се обадите на личния си лекар, който да Ви даде направление и да Ви насочи към подходящ специалист, или директно да си запишете консултация с психолог или психиатър.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции