Креативност и възстановяване: ползите от арттерапията при психични заболявания

Арттерапията: Изграждане на креативност и рехабилитация на психични заболявания

Има много дефиниции на арттерапията, ние самите сме Ви запознали с част от тях в нашите материали за арттерапия. Може би най-лесният начин да определим какво представлява този тип психотерапия е като приложение на визуални изкуства в терапевтичен контекст.

Една от хубавите страни на арттерапията е, че не е задължително да работите с терапевт, за да постигнете частичен напредък в терапията и да се насладите на някои от предимствата на художественото изразяване. Има неща, които можете да опитате в уюта на дома си, като водене на арт дневници, скициране, правене на колажи, скулптуриране с глина, фотография и т.н. Избраната медия няма особено значение – единственото, което е важно, е да се чувствате комфортно в процеса.

И въпреки, че можете да започнете с художествено изразяване на себе си вкъщи, за да постигнете по-добри резултати, е препоръчително да работите и с лицензиран арттерапевт. Както при всяко друго нещо, професионалистът ще вникне във Вашия проблем и приспособи дейността към вашите собствени нужди, въз основа на индивидуалната терапевтична програма, съставена от специалистите във фондация „Свети Рафаил“ при първото Ви посещение при нас.

И говорейки за предимства на арттерапията с терапевт, няма как да не споменем ползите от груповите арттерапевтични сесии, които са отличен начин за социализация и създаване на контакти и връзки с други хора, при това в сравнително неформална обстановка. Това ще Ви бъде полезно не само, ако страдате от депресия, но и за откриване на други хора, с които можете да обмените опит в справянето с психично заболяване.

За кого е подходяща арттерапията?

Както вече споменахме, арттерапията е сравнително универсална. Тя може да е подходяща за Вас, ако се чувствате преуморен, претоварен или притиснат от забързания свят, в който живеем. Дори не е необходимо да сте диагностицирани с психично заболяване, за да опитате арттерапия – създаването на изкуство Ви помага да забавите темпото и да обърнете внимание на проблемите си, дори част от тях да са подсъзнателни.

Арттерапия при психични заболявания

Когато става дума за арттерапия при психични страдания, тя също е почти универсален начин за терапия и рехабилитация. С нейна помощ може да се постине значителен напредък при психични заболявания, свързани със зависимости, тревожност и тревожни разстройства, разстройства на вниманието, преодоляване на скръб и загуба, деменция, депресия, хранителни разстройства, посттравматично стресово разстройство, травми и травматични заболявания, проблеми във взаимоотношенията и много други.

Започнете арттерапия, когато се почувствате готови

Важно е, когато се подлагате на арттерапия, да имате желание за това. Изразяването на себе си чрез изкуство може да бъде саморазкриващо и понякога също толкова болезнено, колкото и говоренето. Затова, започнете, когато се почувствате готови.

Не е нужно да имате художествена дарба, нито дори да имате опит с каквото и да е изкуство

Има и още нещо, свързано с арттерапията, което често се споменава, но въпреки това няма да се уморим да повтаряме. Често хората, настанени в защитено жилище „Свети Рафаил“, или такива, които посещават дневен център за рехабилитация на психични заболявания към фонадацията, не искат да опитат арттерапия, защото нямат художествен усет, не могат да рисуват, никога не са работили с глина и т.н.

При арттерапията акцентът е върху процеса, а не върху крайния продукт. Целта не е да станете велик художник или артист, а да намерите смисъл и връзка в живота си. Всичко, от което се нуждаете, е желание да експериментирате.

Ползи на арттерапията за психичното здраве

Арттерапията може да се използва като допълнение към традиционното лечение при психични заболявания, както и като допълнителен метод при последващите рехабилитация и ресоциализация. Целта е управление на поведението, позитивна обработка чувствата, намаляване на стреса и тревожността, повишаване на самочувствието.

Ето как работи тя във всеки един от тези аспекти:

Себеоткриване и самоосъзнаване

Създаването на изкуство може да ви помогне да признаете и разпознаете чувствата, които са дебнели във вашето подсъзнание.

Изграждане на самочувствие

Арттерапветичният процес Ви дава усещане, че сте постигнали нещо сами. Това е много ценно и ще Ви помогне да подобрите самооценката си и да повишите увереността в себе си.

Разбиране на собствените емоции и емоционално освобождаване

Една от големите ползи на арттерапията е, че дава възможност да израчзите емоциите си по здравословен начин. Това важи за всички чувства и страхове, които подтискате или дори не подозирате, че изпитвате, като по този начин им позволявате да влияят на живота Ви и отношенията с оклоните. Наред с подсъзнателните чувства, понякога ние осъзнаваме емоциите си, но ги подтискаме, поради най-различни причини. Някои пък са доста сложни за изразяване с думи, като тъга или гняв.

Тук се проявява ролята на арттерапията – когато не можете да изразите себе си, но търсите начин за емоционално освобождаване, създаването на изкуство не само ще Ви помогне да изразите себе си и емоциите си, но и да ги обработите, приемете и да се освободите от негативните по най-здравословния за Вас начин.

Намаляване на тревожността и стреса

Животът с психични страдания като тревожност, депресия или емоционална травма може да доведе до огромни количества стрес – както психически, така и физически. Създаването на изкуство ще облекчи напрежението и ще отпусне ума и тялото Ви.

Заключителни думи за арттерапията при психични заболявания

Отново ще повторим, защото е важно да го знаете и да го разберете – не е нужно да сте талантлив художник, за да опитате арттерапия. Човешките същества имат вродена креативност, а дори да мислите, че нямате, това няма никакво значение. Всичко, което трябва да направите, за да бъдат сесиите по арттерапия успешни и да постигнете напредък в рехабилитацията на психичното си заболяване, е да бъдете честни към себе си и да се изправите пред своите емоции. Веднъж започнали, Вашият вътрешен художник бързо ще се събуди и ще разгърнете креативността си.

Още един положителен ефект от арттерапията е, че е много вероятно да Ви направи по-щастливи и да Ви помогне за преодоляване на депресия и тревожност.

Според проучванията, създаването на изкуство и изобщо, всяка творческа дейност, стимулира освобождаването на допамин. Този химикал е известен с това, че се освобождава, когато правим нещо приятно, а резултатът, който бързо можем да усетим, е че се чувстваме по-щастливи. Повишените нива на този невротрансмитер за добро настроение могат да бъдат много полезни, ако искате да се справите с тревожност или депресия.

Специалистите по психично здраве и експертите по терапия и рехабилитация на психични заболявания са съгласни, че арттерапията има много ползи – от повишаване на самочувствието и осигуряване на безопасен изход за облекчаване на емоциите до усещане за контрол над живота и по-добро опознаване и разбиране на себе си.

По време на процеса по създаване на изкуство Вие се отправяте на пътешествие по себеоткриване, което Ви помага за откриване и преодоляване на емоционалните бариери, както и Ви дава насоки как да общувате по-добре със себе си и другите.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции