Посттравматично стресово разстройство

ПТСР - причини, симптоми, предотвратяване, лечение

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) е психично страдание, което обикновено се развиа след травматично събитие. Проявява се с негативни емоции и тревожни и натрапчиви мисли. Някои хора с посттравматично стресово разстройство преживяват отново и отново събитието, докато други избягват всичко, което им напомняния за него. Посттравматично стресово разстройство влияе негативно на начина на живот, работата и взаимоотношенията на страдащия, но подходящата терапия и рехабилитация – психологични и психиатрични консултации и при необходимост, медикаментозно лечение, могат да помогнат дори години по-късно.

Какво представлява посттравматично стресово разстройство?

Както вече споменахме, посттравматично стресово разстройство (ПТСР) може да се развие след травматично събитие, което е преживяно от страдащия като опасна, животозастрашаваща, шокираща или много плашеща ситуация, независимо от възрастта му. Примери за това могат да бъдат:

 • злополука, пожар, природно бедствие (например торнадо или земетресение);
 • физическо, психическо или сексуално насилие или изнасилване; 
 • внезапна загуба на любим човек; 
 • терористична атака или военна битка.

Травматичното събитие може да се е случило директно на страдащия, но  посттравматично стресово разстройство може да се развие и ако той е бил свидетел как събитието се случва на друг.

След подобно преживяване всеки човек може да почувства дискомфорт в една или друга степен и това е напълно нормално. Възможно е за известно време да изпитвате проблеми със съня, да можете да се храните, да загубите интерес към неща, който сте харесвали преди. Ако тези симптоми продължават повече от няколко месеца и нарушават качеството ви на живот, може да става дума за  посттравматично стресово разстройство и е добре да потърсите консултация със специалист.

Кой е по-податлив на посттравматично стресово разстройство?

Според изследване в Съединените американски щати, поне половината от хората са преживели травматично събитие, сред които 10% от мъжете и 20% от жените развиват посттравматично стресово разстройство. 

Според изследванията жените реагират на различни видове травмите по-интензивно, отколкото мъжете, включително пренебрегване или малтретиране в детството, както и сексуално и домашно насилие.

Въпреки това, няма начин да се предвиди кой ще развие ПТСР при травматично събитие. Посттравматично стресово разстройство обаче се проявява по-често при хора, които са преживели събития като:

 • Някои видове психологически травми, особено участие във военни действия или преживяно сексуално насилие.
 • Наличие на физическо нараняване от събитието.
 • Липса на подкрепа от близки след травматично събитие.
 • Дълготрайна или повтаряща се травма.
 • Наличие на тревожност или депресия, дори преди травматичното събитие.
 • Силна първоначална реакция на събитието (например, треперене или повръщане).
 • Много силна травма.

Симптоми и причини за посттравматично стресово разстройство

ПТСР се причинява от травматично събитие, но все още не е ясно защо някои хора развиват посттравматично стресово разстройство, а други – не.

Симптомите на ПТСР са индивидуални и могат да варират в зависимост от човека. Въпреки това, страдащите от посттравматично стресово разстройство изпитват един или няколко от следните симптоми:

Избягване на хора и ситуации

Това действие е свързано предимно с неща, които ви напомнят за събитието. Примерите могат да включват избягване на приятели, с които сте сте били преди, по време или след събитието, заобикаляне на конкретното място или частта от града, където сте преживели травмата, както и избягване на тълпите като цяло. Някои хора с посттравматично стресово разстройство се опитват да ангажират вниманието си с нещо непрекъснато, така че да са твърде заети, за да не мислят за събитието.

Високи нива на дистрес

Сред симптомите на посттравматично стресово разстройство може да е трудност за отпускане или липса на наслада от нещата, които обикновено харесваш. ПТСР може да се изразява и в нервност или тревожност. Възможно е също така да се стряскате лесно или винаги да сте в очакване да се случи нещо лошо. Проблемите със съня или концентрацията също могат да са част от проявите на посттравматично стресово разстройство.

Негативни мисли и чувства

ПТСР може да ви накара да се чувствате ядосани, тъжни, уплашени, недоверчиви, да изпитвате чувство на вина, гняв или различни други негативни емоции, но също така можете да изпаднете в състояние на вцепенение и да имате усещането, че не изпитвате никаква емоция.

Натрапчиви мисли или повторно преживяване на травматичното събитие

Те могат да се изразяват във вид на постоянно мислене и преповтаряне на събитието, но може да се проявят и под формата на внезапни спомени или сънища. Възможно е различни сетивни усещания да предизвикат нежелани асоциации със събитието, например звук от внезапни спирачки при преживяна катастрофа или при пожар, понякога дори пламъкът на свещ може да провокира негативни емоции.

Как посттравматичното стресово разстройство влияе на живота ви?

ПТСР е психично страдание само по себе си, но като следствие то може да доведе до други проблеми с вашето здраве и живот, като например:

 • Злоупотреба с на алкохол и други психоактивни вещества;
 • Безпокойство и депресия
 • Мисли за нараняване на себе си или на други.
 • Проблеми в работата и в личните отношения.

При децата последствията от посттравматично стресово разстройство могат да включват и:

 • Повтаряне на травматичното събитие, като част от играта им.
 • “Прилепване” към родител или друг възрастен.
 • Загуба на говор или връщане към “бебешко” говорене.
 • Вечерно напикаване, дори при изградени навици.

Диагностициране на посттравматично стресово разстройство?

За посттравматично стресово разстройство няма ефективни физически изследвания като скенер или кръвен тест. Диагнозата се поставя от специалист – психолог или психиатър, въз основа на разговор и анализ на симптомите ви, както и тяхната продължителност – за да бъде поставена диагноза посттравматично стресово разстройство, те трябва да се проявяват за поне един месец и да влияят негативно на начина ви на живот. 

Може ли да бъде предотвратено посттравматично стресово разстройство след травматично събитие?

Няма как да предотвратите травматичното събитие, но според проучвания, има няколко неща, които могат да ви помогнат да избегнете посттравматично стресово разстройство след това. 

 • Поискайте помощ и подкрепа.
 • Повярвайте, че можете да управлявате емоциите си.
 • Намерете положителен смисъл от травмата.
 • Съсредоточете се върху положителните емоции и смеха.
 • Помогнете на други хора.
 • Практикувайте позитивно мислене.
 • Поддържайте постоянен контакт с важни хора в живота си.
 • Говорете с близки за събитието.
 • Мислете за себе си като за оцелял, вместо за жертва.

Какви са перспективите за хора с посттравматично стресово разстройство?

Без терапия и рехабилитация ПТСР може да се влоши с времето. Подходящото лечение може да помогне, дори ако травматичното събитие се е случило преди много години. Терапията и рехабилитацията на посттравматично стресово разстройство може помогнат за пълно излекуване при някои хора, докато при други може да намали значително интензивността на симптомите.

Какво да направя, за да се справя с посттравматично стресово разстройство?

Ако смятате, че страдате от посттравматично стресово разстройство, можете да се поискате напралвение за специалисти от личния си лекар, както и директно да се консултирате с психолог или психиатър. Те ще преценят състоянието ви и ще ви предпишат подходящо лечение. 

След овладяване на острите симптоми на ПТСР, фондация “Свети Рафаил” е на ваше разположение за рехабилитация на посттравматично стресово разстройство. Свържете се с нас за повече информация. 

Кога трябва да потърся незабавна помощ при посттравматично стресово разстройство?

В случаий, че имате мисли за нараняване на себе си или други, споделете с някого веднага – това може да е лекар, терапевт, приятел, член на семейството или друг човек, на когото имате доверие.

Не забравяйте, че не сте сами! Винаги има някой, който може да ви помогне!

Бележка от "Свети Рафаил"
ПТСР е психично заболяване, което продължава дълго след травматично събитие. Посттравматичното стресово разстройство може да предизвика негативност и тревожност. Също така е възможно да преживявате събитието отново и отново и/или да избягвате определени хора, места и ситуации. Ако имате симптоми на посттравматично стресово разстройство, обърнете се към здравен специалист. Психологическото консултиране и медикаментозното лечение могат да ви помогнат и да подобрят качеството ви на живот. Ако смятате, че има опасност да нараните себе си или някой друг, незабавно потърсете помощ.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Може да ви е интересно и…

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции