Съвети за комуникация с хора с психични страдания

Съвети за комуникация с хора с психични страдания

Доста хора се притесняват да общуват със страдащи от психични заболявания. Както при всяко друго общуване, трудностите обикновено произтичат от недостатъчно информация и предварителни нагласи, особено ако не познавате човека добре, или нямате достатъчно опит в такив ситуации. В тази статия даваме съвети за комуникация с хора с психични страдания, но преди всичко не психичното заболяване не прави човека по-различен и няма по-различни “правила” за общуването, които да са по-специални.

Улеснете комуникацията с хора с психични страдания

Независимо с кого общувате, повечето хора оценяват лесната комуникация – кратък и разбираем изказ, линейна посока на разговора. При комуникация с хора с психични страдания, които изпитват затруднения при обработката на звуци или информация,  ясните и кратки изречения могат да бъдат по-лесно разбрани и по този начин общуването да бъде по-лесно. 

Не забравяте учтивостта при комуникация с хора с психични страдания

Дори ако обикновено сте учтиви в общуването, при комуникация с хора с психични заболявания, понякога добрите маниери се неглижират. 

Първото нещо, което не бива да забравяте, е да се обръщате директно към човека, с когото общувате, вместо да използвате посредници (като роднини, придружители или социални работници).

Всички останали форми на учтивост също са валидни. Липсата на добри маниери е неприемлива за повечето хора и води до усещане за дискомфорт и неудобно, което може да .

Не пропускайте да се представите и да се ръкувате с човека, с когото общувате. Ръкостискането е приемлив и познат сигнал за приятелско отношение. Разбира се, човекът срещу вас може да не приеме ръкостискането, но това не винаги означава враждебно отношение – най-вероятно не е лично отношение, а поставяне на граници, които е редно да приемете и уважите.

Освен това, не се дръжте фамилиарно, обръщайки се към човека на малко име или на “ти” от самото начало, преди да получите неговото съгласие или ако не го познавате достатъчно добре. Същото важи и за други приятелски жестове като докосване на рамото или ръката му. Както казахме по-горе – уважвайте личното пространство на човека с кого общувате. 

Поддържайте зрителен контакт и следете езика на тялото

Ако изпитват дискомфорт при комуникация с хора с психични страдания, те го усещат, както всички хора, а това няма да подобри общуването, дори напротив – може да се предаде и на човека, с когото разговаряте. Затова бъдете балансирани, заемете спокойна и открита поза на тялото и гледайте човека в очите, когато говорите с него. 

Слушайте внимателно при общуване с хора с психични заболявания

Основната цел на комуникацията е обмяна на информация, съответно, да водите разговор, който не е интересен е не само неучтиво, но и загуба на време и за двете страни. Това обезмисля общуването. Затова, независимо с кого сте избрали да комуникирайте, изслушайте какво има да каже и се опитайте да вникнете в думите му, без да го прекъсвате, дори и да не разбирате нещо. 

В случей, че човекът изпитва затруднения с говора или говори по начин, който ви е трудно да разберете, все пак го изслушайте внимателно и изчакайте да приключи. Ако е необходимо, задайте уточняващи въпроси, за да сте сигурни, че сте разбрали правилно. Добре е да са кратки въпроси, на които може да се отговори с “да” или “не” или дори с кимане с глава. Не се преструвайте, че разбирате, ако нещо не ви е ясно – кажете това, което сте разбрали и оставете човека да отговори.

Уважавайте личността и мнението на човека, с когото общувате 

При комуникация с хора с психични заболявания, не ги третирайте като малки деца, които не умеят да вземат сами решения за живота си. Не си позволявайте покровителствено, снизходително или заплашително отношение към човека срещу вас. Позволете му да има мнение и го уважавайте – не вземайте решения от негово име и не предполагайте какви биха били неговите предпочитания, ако той самият не ги е изказал.

Избягвайте да давате непоискани съвети или помощ 

В продължение на предишната точка, уважвайте желанията на човека с психично страдания. Когато давате съвет, имайте предвид, че той може да бъде приет и човекът да не изпълни това, което му казвате. Ако предлагате помощ, дайте възможност на събеседника ви да ви отговори. Изслушайте внимателно какво ще ви каже и/или поискайте допълнителна информация или насоки. 

В случай, че при общуване с човек с психично заболяване, изглежда, че той получава пристъп или криза, но те не са опасни за живота и здравето му, не изпадайте в паника и не бързайте да викате линейка или полиция. Първо го попитайте спокойно как можете да помогнете.

Избягвайте клишетата и стереотипите при комуникация с хора с психични страдания

Всяко психично заболяване е сложно, биомедицинско състояния и въпреки че са описани и групирани, те са индивидуални за всеки човек и понякога се контролират трудно, дори при правилна терапия и рехабилитация на психични заболявания. Човек с психично страдание не може просто “да се стегне” или “да се вземе в ръце и да не го мисли толкова”. Изключително грубо, безчувствено и неефективно е да кажете или очаквате от човека нещо подобно. 

Като допълнение, филмите и медиите използват психичните страдания за сензация. Въпреки че във филмите и телевизията се наслагва образа на “психопата-убиец”, проучванията показват, че хората с психични заболявания са много по-склонни да бъдат жертви на престъпления, отколкото да упражнят насилие върху други. При повечето хора с психични страдания никога не се проявяват симптоми, които включват агресивно поведение. Според статистиките, само около 1% – 5% от хората с психични заболявания имат склонност към проява на насилие, като статистиката е същата и за останалата част от обществото. (Национален алианс за психично болните, 1990 г.)

Дръжте се естествено при комуникация с хора с психични заболявания

Не си налагайте излишни ограничения и не премисляйте твърде дълго какво и как казвате, когато общувате с хора с психични страдания. Не изпитвайте притеснение, ако използвате изрази като “Луд съм по нея”, “Тази работа ме влудява” и т.н. В случай, че си смущава използването им или не знаете как ще реагира човека, с когото общувате, можете директно да го попитате дали го притесняват подобни фрази. Много вероятно е да получите в отговор смях и шеговита забележка.  

Не забравяйте, че общувате с човешко същество 

Зад всички диагнози и въпреки различните симптоми и начин на поведение, които човек с психично заболяване може да прояви, на първо място, пред вас стои ЧОВЕК, който навярно има същите желания, нужди и мечти като всеки друг. Не избягвайте общуването с хора с психични страдания. Ако изпитвате страх или неудобство, научете повече за психичните заболявания. Добротата, учтивостта, търпението и непредубедеността винаги правят комуникацията по-лесна и приятна с всеки човек, в това число и тези с психични страдания.

Просто се отнасяйте към всички хора така, както бихте искали да се отнасят към вас.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции