Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) е тревожно разстройство, което е следствие от силно стресиращи, плашещи или тревожни събития.

Симптоми на посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) често се изразява в многократно повторно преживяване на травматичното събитие. Това може да се случва чрез кошмари и ретроспекции. Страдащите от посттравматично стресово разстройство (ПТСР) може да изпитват чувство на вина, да се изолират или да проявяват честа раздразнителност.

Чести симптоми на посттравматично стресово разстройство (ПТСР) са и проблемите със съня, като безсъние, както и трудна концентрация.

Когато симптомите са тежки и постоянни и оказват значително влияние върху ежедневния живот на човека, е много вероятно става дума за посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Причини за посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Всяка ситуация, която човек намира за травмираща, може да доведе до посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Такива ситуации могат да включват:

  • тежки пътни инциденти;
  • насилствени лични посегателства, като сексуално посегателство, грабеж или грабеж
  • сериозни здравословни проблеми;
  • преживявания при раждане и други.

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) може да се развие веднага след като някой преживее тревожно събитие, но може да се прояви седмици, месеци или дори години по-късно.

Смята се, че посттравматично стресово разстройство (ПТСР) засяга средно един на всеки трима човека, които са имали травматично преживяване, но не е ясно защо някои хора развиват състоянието, а други не.

Комплексно посттравматично стресово разстройство

Хората, които многократно преживяват травматични ситуации, като тежко отхвърляне и пренебрегване, малтретиране или насилие, могат да бъдат диагностицирани с комплексен посттравматичен стрес или комплексно посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Комплексното ПТСР има симптоми, подобни на посттравматично стресово разстройство (ПТСР), но най-често се развива години след събитието. То протича по-тежко, ако травмата е била преживяна в началото на живота, тъй като това може да повлияе на развитието на детето.

Кога да потърсите медицинска помощ?

Нормално е да чувствате дискомфорт в различна степен след травматично събитие. Може да се чувствате смутени и объркани, както и да Ви притесняват тревожни мисли и спомени за събитието. 

Повечето хора започват да усещат естествено подобрение за период от няколко седмици след травмата. Ако Вие или Ваш близък, преживял травматично събитие, все още изпитвате сериозни проблеми след повече от 4 седмици, или ако симптомите са особено обезпокоителни, трябва да посетите личния си лекар. Ако сметне, че е необходимо, той може да Ви насочи към специалисти по психично здраве за по-нататъшна оценка, лечение и терапия.

Можете да започнете и директно с психологическа терапия. Повечето центрове по психотерапия предлагат услуги по оценка на психическото състояние, преди да започнат работа с Вас.

Как се лекува посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

Посттравматично стресово разстройство (ПТСР) може да бъде излекувано успешно, дори ако се е развило много години след травматично събитие.

Всяко лечение зависи от тежестта на симптомите и колко скоро след травматичното събитие са се появили.

Всяка от следните възможности за лечение може да бъде приложена, като разбира се лекуващият лекар може да Ви назначи комбинация от възможностите, както и други подходи за справяне със симптомите:

  • внимателно изчакване – проследяване на симптомите Ви, за да видите дали те се подобряват или се влошават без лечение;
  • антидепресанти;
  • психологически терапии, сред които фокусирана върху травмата когнитивно-поведенческа терапия или десенсибилизация и преработка на движението на очите.

Рехабилитация на посттравматично стресово разстройство (ПТСР)

Ако вече сте диагностицирани с посттравматично стресово разстройство (ПТСР), можете да се насочите към Дневния център на Фондация Свети Рафаил, където ще Ви бъде изготвен индивидуален терапевтичен план за възстановяване и ресоциализация.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции