Следродилна депресия

Следродилна депресия

Следродилната (постнатална) депресия е вид депресия, която много родители изпитват след раждане на бебе. Това е често срещано състояние, засягащо над 1 на всеки 10 жени, в рамките на една година след раждането. Малко известно е обаче, че следродилна депресия може да засегне и бащата на бебето, както и партньора на родилката.

Симптомите на постродилна депресия могат да продължат месеци или дори да се влошат и да окажат значително влияние върху Вас, детето, както и цялото Ви семейство. По тази причина, е важно да потърсите помощ възможно най-скоро, ако се чувствате зле или депресирани. 

Добрата новина е, че при правилно лечение и рехабилитация, повечето хора с постродилна депресия се възстановяват напълно.

Депресия по време на бременност

Депресията по време на бременност (предродилна депресия) също е често срещана. Около 1 от 8 души ще изпитат депресия по време на бременността си.
Прочетете повече за предродилна депресия

Други психични неразположения, които могат да се появят по време на или след бременността, могат да включват тревожност, пристъпи на паника и психоза.

Каква е разликата между следродилна депресия и “бебешки блус”?

Много жени се чувстват малко потиснати, емоционални и/или тревожни през първата седмица след раждането. Това състояние често се нарича „бебешки блус“, или тъга след раждане, и е толкова често, че се счита за нормално.

„Бебешкият блус“ обикновено продължава до 2 седмици след раждането.

Симптоми на следродилна депресия

В случай, че симптомите на т.нар. “бебешки блус” при Вас продължават по-дълго или са започнали по-късно, може да страдате от следродилна депресия.

Постнаталната депресия може да започне по всяко време през първата година след раждането.

Признаците, че Вие ​​или Ваш близък може да страда от следродилна депресия, са подобни на тези на клиничната депресия, а именно:

 • постоянно чувство на тъга и лошо настроение; 
 • липса на удоволствие и загуба на интерес към всичко и всички;
 • липса на енергия и чувство на умора през цялото време;
 • проблеми със съня през нощта и сънливост през деня;
 • трудности при свързването с Вашето бебе;
 • изолация и избягване на контакт с други хора;
 • проблеми с концентрацията и вземането на решения;
 • плашещи мисли – например за нараняване на Вашето бебе.

Много жени не осъзнават, че имат следродилна депресия, защото тя може да се развие постепенно.

Какво да правите при съмнение за постнатална депресия?

Ако се притеснявате, че може би страдате от следродилна депресия, можете да се обърнете към личния си лекар, акушер-гинеколога си или към педиатър.

Обикновено личните лекари и педиатрите могат да разпознаят симптомите на постнатална депресия и разполагат с техники, които могат да Ви помогнат. А в случай, че не постигнат успех, те ще Ви насочат към подходящ специалист. По този начин можете да получите подходящ съвет за Вашия индивидуален случай или подходящо лечение, при необходимост.

Можете се обърнете са помощ и към акушер-гинеколога си, който също може да Ви окаже подкрепа, да Ви предпише терапия или медикаменти, както и да Ви насочи към подходящ специалист, ако сметне, че е необходимо. 

Ако по време на бременността сте имали проблем с психичното здраве, Вашият лекар трябва да Ви насрочи редовно наблюдение от специалисти през първите няколко седмици след раждането.

Специалистите по психическо здраве, акушеро-гинекологичният екип и личният Ви лекар трябва да работят в тясно сътрудничество с Вас по време на бременността, както и след раждането.

Не забравяйте, че:

Съмненията или доказаното наличие на постнатална депресия може да Ви разтревожи и натъжи. Не трябва обаче да забравяте следното:

 • Вие нямате вина за това, че сте депресиран/а – може да се случи на всеки;
 • Депресията е заболяване като всяко друго;
 • Както повечето заболявания, постнаталната депресия може да бъде овладяна и излекувана; 
 • Можете да разчитате на помощ, подкрепа и подходящо лечение;
 • Наличието на постнатална депресия, не означава, че сте лош родител;
 • Следродилната депресия не означава, че сте луди или ще полудеете;
 • Детето Ви няма да Ви бъде отнето – децата се взимат от родителите си и и подлежат на социални грижи в приемни домове само при много изключителни обстоятелства, но преди това се полагат всички услия детето да остане при семейството си.

Причини за постнатална депресия

Причината за постнаталната депресия не е напълно ясна.

Има редица фактори, които могат да насочат към това, че сте предразположени към следродилна депресия, сред които:

 • анамнеза за проблеми с психичното здраве, особено депресия, по-рано в живота;
 • анамнеза за проблеми с психичното здраве по време на бременността;
 • липса на роднини, приятели или близки, които да Ви окажат помощ и подкрепа;
 • наличие на проблеми в отношенията Ви с партньора;
 • скорошни стресови житейски събития, като тежка загуба;
 • физическа или психологическа травма, като домашно насилие;
 • наличие на „бебешки блус“

Дори и да не отговаряте на нито едно от горепосочените, появата на бебето е събитие, което променя живота и това само по себе си понякога може да предизвика депресия. Новият член на семейството е важно събитие и адаптацията към новата ситуация и ролята на родител често отнема време, а понякога тялото и психиката ни реагират неочаквано на промяната, независимо колко желана може да е тя. Като допълнение, гледането на малко бебе може да бъде стресиращо и изтощително, което също се отразява на функциите на всяка част от организма ни.

Лечение и терапия на постнатална депресия

Появата на постродилна депресия може да Ви даде усещане за самота, изолация, тревога и страх, но Вие можете да получите помощ, подкрепа, както и ефективно лечение, които могат да Ви помогнат да се възстановите. По-долу описваме няколко неща, които могат да бъдат препоръчани при постнатална депресия.

Самопомощ при постнатална депресия

Можете да опитате да проведете открит разговор с един или няколко човека, на които имате доверие – семейство, приятели, близки. Споделете им как се чувствате, разкажете им какви емоции изпитвате и ги помолете да Ви помогнат. Ако имате идея как биха могли да облекчат състоянието Ви, можете да ги насочите. 

Отделяйте време за себе си – правете правите неща, които Ви харесват, старайте се да спортувате редовно и да поддържате здравословен режим на хранене. 

Старайте се да си осигурявате максимално много почивка – позволявайте си да си почивате във всеки момент, в който имате възможност, а нощем спете колкото можете повече. 

Психологическа терапия при постнатална депресия

Личният Ви лекар може да Ви насочи към курс за психологическа помощ или да Ви препоръча посещение на терапевтични сесии като когнитивно-поведенческа терапия, например – индивидуално или в терапевтична група. Можете разбира се, и сами да потърсите добър терапевт, като да помолите приятели за препоръка или онлайн.

Антидепресанти при постнатална депресия 

Ако Вашият случай на постнатална депресия е по-тежък или не се повлиява от други методи за терапия, лекуващият специалист може да Ви препоръча прием на антидепресанти. Вашият лекар може да предпише лекарство, което е безопасно за прием по време на кърмене. 

Задължително приемайте само медикаменти, предписани от лекар, след преглед и запознаване със Вашия случай. Недейте да се самолекувате с лекарства или хранителни добавки, които Вие или Ваши близки и познати смятате, че ще Ви помогнат. Те може да не Ви повлияят изобщо, или само временно да облекчат състоянието Ви, като доведат до дългосрочни последици за Вас и Вашето дете.  

Превенция на следродилна депресия

Има няколко неща, които може да Ви помогнат да сте подготвени за евентуална повява на следродилна депресия, за да можете да се справите с по-лесно с новите предизвикателства на родителството.

Основните препоръки в тази насока са да поддържате здравословен начин на живот, както и да намерите човек, с когото можете да поговорите и на когото можете да разчитате за помощ или подкрепа.

Посещаването на училище за родители преди раждането би могло да Ви помогне. Освен това сближаването и поддържане на контакт с други семейства, които очакват бебе или са нови родители, също може да бъде полезно.

Добре е да поговорите с общопрактикуващ лекар или специалист по психично здраве, когато планирате бременност или вече очаквате дете, и имате анамнеза за депресия или проблеми с психичното здраве или някой от Вашето семейство е има/е имал проблеми с психичното здраве след раждане (например майка Ви или сестра Ви).

Митове за следродилната депресия

Постнаталната депресия често е неразбрана и около нея има много митове. Сред най-популярните от тях са:

 • постнаталната депресия не е толкова тежка като останалите видове депресия – всъщност е следродилната депресия е също толкова сериозна, колкото и другите видове депресия;
 • постнаталната депресия е изцяло причинена от хормонални промени – хормоните може и да влияят, но има много различни фактори за поява на постнатална депресия;
 • следродилната депресия скоро ще премине – за разлика от „бебешкия блус“, следродилната депресия може да продължи месеци, ако не се лекува, а в малка част от случаите, може да се превърне и в дългосрочен проблем;
 • постнаталната депресия засяга само жените – изследванията са установили, че до 1 от 10 нови бащи страдат в следродилна депресия след появата на бебето.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции