Справяне със стес и дистрес

Преодоляване на стрес и дистрес

Стресът в днешно време се счита за обичайно явление. Почти няма човек, който да не е бил подложен на стрес, а някой хора дори го намират за полезен и мотивиращ. 

Макар стресът да се приема като нещо неизменно съпътстващо ежедневието ни, някои хора се справят по-трудно със стреса, а силният и постоянен стрес, който влияе на начина Ви на живот и Ви кара да не се чувствате добре, определено не е полезен за Вас. Често той се нарича “дистрес” и ако не вземете мерки може да доведе и до по-сериозни психически състояния, като депресия, например. 

В тази статия Ви даваме няколко насоки как бихте могли да се справите с дистрес. 

Симптоми на стрес

Стресът може да се прояви по много различни начини. Може да повлияе на това как се чувствате физически или психически, а също и да доведе в промени в обичайното Ви поведение и начин на общуване.

Не винаги е лесно да разпознаете дали и в кои случаи именно стресът е причината да се чувствате или да действате различно. По-долу посочваме някои симптоми на стрес, които могат да Ви помогнат да го разпознаете.

Физически симптоми на стрес

Физическите признаци на стрес и дистрес, обичайно се проявяват в комбинация с психологични симптоми, които са посочени малко по-надолу. 

 • главоболие или световъртеж;
 • мускулно напрежение или болка в мускулите;
 • проблеми със стомаха;
 • болка в гърдите или ускорен пулс;
 • сексуални проблеми.

Психологически симптоми на стрес

 • затруднена концентрация;
 • трудно вземане на решения;
 • усещане за претоварване;
 • постоянна тревога;
 • проблеми с паметта;
 • промени в поведението и променливи настроения;
 • раздразнителност;
 • промени в количеството сън – твърде много или твърде малко часове сън от обичайното;
 • промени в хранителните навици – приемане на твърде малко или твърде много храна; 
 • избягване на определени места или хора;
 • увеличаване на приема на алкохол, тютюнопушене, употреба на психоактивни вещества.

Причини за поява на стрес

Основната причина за поява на стрес е като реакция на психически или емоционален натиск. Понякога стресът се проявява с усещането, че нямате или губите контрол. В подобни случаи обикновено натискът идва отвън. Понякога обаче е трудно да идентифицираме причината да се чувстваме стресирани или ни изглежда, че няма такава. В такива моменти, най-вероятно натискът идва отвътре, от Вашето подсъзнание.

От биологична гледна точка, когато сте чувствате тревожни или уплашени, тялото Ви отделя хормони на стреса като адреналин и кортизол, което може да доведе до бързо сърцебиене и/или изпотяване. Тазу реакция е част от начина, по който организмът ни се предпазва от опасности и оцелява. По тази причина, стресът може да бъде полезен, а някои хора намират стреса за добър мотиватор, който им помага да бъдат по-продуктивни. При други хора дори ниските нива на стрес оказват силно негативно влияние. 

Независимо обаче дали понасяте стреса лесно, или дори в малки количества, той Ви причинява дискомфорт, наличието на стрес в големи количества и/или за продължителни периоди от време, може да се превърне в проблем – както физически, така и ментален. Нито тялото, нито психиката ни могат да понеса подобно напрежение за дълъг период от време.

По тази причина, трябва максимално бързо да потърсите помощ, или да опитате да си помогнете сами, ако усетите, че стресът Ви причинява дискомфорт. 

Как да си помогнете при стрес?

В случай, че забелязвате някои или всички от горепосочените симптоми на стрес, можете да опитате да си помогнете сами. 

Една от първите стъпки към това е да идентифицирате кой е най-силният фактор, който Ви причинява стрес. 

Идентифициране на причината за стрес

Ако знаете какво Ви причинява стрес, може да бъде по-лесно да намерите начини да го управлявате. По-долу даваме няколко примера за неща, които могат да бъдат стресиращи:

 • работа – чувство на натиск по време на работа (кратки срокове, непосилни задачи, неразбирателство с колеги или шефове, неудовлетворение от работата), безработица, пенсиониране и други;
 • Семейство и приятели – трудности във взаимоотношенията, кавги, раздяла или развод, полагане на допълнителни грижи за някого и други;
 • финансови проблеми – неочаквани разходи, вземане на кредит или пари на заем;
 • здраве – болест или нараняване – собствени или на близък човек, загуба на някого.

Понякога дори значими събития от живота, които не свързваме с негативни емоции, като покупка на къща, раждане на бебе или планиране на сватба, могат да доведат до усещане за стрес.

Какво да направите, за да се освободите от стреса?

След като имате представа откъде идва Вашият стрес, можете да опитате да повлияете на причината, за да се почувствате по-добре. В допълнение, можете да опитате някои по-общи техники за справяне със стреса, които посочваме по-долу: 

 • поговорете с приятел, роднина или друг човек, когото смятате за близък; можете да се обърнете и към здравен специалист – личен лекар или психолог;
 • опитайте различни техники по-лесно управление на времето, които да Ви помогнат да си върнете усещането за контрол;
 • опитайте с дихателни упражнения за успокояване;
 • подготвяйте се предварително за стресиращи дни или събития и съставете план за действие – предварително планиране на пътувания и празници, съставяне на списък с неща, които да запомните и други, наистина може да помогне;
 • ако се чувствате претоварени, помислете кои задачи можете да делегирате на да други хора или поне да поискате помощ за изпълнението им;
 • потърсете други хора, които са подложени на стрес или са преминали през подобно състояние и използвайте опита си, за да си помогнете взаимно;
 • потърсете ресурси за подобряване на психологическото състояние – статии, книги, мобилни приложения, аудио ръководства;
 • потърсете идеи и съвети за релаксация и фокусиране на вниманието, като мобилни приложения, онлайн статии, книги и други.

Какво да е по-добре да избягвате при стрес?

Когато сте подложени на стрес и се опитвате да се освободите от него, така че да се почувствате по-добре, има няколко неща, които да избягвате, тъй като те могат да повишат нивата на стрес допълнително, което би могло да доведе до по-силен дискомфорт за Вас:

 • не се опитвайте да правите всичко наведнъж и да прилагате всички техники за освобождаване от стреса заедно – поставете си малки цели, които лесно можете да постигнете;
 • не се фокусирайте върху нещата, които не можете да промените – съсредоточете времето и енергията си върху нещата, които можете да направите в този момент и ще Ви помогнат да се почувствате по-добре;
 • избягвайте мислите и убеждението, че сте сами – когато сте под стрес е лесно да се почувствате самотни, без да усещате подкрепа или да знаете откъде да поискате помощ, но не забравяйте, почти всички хора са били подложени на стрес в определен момент от живота си и винаги ще има кой да Ви помогне да преодолеете дистреса;
 • постарайте се да избягвате алкохол, цигари, хазарт или наркотици като средства за облекчаване на стреса – дори временно да успокоят симптомите Ви, в дългосрочен план ще повлияят негативно на психично Ви здраве.

Кога и къде да потърсите помощ за справяне със стреса?

Както стана дума по-горе, можете да опитате да се справите сами, но в някои случаи това не е достатъчно. Ако това, което опитвате сами не помага и/или изпитвате особени затруднения да се справите със стреса, можете да се обърнете към личния си лекар за направление или съвет.

В случай, че нямате желание да взимате направление, можете сами да потърсите психотерапевт или група за терапия, които да посещавате.  

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции