Шизофрения и шизофренни разстройства

Шизофрения и шизофренни разстройства

Шизофренията причинява психоза и е свързана със значителни увреждания и може да засегне всички области на живота, включително лично, семейно, социално, образователно и професионално функциониране.

Съществуват възможности за ефективна грижа за хора с шизофрения и шизофренни разстойства, като поне един на всеки трима души с шизофрения може да се възстанови напълно.

За съжаление, повече от двама от трима души с психоза, шизофрения и жизофренни разстройства в световен мащаб не получават специализирана психично-здравна помощ. Като допълнение, хората, страдащи от шизофрения и шизофренни разстройства, често са подложени на стигма, дискриминация и нарушаване на човешките права.

Разпространение на шизофренията и шизофренните разстройства

Шизофренията и шизофренните разстройства не са толкова често срещано психично заболяване, колкото други психични разстройства. Според Световната здравна организация, шизофренията засяга приблизително 24 милиона души, или 1 на 300 души (0,32%), по света, като сред възсрастните този процент е 1 на 222 души (0,45%).

Началото на психичното разстройство в повечето случаи е по време на късното юношество и двадесетте години, като първите симптоми се проявяват по-рано при мъжете, отколкото при жените.

Социален аспект на шизофренията и шизофренните разстройства. Стигма

Шизофренията често се свързва със значителен дистрес и отрицателно въздествие върху личните, семейните, социалните, образователните, професионалните и други важни области на живота на човека.

Хората с шизофрения са 2 до 3 пъти по-склонни към преждевременна смърт, в сравнение с общото население. Това често се дължи на физически заболявания, като сърдечно-съдови, метаболитни и инфекциозни заболявания.

Хората с шизофрения и шизофренни разстройства често се сблъскват и с нарушения на човешките им права както в социума, така и в институциите за психично здраве. Като допълнение, стигмата срещу хората, страдащи от тези психични заболявания, е интензивна и широко разпространена. Тя води до  изключване на психично болните от обществото, както и оказва влияние върху взаимоотношенията им с другите, включително със семейството и приятелите. Това допринася за дискриминацията, която от своя страна може да ограничи достъпа до общо здравеопазване, образование, настаняване и работа.

Различни оществени ситуации, както и промените в областта на общественото здраве, могат да доведат до екстремен стрес, възникване на страх, намаляване на социалната подкрепа, изолация и прекъсване на здравните услуги и доставката на лекарства. Тези промени могат да окажат влияние върху живота на хората с шизофрения и шизофренни разстройства, като например обостряне на съществуващите симптоми. А в епизоди на криза и при спешни случаи, хората с шизофрения и шизофренни разстройства са по-уязвими от други към различните начини за нарушаване на човешките права, като това включва и пренебрегване, изоставяне, бездомност, малтретиране и изключване от обществото.

Терапия и грижа за хора с шизофрения и шизофренни разстройства

Съществува набор от ефективни възможности за грижа за хора с шизофрения и те включват медикаментозно лечение, обучение, семейни терапии, когнитивно-поведенческа терапия и психосоциална рехабилитация.

След първоначалното овладяване на заболяването, шизофрения и шизофренни разстройства могат да продължат възстановяването си в защитено жилище или днвени центрове за психосоциална рехабилитация на психични разстройства, където да получат и подобрят уменията, необходими за самостоятелна грижа за себе си, създаване и поддържане на социални контакти, започване на работа и други. Ориентираният към възстановяването подход, базиран на предоставяне на свобода на действие на хората при решенията за лечение и рехабилитация, е от съществено значение както за хората с шизофрения и шизофренни разстройства, така и за техните семейства и близки.

Какво представлява шизофренията?

Какво представлява шизофренията?

В този материал говорим за симптомите на шизофрения, кога се проявяват, а също така и как се поставя диагноза, какви лечения са налични и какви са перспективите за хората, страдащи от шизофрения и техните близки.

повече информация
Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

повече информация
Живот с диагноза шизофрения (част 2)

Живот с диагноза шизофрения (част 2)

След поставянето на диагноза “шизофрения”, повечето психично болни се фокусират върху наблюдение на психиката си. Трябва обаче да отделяте внимание и на физическото си здраве. В тази статия ще намерите насоки и за подобряване както на психическото, така и на физическото си състояние.

повече информация
Живот с диагноза шизофрения (част 1)

Живот с диагноза шизофрения (част 1)

Повечето хора, болни от шизофрения се възстановяват, но при много от тях се наблюдава периодично връщане на симптомите. Рехабилитацията и лечението могат да Ви помогнат да управлявате състоянието си и въздействието, което шизофренията оказва върху живота Ви.

повече информация

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции