Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Чуването на гласове не е необичаен симптом за хората, страдащи от шизофрения. Според статистиката, при 80% от хората, страдащи от това психично заболяване, се проявява и симптомът чуване на гласове. Усещането може да бъде много реално и стресиращо за психично болния и да повлияе негативно на качеството му на живот. В този материал ще дадем малко повече информация за симптома „чуване на гласове“ и насоки как може да бъде контролиран.

Какво представлява чуването на гласове?

Чуването на гласове се изразява в усещането, че някой говори на страдащия, но всъщност не е там. Терминът, който лекарите използват за това състояние, е „слухови халюцинации“. Те могат да се проявят, докато психично болният е сам, но също така и когато е други хора.

Гласовете са много реални и чуването им може да доведе до намаляване на концентрацията на страдащия от шизофрения, да повиши дистреса, както и цялостно да повлияе поведението му и качеството му на живот. В по-тежки случаи, чуването на гласове може да предизвика мисли за самоубийство и насилие.

При някои хора с шизофрения гласовете изчезват, но в голяма част от случаите, те никога не избледняват напълно. Възможно е обаче да се научите да ги управлявате и да върнете голяма част от контрола над ежедневието си.

Лечения, които могат да помогнат при чуването на гласове

Има няколко подхода, които могат да бъдат приложени при чуване на гласове. Най-често в такива случаи помагат медикаменти, предписани от психиатър, както и разговорна терапия.

Прием на лекарства при чуване на гласове

Обикновено при шизофрения лекарите предписват антипсихотични лекарства. Те могат да помогнат по много начини, сред които:

 • Намаляване на желанието за слушане и/ли взаимодействие с гласовете;
 • Помощ за игнориране на критиките и негативната оценка, които гласовете отправят;
 • Гласовете стават по-малко плашещи;
 • Намаляване на напрачивостта на гласовете.

Когнитивно-поведенческа терапия при чуване на гласове

Когнитивно-поведенческата терапия при чуване на гласове се провежда на сесии от специалист по психично здраве, обикновено психотерапевт или психиатър. По време на терапията можете разберете какво означават гласовете, да обсъдите с терапевта как ви карат да се чувствате и как управляват начина, по който мислите за себе си или за околните.

Когнитивно-поведенческата терапия при чуване на гласове може да ви помогне по следните начини:

 • Намаляване на безпокойството и стреса от чуване на гласове;
 • Помощ за противопоставянето на гласовете;
 • Изграждане на контрол над гласовете.

Обикновено се препоръчва лично посещение при терапевта по разговорна терапия, но има възможности и за провеждането ѝ онлайн. По този начин можете да получите помощ от комфорта на собствения си дом. Ако не сте сигурни как да започнете с когнитивно-поведенческа терапия, можете да говорите с лекуващия психиатър – той ще ви даде насоки, а може и да ви препоръча специалист, който да ви помогне.

Аватар терапия при чуване на гласове

Аватар терапията е сравнително нова форма на разговорна терапия, при която компютърната технология се използва за създаване на аватар или анимирана версия на гласовете, които болният чува. Аватарът може да бъде човек или друго същество. Може също да бъде изграден така, че да имитира пола, тона и акцента на гласовете, които страдащият чува. Автар терапията при чуване на гласове се следи от терапевт, който обаче е в съседно помещение, за да окаже подкрепа или помощ, при необходимост.

Обикновено терапия с аватар е подходяща за психично болни, които чуват гласове, дори при прием на лекарства. Обикновено продължителността ѝ е 6 седмици, на 30-минутни сесии, веднъж седмично. В зависимост от индивидуалния случай, терапевтът може да предложи друга схема за провеждане.

Целта на аватар терапията е използване на компютърно генериранате форма на вашите гласове, за да си създадете подходи за справяне с тях, както и начини да им се противопоставяте. С нейна помощ можете да придобиете повече контрол над себе си и над тях.

Има малко проучвания над аватар терапията, но те показват, че терапията с аватар може да помогне за по-рядкото появяване на гласовете и за облекчаване на напрежението и тревожността у страдащия от шизофрения. Необходими са допълнителни изследвания, които да изследват ефективността на терашията с аватар, както и дългосрочните ефекти от нея.

Групи за подкрепа при чуване на гласове и групова терапия и рехабилитация

Групите за подкрепа или груповата терапия могат да помогнат да се свържете с други, които също чуват гласове или живеят с подобни проблеми, свързани с шизофрения. Можете да изградите общност и да намерите подкрепа, като същевременно споделяте какво работи за вас, за да управлявате ежедневния си живот с това психично заболяване. Можете да потърсите групи за подкрепа в социалните мрежи или в интернет. Във фондация „Свети Рафаил“ можете да посещавате индивидуална и групова психотерапия и рехабилитация на шизофрения, с възможност за посещение на дневен център или почасово.

Научете повече за Дневен център за рехабилитация на шизофрения и други психични страдания на тази страница

Повече информация за Център за рехабилитация и ресоциализация на хора, страдащи от шизофрения и други психични заболявания можете да намерите тук

Можете да се свържете с нас директно – обадете се на телефон: 0886 422 222, пишете на имейл: saintraffael@yahoo.com или ни изпратете запитване от страницата за контакт.

Съвети за самопомощ при шизофрения и чуване на гласове

Има няколко неща, които можете да опитате, за да контролирате негативните усещания при чуването на гласове.

Промяна на фокуса

При чуване на гласове, промяната на фокуса на вниманието ви може да помогне. Намерете нещо, с което да правите или върху което да се съсредоточите, така че да ангажирате ума си в различна посока. Това може да заглуши гласовете или да ви разсее от тях.

Направете си списък с неща, които ангажират вниманието ви и ви доставят удовлствие. Ето няколко идеи, с които можете да започнете:

 • Пъзели или игри;
 • Слушане на музика;
 • Четене на книга;
 • Гледане на телевизия, филми или видеа онлайн;
 • Писане;
 • Домакинска работа.

Можете да опитате с различни дейности, за да откриете кои работят най-добре за вас.

Вокализация

Говоренето на висок глас може да помогне на гласовете да не обземат мислите ви и да причинят дискомфорт. Недейте да влизате в диалог с гласовете. Вместо това, можете да казвате на глас нещата, които правите в момента, да правите списък за пазаруване или планове за нещата, които искате да направите в краткосрочен или дългосрочен план. Можете да се обадите на близък и да говорите с него. Освен говорене, можете да опитате да си тананикате мелодии, да пеете или да четете на глас.

Водене на дневник

Всеки път, когато чувате гласове, пишете. Дръжте под ръка нещо за писане (тетрадка, лист или дори компютър) и когато усетите гласовете, запишете какво говорят, как ви карат да се чувствате и какъв ефект имат върху вашето психическо и физическо здраве. Опитайте се да запишете датата, часа и мястото, на което се намирате. Отбележете какво сте правили точно преди гласовете да започнат.

Воденето на подробен дневник при чуване на гласове може да ви помогне по следните начини:

 • Разпознаване на модел на появата на симптома на слухови халюцинации, ако има такъв;
 • Откриване на нещата, които провокират появата на гласове, ако има такива;
 • По-голяма яснота над ситуацията и контрол над себе си и над ситуациите или събитията, които провокират появата на гласове, ако има такива.

Освен че може да е полезен за вас, споделянето на дневника с психиатъра или терапевта ви, може да им даде по-добра представа за помощта, от която се нуждаете и да помогне за предписване на по-подходящо лечение.

Избягвайте наркотици и алкохол

Психоактивните вещества под всякаква форма могат да влошат симптомите на шизофрения, като чуване на гласове, а също така да предизвикат и нова, сред които параноя или зрителни халюцинации (когато виждате неща, които не съществуват). Наркотиците и алкохолът могат негативно да повлияят и на действието на медикаментите, които приемате.

Намерете начини да се отпуснете

Често симптомите на шизофрения се влошават, когато психично болните са подложени на стрес. Можете да опитате различни техники за релаксация като йога, медитация или дихателни практики, с чиято помощ да управлявате стреса и да намалите тревожността. Обърнете внимание и на получаването на достатъчно количество сън, който също има роля за управлението на стреса в тялото.

Бъдете постоянни и твърди

Ако гласовете придобиват контрол над вашите действия и мисли, опитайте се да отговорите уверено. Например, можете да кажете на глас: „Твърде съм зает, за да говоря в момента“ или „Мога да говоря след 19 часа“. Това може да ви помогне да придобиете известен контрол и да „преговаряте“ или да поставите граници на гласовете.

Практикувайте избирателно слушане.

Гласовете често могат да варират от положителни до отрицателни. Опитайте се да обръщате внимание или да се ангажирате, само когато това, което гласовете ви казват, е положително. Вероятно няма да е лесно и може да не стане от първия път, а да отнеме време и тренировки, но не се отказвайте. Можете да се обърнете към лекуващия си лекар или терапевт, ако не сте сигурни как да практикувате избирателно слушане при чуване на гласове, както и ако имате нужда от допълнителни насоки или подкрепа.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции