Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

След като шизофренията е открита и лекувана, тя обикновено е под контрол и симптомите спират или дори се подобряват. В тези моменти е лесно да помислите, че психичното заболяване е излекувано. Понякога обаче симптомите се връщат и психично болният може да получи шизофренна криза. Това се нарича рецидив.

Как да избегнете рецидив при шизофрения?

Обикновено рецидивът на психично заболяване може да бъде разпознат преди да се прояви напълно по ранните предупредителни признаци. Знаейки какви са те, можете да следите за тяхната поява и да вземете мерки, така че да предотвратите рецидив.

В случай, че вие или някой от близките и приятелите ви забележите такива признаци, трябва незабавно да се свържете с лекуващия си лекар. Той може да коригира лечението или да ви помогне да се върнете към лечението си, ако сте спрели приема на лекарствата си.

Ранни предупредителни признаци за рецидив на шизофрения

Ранните признаци на рецидив на шизофрения могат да включват:

 • Проблеми със съня;
 • Намаляване на приема на храна;
 • Проблеми с концентрацията или дезорганизация;
 • Стоене далеч от други хора или неочаквано изчезване;
 • Промени в настроението, нервност или раздразнителност;
 • Наличие на странни идеи или дезорганизирано мислене;
 • Лоша лична хигиена;
 • Липса на смисъл в изказванията;
 • Чуване на гласове
 • Заблуди, подозрителност или повишена параноя;
 • Агресивен начин на говорене;
 • Самоубийствени мисли.

Някои по-късни признаци могат да включват:

 • Физическа агресия срещу себе си или другите;
 • Безпричинно усмихване;
 • Странни мисли;
 • Чупене на неща.

Избягването на рецидиви на шизофрения е важно, тъй като всеки следващ може да повиши шанса за поява на още в бъдеще. Освен това, при поява на рецидив, често симптомите са по-трудни за овладяване.

Съвети за предотвратяване на рецидиви

Има няколко неща, които можете да направите, за да намалите шанса от поява на рецидив при шизофрения:

Взимайте редовно лекарствата си, според инструкциите на вашия лекар

Приемът на предписаните лекарства е от изключително значение за управление на състоянието при шизофрения. Дори ако симптомите са изчезнали, не трябва да спирате медикаментите, без да се консултирате с лекуващия си лекар.

Медикаментите помагат да контролирането на симптомите, затова спирането на лекарството е най-честата причина за рецидиви при шизофрения. Времевият интервал от спирането на лекарствата до появата на рецидив варира – може да минат дни, седмици или месеци след спирането, преди симтомите да се появят отново. В някои случаи могат да бъдат дори повече и/ли по-тежки.

Работете в тясно сътрудничество с вашия лекар

Може да смятате, че приемате повече или по-голяма доза медикаменти, отколкото е необходимо за управление на психичното заболяване, както и да изпитвате странични ефекти. В такъв случай, вместо да спирайте лекарствата, говорете с лекуващия си лекар. С негова помощ можете да намерите най-ниската доза за контролиране на симптомите, както и най-добрия метод и вид лекарство.

Избягвайте алкохола и наркотиците

Приемът на алкохол или други психоактивни вещества при шизофрения, влошават симптомите и увеличават вероятността от рецидив. Освен това, те могат да намалят действието на медикаментите или при смесването им с лекарствата, да изпитате неприятни странични ефекти. Вашите приятели и близки, както и наблюдаващият ви лекар могат да ви помогнат да намерите помощ за справяне със зависимост и злоупотреба с психоактивни вещества.

Намерете положителни начини за управление на стреса

При хората с шизофрения, стресът може да предизвика появата на симптоми. По тази причина, ако се чувствате уморени или претоварени, намалете темпото и си починете. В случай, че подкрепяте приятел или роднина с шизофрения, опитайте се да им помогнете да намерят здравословни начини да разтоварят стреса и да се отпуснат.

Спортувайте ежедневно

Някои проучвания показват, че ежедневната физическа активност, заедно с лекарствата, могат да помогнат за симптомите на шизофрения. Опотайте се да спортувате поне по 30 минути на ден, без да е необходимо тренировките ви да бъдат твърде натоварващи. Това ще ви помогне не само за управлението на симптомите на шизофрения, но и за намаляване на стреса. За да се придържате към плана си за упражнения, можете да партньор, с когото да тренирате заедно.

Набавяйте си достатъчно сън

Получаването на необходимото количество сън е важно за здравето на всеки човек. При хората, страдащи от шизофрения, безсънието може да бъде проблем, а липсата на достатъчно почивка може да доведе до рецидив и влошаване на симптомите. По тази причина, трябва да направите всичко възможно да спите достатъчно. Физическата активност, ограничаването на кофеина и създаването на здравословна вечерна рутина могат да ви помогнат за подобряване на съня.

Какви действия да предприемете при шизофренна криза?

Понякога симптомите на шизофрения могат да се влошат. Разбира се, никой не иска да мисли за възможостта той или негов близък да получи шизофренна криза и мисълта, че това може да се случи, не трябва да е неизменна част от живота ви, но е важно е да бъдете подготвени и да знаете какво ще направите, в случай, че това се случаи. Наличието на план ще намали тревогата, както и ще ви даде възможност бързо и безопасно да получите помощ.

Какви са признаците на шизофренна криза?

Влошаването на симптомите на шизофрения може да включва следните симптоми:

 • Депресия;
 • Безпокойство;
 • Избухливост;
 • Проблеми със съня;
 • Липса на фокус;
 • Липса на интерес към приятели или обичайни дейности;
 • Усещане, че не можете да се доверите на другите;
 • Странни модели на говорене;
 • Странни натрапчиви мисли, които не отшумяват;
 • Халюцинации – виждане или чуване на неща, които не съществуват.

Какво да правите по време на шизофренна криза?

Ако вие или ваш близък чувствате, че може да настъпва шизофренна криза, можете да опитате някое от нещата, по-долу.

Разсейте се

Ако забележите предупредутелните симптоми за рецидив или шизофренна криза, потърсете начин да се разсеете с дейност, която харесвате и смятате, че ще ви помогне. При различните хора това може да са различни неща – гледане на телевизия или видеа в интернет, четене на книга, слушане на музика, разговор с близък човек – може да е лично или в чат. Физическата активност също може да е полезна, например, разходка в парка или каране на колело. Всеки е различен, така че може да се наложи да опитате няколко различни неща, преди да откриете тези дейности, които ви помагат.

Проверка на реалността

В случаите, когато шизофренната криза протича с психоза, е трудно да разберете кое е истинско и кое не. Изберете близък човек, на когото имате доверие и смятате, че може да бъде вашата „проверка на реалността“. В моментите, в които се чувствате объркани, свържете се с него и споделете притесненията си.

Осигурете си спокойствие

При влошаване на симптомите на шизофрения и опасения за рецидив и шизофренна криза, е възможно тиха и релаксираща обстановка да ви помогне да се почувствате по-спокойни. Някои симптоми, като халюцинации, могат да се влошат, когато сте сред много хора или шум.

Съставете си план

В моментите, в които се чувствате добре, съставете списък с нещата, които смятате, че ще ви бъдат полезни по време на шизофренна криза. Това може да включва идеи за дейности, които да правите, но и неща, които близките ви хора могат да направят за вас, така че да се чувствате спокойни. Това може да включва например, определен човек, който да поеме временно грижата за вашите деца или домашни любимци; информация за контакт с лекуващия ви лекар и при какви обстоятелства той да бъде повикан и така нататък. Планът трябва да включва стъпките, които вие или хората, близо до вас могат или трябва да предприемат в случай на рецидив на шизофренията, така че безопасно да преминете през епизода на шизофренна криза.

Запазете спокойствие

Въпреки че може да ви е трудно за разбиране или приемане, но когато ваш близък е в шизофренна криза, няма да можете да го убедите с логични доводи, със спорове или скандали, независимо колко разсъдлив човек е през останалото време. Вместо това, по-добре е да изразите подкрепата си. Може да е вербална подкрепа, като да кажете нещо като: „Мога само да си представям колко силно те безпокои това“ или „Разбирам, че за теб това е реално и колко те разстройва реакцията на околните“. Докато водите разговор с човека, бъдете търпеливи и дръжте гласа си спокоен.

Кога да потърсите помощ при съмнения рецидив или шизофренна криза?

Ако сте загрижени за ваш близък, който показва обезпокоително поведение, които смятате, че може да е опасно за него и той отказва да говори с лекар или да потърси друга медицинска помощ, може да се наложи да се обадите на 112. Кажете на оператора, че е спешен случай с психично болен човек и опишете ситуацията. Например, „Баща ми не е спал от 3 дни и вярва, че някой говори с него през телевизора.“ Помолете да изпратят специалисти, който са обучени да помагат при шизофренна криза.

В случай, че забележите у себе си симптоми на рецидив или шизофренна криза, обадете се на лекуващия си лекар или терапевт веднага щом забележите симптоми. Ако нямате такъв, запишете си спешен час, по възможност за същия ден, с вашия личен лекар. Бъдете честни за начина, по който се чувствате, за да можете да получите помощта и подкрепата, от която се нуждаете.

Някои хора избират да носят гривна или медальон с информация за самоличността и заболяването им и това може да е полезно в определени ситуации. Трябва да имате предвид обаче, че при спешен случай може да не бъде забелязано веднага.

Защитено жилище за рехабилитация на шизофрения

Ако сте диагностицирани с шизофренията и след овладяване на симптомите, все още не се чувствате комфортно в управление на еждневните задачи, в поддържането на дома си или качеството ви на живот е значително нерушено, може да опоитате с настаняване в защитено жилище за рехабилитация на шизофрения, където ще получите 24/7 помощ и подкрепа от специализиран екип социални работници, психолози и психиатри. Там, въз основа на индивидуален терапевтичен план, се провеждат терапевтични сесии – самостоятелни и в група, за рехабилитация и ресоциализация на хора, страдащи от шизофрения и други психични заболявания.

Научете повече за защитено жилище за ресоциализация и рехабилитация на шизофрения „Свети Рафаил“ или се свържете с нас, по удобен за вас начин.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции