Арттерапия

Арттерапия

Какво е арттерапия?
Арттерапията може да бъде дефинирана по много начини, но най-лесно може да се дефинира като приложение на визуалните изкуства в терапевтичен контекст. Не е задължително да посещавате терапевт, за да изпитате част от терапевтичните предимства на художественото изразяване, но когато работите с арттерапевт, той приспособява всяка дейност към Вашите собствени нужди. Когато арттерапия се прилага в група, това изгражда здрави връзки с други хора, което може да бъде много полезно за психични заболявания като депресия.
За кого е подходяща арттерапията?
Не е нужно да имате психично заболяване, за да опитате арттерапия. Тя може да помогне за подобряване на психичното здраве на всеки човек, но се прилага успешно и при психични страдания като зависимости, тревожни разстройства, разстройства на вниманието, скръб и загуба, деменция, депресия, хранителни разстройства, някои физически заболявания, посттравматично стресово разстройство, травми, проблеми във взаимоотношенията и много други.
Ползи за психичното здраве от дейностите по арттерапия
Арттерапия може да се използва като допълнение към традиционното лечение на психични заболявания, както и при рехабилитация на психични страдания. Целта е управляване на поведението, обработка на чувствата, намаляване на стреса и тревожността и повишаване на самочувствието.
Самооткриване
Създаването на изкуство може да Ви помогне да признаете и разпознаете чувствата, които дебнат във подсъзнание Ви.
Самочувствие
Процесът дава усещане за лично постижение, което може да е много ценно за подобряване на самооценката и увереността ви.
Емоционално освобождаване
Най-голямата полза от арттерапията е предоставянето на здравословен изход за изразяване и освобождаване на чувства и страхове. Сложните емоции като тъга или гняв понякога не могат да бъдат изразени с думи, докато арттерапията предлага емоционално освобождаване.
Облекчаване на стреса
Борбата с тревожност, депресия или емоционална травма може да бъде много стресираща както психически, така и физически. Арттерапията може да облекчи стреса и да отпусне ума и тялото Ви.

Научете повече за арттерапията при психични заболявания от материалите по-долу или се свържете с нас, за да Ви помогнем за рехабилитацията на психични страдания.

Научете повече от материалите по-долу:

Арт терапия при психични заболявания – част 2

Арт терапия при психични заболявания – част 2

Арт терапията при психични заболявания се използва най-често при депресия и тревожност, но тя има положително въздействие и при други психични разстройства. В тази статия разглеждаме някои от тях. 

повече информация

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции