Изкуството да оцелееш след психично заболяване

Изкуството да оцелееш след психично заболяване

Композиторът Джакомо Пучини е казал “изкуството е болест”, но за художничката Боби Бейкър живописта е средството, чрез което тя се бори със своето психично заболяване.

Картините на Бейър показват пътуването ѝ от тежка депресия до психично здраве в продължение на над 11 години. Те са показани като част от изложба, провела се през 2009 в Лондон – 158 от нейните 711 картини са част от нейния дневник, в който тя описва с акварел хода на нейната битка за психичното ѝ здраве.

Чувствам се голяма късметлийка, че го преживях [психичното заболяване] и че съм в това положение сега

Изображението вдясно разкрива душевното състояние на Бейкър през лятото на 2008 година. Тя го рисува през август, когато се чувства изключително положително настроена към живота. “Показва надежда”, казва Бейкър. “Чувствам се голяма късметлийка, че го преживях [психичното заболяване] и че съм в това положение сега.”

Бейкър посещава психиатър за първи път през 1996 г.

“Имах страхотен съпруг, деца и кариера, но вече не можех да се справям”,

спомня си тя. “Накрая плаках, плаках.”

Тя започва да води визуален дневник на психичното си заболяване, докато посещава дневен център за рехабилитация на психични заболявания в Лондон. Решението ѝ да рисува всеки ден, докато бързо се оправи, се превръща в начин да се връща към живота си. “Беше мания да продължа”, казва тя.

Знаех, че нося маска, и се чудех, ако я сваля, какво ще има зад нея. Така си представях да изглеждат черепът и очната ми ябълка. Намирам го за много шокиращо

Лявото изображение изобразява периода на тежката депресия и бурни чувства, през които Бейкър преминава през 1997 г. В този момент те се и самонаранява. “Мразя да гледам тази картина – мрачна е”, казва тя.

“Знаех, че нося маска, и се чудех, ако я сваля, какво ще има зад нея.

Така си представях да изглеждат черепът и очната ми ябълка. Намирам го за много шокиращо.”

Пътят към възстановяването идва, когато Бейкър прекарва седем седмици в спешно психиатрично отделение: “Бях толкова ядосана от начина, по който бях лекувана, че реших да се справя сама. Започнах с упражнения, здравословно хранене и писане.“

Много художници са имали психични заболявания – Пабло Пикасо, Джаксън Полок, Марк Ротко и Винсент ван Гог са страдали от клинична депресия, но Бейкър казва, че тя активно е използвала изкуството си като тема за разговор с професионалистите, които се опитват да ѝ помогнат. Тя инстинктивно се е насочила към арттерапия за рехабилитация на депресията си. “Възстановяването е свързано с комуникация, така че ако моите картини могат да комуникират с хората по някакъв начин, това е страхотно”, казва тя.

Бейкър е обнадеждена относно развитието на грижите за психичното здраве през последните години. Според нея услугите за лечение на психични заболявания може би все още не са необходимото ниво, но в днешното време нещата са много по-добре, отколкото мнозина си представят. “Ние сме много негативни в тази страна, но имаме някои изключителни практики тук [в сравнение с континентална Европа].“

Арттерапията като рехабилитация при депресия, която Бейкър е открила сама преди повече от 10 години, вече е широко прилаган метод за възстановяване при психични заболявания и е в основата на индивидуалната терапия, която прилагаме в дневния център за рехабилитация на психични заболявания “Свети Рафаил”. Свържете се с нас, за да научите повече как можем да помогнем на вас и вашите близки да се справите с психичното страдание и да подобрите качеството си на живот.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции