Предимства на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания

Предимства на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания

Изкуството и творческата дейност създават креативна и успокояваща среда и често се препоръчват като мощно терапевтично средство. Това се подкрепя и от все по-популярното движение за холистична медицина, чиято цел е не само облекчаване на симптомите на определено заболяване, но и цялостно подобряване на здравето и благосъстоянието на пациента. Затова все по-често се препоръчва прилагане на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания, особено когато става дума за депресия, тревожни разстройства и психически травми.

В този контекст, медицинското издание Journal of Clinical Psychology (1) отбелязва, че „арт терапията допълва биомедицинския възглед, като се фокусира не само върху самите болести и симптоми, но и върху холистичната природа на човека”.

Какво представлява арт терапия при рехабилитация на психични заболявания?

При арт терапия при рехабилитация на психични заболявания се използва скициране, рисуване, снимки, колаж, оцветяване, скулптура, театър, драма и много други, за да помогне на хората да се изразяват творчески и позволява на арт терапевта да изследва емоционалните нюанси, наблюдавани в тяхната работа. 

Арт терапията може да се използва като самостоятелна терапия или в комбинация с други форми на терапия. 

Как работи арт терапия при рехабилитация на психични заболявания?

Арт терапията може да намали болката, тревожността и напрежението, както и да подобри емоционалното, духовното, когнитивното и физическото благополучие. Често се използва за подобряване на симптомите на тревожност, депресия и травматични разстройства. 

Изследвания, използващи сканиране на невровизуализации, показват, че частта в левия дял на мозъка, свързана с речта и езика, може да се изключи, когато човек се опита да си спомни травматично събитие. Травматичните спомени активират дясната страна на мозъка, която контролира автономната и емоционална възбуда. При арт терапия при рехабилитация на психични заболявания, при работата върху произведенията на изкуството, се заобикаля лявата част и стимулира травматичната памет от дясната страна на мозъка и говорната област на мозъка се активира отново. По този начин арт терапия при рехабилитация на психични заболявания реинтегрира дясната и лявата страна на мозъка и насърчава здравословното функциониране на мозъка.

Подходяща ли е арт терапия при рехабилитация на психични заболявания за всички?

Много хора се притесняват, че не могат да се подложат на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания, поради липса на креативност, но случая се наблюдава процеса, а не за готовото произведение. По тази причина при прилагане на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания не се изискват артистични умения, няма правилно или грешно, няма добро или лошо . Наблюдавайки творческия процес, арт терапевтът разбира по-добре чувствата и поведението на психично болния, което позволява да продължат рехабилитацията на психичното заболяване напред с разрешаването на по-дълбоките проблеми.

Чрез арт терапия при рехабилитация на психични заболявания, като част от терапевтичния процес, терапевтът може да разбере как цвят, текстура и различни художествени медии се свързват, за да разкрият нечии мисли, чувства и психологическо разположение. 

Арт терапевтите умеят да насочат всеки, дори и най-плахите към изкуството индивиди, към самооткриване с помощта на глина, рисуване, изработка на маски, колажи и други.

Прилагането на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания поддържа лични и релационни цели за лечение на хора с психични страдания. С нейна помощ могат да се подобрят когнитивните и сензорно-моторните функции, да се насърчи самочувствието и самосъзнанието, както и да се да намалят и разрешат конфликти и дистрес. Ангажираща ума, тялото и духа, арт терапия при рехабилитация на психични заболявания дава на човека глас да надмогне травматично събитие и достатъчно контрол и сила да направи индивидуална трансформация.

Нашият опит с арт терапия при рехабилитация на психични заболявания

В защитено жилище “Свети Рафаил” сме виждали психично болни, които неуспешно са полагали усилия да изразят своите мисли и чувства по време на традиционни терапевтични сесии, като когнитивна терапия. Въпреки това, групата за експресивна арт терапия при рехабилитация на психични заболявания „отключва вратата“ на емоциите и предлага свободата на различен начин начин на общуване. Повече изследователски проучвания предлагат доказателства, че арт терапия при рехабилитация на психични заболявания помага на тези, които се борят с депресия, тревожност и травма, като им предлага нови инструменти, увеличава самопознанието, изгражда увереност и подобрява социалните взаимодействия.

Изразяването на емоциите е важна част от психическо здраве

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.
Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – защитено жилище “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.
Обадете ни се на тел. 0899 799 006 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Дарителска кампания на фондация „Свети Рафаил“

Дарителска кампания на фондация „Свети Рафаил“ за набиране на средства за материали за арт терапия – грънчарско колело, фотопринтер, фотоапарати и други.

Помогнете ни да осигурим по-добър живот за хората с психични страдания и да докажем, че те могат да бъдат пълноценна част от обществото.

Научете повече тук »

SMS текст:
DMS RAFAIL

номер:
17 777


Уточнения:
Journal of Clinical Psychology е месечно рецензирано медицинско списание, което обхваща психологически изследвания, оценка и практика, създадено през 1945 г. Обхваща изследвания в областта на психопатологията, психодиагностиката, психотерапията, психологическата оценка и съпоставянето на лечението, клиничните резултати, клиничната здравна психология и поведенческата медицина.
Обратно »

Предимства на арт терапия при рехабилитация на психични заболявания
Към началото