Помощ от близките за възстановяване при психично заболяване

Как да помогнем на близък при рехабилитация при психично заболяване

Всеки може да се сблъска с психични проблеми и разбира се, възстановяването при психично заболяване зависи предимно от болния. 

Първата стъпка винаги е разпознаване на психичния проблем и намиране на специалист, който да установи дали става дума за трайно психично заболяване или за временен проблем. И в двата случая се налага лицето да премине лечение, което да спомогне за овладяване на трудните моменти и по-тежките епизоди. След това, за да се улесни процесът на ресоциализация и връщане към обичайния начин на живот, е добре да се премине през рехабилитация, която всъщност е възстановяване при психично заболяване.

Рехабилитацията на психични разстройства трябва да бъде проведена със съдействието на специалисти, обикновено психиатри и психотерапевти, но целият процес по възстановяване при психично заболяване изисква желание от страна на болния да работи върху себе си и мотивация да се върне към обичайния си начин на живот. 

Важна роля в целия процес по възстановяване при психично заболяване има помощта и подкрепата от страна на най-близкото обкръжение – роднини, близки и приятели. Те могат да повлияят както върху резултатите от лечението и да спомогнат възстановяването при психично заболяване. 

Научете как в следващите редове.

Подкрепа за възстановяване при психично заболяване: информация за психичните проблеми

Първоначалната помощ, която можете да окажете на близък, за когото смятате, че има проблем, е да имате поне основни познания за разпознаването на признаците на психично заболяване, така че ако забележите такива, да го насочите към консултация със специалист и да му съдействате за получаване на професионална помощ.

Познанията за психичните разстройства може да помогне за следните неща:

 • Ранно разпознаване на симптоми на психични проблеми;
 • Навременно насочване към специалист и лечение;
 • Разбиране на проблемите на душевните страдания и оказване на адекватна подкрепа.

С други думи, навременното разпознаване на психично страдание, ще Ви помогне да успокоите близкия Ви човек и да го насочите към навременно лечение, което може да му помогне за по-бързо и пълно възстановяване при психично заболяване, с по-малък риск от влошаване на състоянието му.

Подкрепа за възстановяване при психично заболяване: съдействие за получаване на професионална помощ

Ако забележите признаци на психично разстройство у приятел или член на семейството или той се обърне към Вас за помощ, можете да предприемете следните действия: 

 • Изразете и покажете Вашата загриженост и подкрепа;
 • Разберете дали Вашия близък е потърсил адекватна помощ и дали получава грижите, от които се нуждае и иска; в случай, че това не е така, помогнете му, като го насочите към специалист, който да му помогне;
 • Напомняйте на Вашия близък, че не е сам, че може да получи професионална помощ и че проблемите с психичното здраве могат да бъдат лекувани;
 • Задавайте въпроси и слушайте внимателно отговорите му; предлагайте му идеи и бъдете отзивчиви, когато когато Вашият близък говори за психичните си страдания;
 • Успокоявайте Вашия близък, казвайте му и му показвайте, че Ви е грижа за него;
 • Предложете помощ на Вашия близък или приятел в извършването на ежедневни задачи;
 • Не изключвайте Вашия приятел или роднина с психично заболяване от живота си, особено след като е преминал лечение и е в процес на възстановяване при психично заболяване – продължете да поддържате контакт с него и да го каните с Вас на различни мероприятия; бъдете настойчиви, ако той не желае да се присъедини към Вас, но все пак уважавайте неговите граници и не го карайте на сила;
 • Помагайте на други хора да се образоват и да получат информация за психичните заболявания, така че те да разбират фактите за психичните проблеми и да не стигматизират и дискриминират психично болните;
 • Отнасяйте се към хората с психични проблеми с уважение, състрадание и съпричастност.

Всички съвети по-горе са валидни на всеки етап от лечението и рехабилитацията на психично заболяване, и особено – след това. По време на възстановяване при психично заболяване, болният цели да се върне отново в обществото и да покаже, че е пълноценна част от него. В този момент той има силна нужда от подкрепа и разбиране, да се чувства приет и необходим.

Подкрепа за възстановяване при психично заболяване: как да разговаряте с човек с психично заболяване

Някои хора се притесняват да говорят за психични заболявания и не знаят как да започнат разговор с човек, който изпитва психични страдания. По-долу Ви даваме насоки за въпроси, които да зададете на близък, с психично заболявания. 

В разговора, бъдете честни и открити, слушайте внимателно отговорите, проявете интерес и съпричастност към човека, без да го съжалявате. Опитайте се да участвате активно в разговора, доколкото това е възможно.

Как да започнете разговор с близък с психично заболяване?

Ето няколко неща, които можете да кажете на човек с психично заболяване:

Притеснявам се за теб. Искаш ли да поговорим за това, което изпитваш? Ако не, с кого ще ти е комфортно да поговориш?
Как да ти помогна, за да поговориш за това с родителите си (или с друг, който е отговорен и се грижи за теб)?
С какво друго мога да ти помогна?
Аз се интересувам от теб и искам да те изслушам. Какво искаш да знам за това как се чувстваш?
Кой или какво ти е помогнало да се справиш с подобни преживявания в миналото?
Понякога разговорът с някого, който е преминал през подобно преживяване, помага. Знаеш ли за друг, който се е сблъсквал с този тип ситуация, с когото можеш да говориш?
Изглежда, че преживяваш труден момент. Как мога да ти помогна да намериш помощ?
Как мога да ти помогна да намериш повече информация за психичните страдания?
Загрижен съм за твоята безопасност. Мислил ли си да навредиш на себе си или на другите?

Какво е важно, когато говорите с близък с психично заболяване?

Когато говорите за проблемите на психичното здраве с близък, за когото смятаме, че трябва да потърси помощ, както и с някой, който е в процес на възстановяване при психично заболяване, трябва да имате предвид следните неща:

 • Потърсете начин да се свържете човека, за да помогнете;
 • Общувайте директно и искрено;
 • Разговаряйте с човек по начин, подходящ за възрастта и нивото му на развитие (например, децата в предучилищна възраст имат нужда от по-малко подробности в сравнение с тийнейджърите);
 • Обсъдете кога и къде човекът се чувства в безопасност и му е комфортно;
 • Следете реакцията на Вашия близък по време на дискусията – ако забележите, че е разстроен или изглежда объркан, забавете темпото или отложете разговора за друг път;
 • Понякога е полезно да направите сравнение с физическо заболяване – можете например да кажете нещо като: “Много хора се разболяват от настинка или грип, но само малцина се разболяват от нещо наистина сериозно, като пневмония. Хората, които имат настинка, обикновено се лекуват вкъщи за няколко дни, след което са в състояние да продължат с обичайните си дейности. Ако обаче се разболеят от пневмония, трябва да вземат лекарства и може да се наложи да влязат в болница. По същия начин чувството на тъга, безпокойство, притеснение, раздразнителност или проблеми със съня са често срещани при повечето хора. Въпреки това, когато тези чувства станат много интензивни, продължават дълго време и започват да пречат в училище, на работа и на взаимоотношенията, това може да е признак на проблем с психичното здраве. И както при физическите заболявания хората трябва да отидат за диагноза, да получат помощ от лекар и да вземат лекарства, при хората с психични проблеми може да се наложи да вземат лекарства и/ли да се подложат на терапия, за да се възстановят.”

Получете помощ за рехабилитация при психично заболяване на близък или член на семейството

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции