Какво представлява шизофренията?

Какво представлява шизофренията?

Шизофренията е тежко хронично психично разстройство, което засяга начина, по който човек мисли, действа, изразява емоции, възприема реалността и се свързва с другите. Въпреки че шизофренията не е толкова често срещана, колкото други основни психични заболявания, тя най-често е хронична и може да бъде най-инвалидизираща.

Хората с шизофрения често срещат проблеми със социалните контакти, в работата си, в училище и в личните си отношенията. Може да се чувстват уплашени и изолирани, може да изглежда, че са загубили връзка с реалността. Шизофренията е психично заболяване, което не може да бъде излекувано, но може успешно да бъде контролирано с подходящо лечение и рехабилитация.

Противно на общоприетото схващане, шизофренията не е раздвоение на личността или множествена личност. Шизофренията включва психоза, вид психично заболяване, при което човек не може да различи реалността от въображението. Понякога хората с психотични разстройства губят връзка с реалността. Светът може да изглежда като смесица от объркващи мисли, образи и звуци. Внезапната промяна в личността и поведението, която се случва, когато хората с шизофрения или друго психотично разстройство загубят връзка с реалността, се нарича психотичен епизод. Той може да е причината поведението им да бъде много странно и дори шокиращо.

Колко тежка е шизофренията варира от човек на човек. Някои хора имат само един психотичен епизод, докато други имат много епизоди през целия си живот, но водят относително нормален живот между тях. При трети с течение на времето проблеми се задълбочават с течение на времето, с малко подобрение между пълните психотични епизоди. Симптомите на шизофрения изглежда се влошават и подобряват в цикли, известни като рецидиви и ремисии.

Ранни симптоми на шизофрения

При мъжете шизофренията обикновено се проявява с първи признаци около края на тийнейджърството или в началото на 20-те им години. При жените първите симптоми обикновено започват в началото на 20-те и 30-те им години. Периодът, когато симптомите започват за първи път и преди пълната психоза, се нарича продромален период и може да продължи дни, седмици или дори години. Понякога ранните проявления на шизофрения се забелязват трудно, тъй като обикновено няма конкретен провокатор. Обикновено се започва само с фини промени в поведението, особено при тийнейджъри. Те могат да включват:

 • Промяна в оценките
 • Социална изолация
 • Проблеми с концентрацията
 • Избухливост
 • Трудно заспиване и неспокоен сън

Положителни симптоми на шизофрения

Когато става дума за симптоми на шизофрения, думата „положителен“ не се използва в добрия смисъл, а се отнася към допълнителни мисли или действия, които не са базирани на реалността. Понякога се наричат психотични симптоми и могат да включват:

 • Заблуди – представляват фалшиви, смесени и понякога странни вярвания, които не се основават на реалността и от които човекът не желае да се откаже, дори когато му бъдат показани факти. Например, човек с заблуди може да вярва, че другите могат да чуят мислите му, че е са Бог или дявол, или че хората влагат мисли в главата им или кроят заговор срещу тях.
 • Халюцинации – включват усещания, които не са реални. Чуването на гласове е най-честата халюцинация при хора с шизофрения. Гласовете могат да коментират поведението на човека, да го обиждат или да дават команди. По-рядко срещаните типове включват виждане на неща, които не съществуват, усещане на странни миризми, наличие на определен вкус в устата и усещане върху кожата, въпреки че нищо не докосва тялото.
 • Кататония – при това състояние човекът може да спре да говори и тялото му може да бъде фиксирано в една позиция за много дълго време.

Дезорганизирани симптоми на шизофрения

Дезорганизираните симптоми са вид положителни симптоми, които показват, че човекът не може да мисли ясно или да реагира според очакванията. Примерите включват:

 • Използване на изречения без смисъл или на безсмислени думи, без контекст, което затруднява комуникацията;
 • Бързо преминаване от една мисъл към друга, без очевидни или логични връзки между тях;
 • Забавяне на движенията или говора;
 • Трудност при вземане на решения;
 • Прекомерно писане на думи или изобщо без смисъл;
 • Забравяне или загуба на вещи;
 • Повтарящи се движения или жестове, като правене и връщане на една и съща стъпка или ходене в кръг;
 • Наличие на проблеми с осмислянето на ежедневни неща, като гледки, звуци и емоции.

Когнитивни симптоми на шизофрения

Когнитивните симптоми на шизофрения включват затруднения в следните области:

 • Трудност при разбиране на информацията и използването ѝ за вземане на решения ;
 • Липса на фокус или невъзможност за задържане на вниманието;
 • Проблеми при прилагане на информация веднага след научаването ѝ.

Отрицателни симптоми на шизофрения

Думата „отрицателен“ тук не означава „лош“. Тя маркира липсата на нормално поведение при хора с шизофрения. Отрицателните симптоми на шизофрения включват:

 • Отсъствие или ограничен набор от емоции;
 • Оттегляне от семейството, приятелите и социалните дейности;
 • Намалена енергия;
 • По-малко говорене;
 • Липса на мотивация;
 • Загуба на удоволствие или интерес към живота;
 • Лоши хигиенни навици и поддържане на външния вид.

Причини за шизофрения

Точната причина на развитие на шизофрения все още не е известна. Но, подобно на физическите заболявания, като рак и диабет, шизофренията е реална болест, която има биологична основа. Изследователите са открили фактори, които изглежда правят определени хора по-поддатливи на това психично заболяване, сред които:

 • Генетика (наследственост) – шизофренията може да се предава в семейството, което означава, че има по-голяма вероятност да бъде предадена от родителите на техните деца, но това не се случва в 100% от случаите;
 • Мозъчна химия и вериги – хората с шизофрения вероятно не са в състояние да регулират мозъчните химикали, наречени невротрансмитери, които контролират определени пътища или „вериги“ в нервните клетки, които са отговорни за мисленето и поведението;
 • Мозъчна аномалия – изследванията показват анормална структура на мозъка при хора с шизофрения. Това обаче не се отнася за всички хора с шизофрения и може да засегне хора без заболяването;
 • Околна среда – различни фактори, като вирусни инфекции, излагане на токсини, като марихуана, или силно стресови ситуации, могат да отключат шизофрения при хора, които имат генетично предразположение към това психично разстройство. Шизофренията се появява по-често, когато тялото претърпява хормонални и физически промени, като тези, които се случват през тийнейджърските години.

Кои хора се разболяват от шизофрения?

Всеки може да се разболее от шизофрения. Това психично заболяване засяга хора по целия свят, от всички раси и култури. Въпреки че може да се случи на всяка възраст, шизофренията обикновено се появява за първи път в тийнейджърските години или в ранните 20.

Разстройството засяга мъжете и жените еднакво, въпреки че симптомите обикновено се появяват по-рано при мъжете. Колкото по-рано започнат симптомите, толкова по-тежко е заболяването. Деца над 5-годишна възраст също могат да развият шизофрения, но все пак заболяванто рядко се проявява преди юношеството.

Поставяне на диагноза „шизофрения“

В случай, че са налице симптоми на шизофрения, лекарят обикновено се запознава с медицинската история на пациента, както и фамилната му анамнеза, което понякога може да включва и физически преглед. Не са налични лабораторни тестове за конкретно диагностициране на шизофрения, но могат да бъдат използвани различни други тестове и евентуално кръвни изследвания и образни изследвания на мозъка, за да изключи друго физическо заболяване или интоксикация (психоза, предизвикана от вещества) като причина за симптомите.

Ако лекарят не открие друга физическа причина за симптомите на шизофрения, той може да насочи лицето към психиатър или други специалисти по психично здраве, обучени да диагностицират и лекуват психични заболявания. Психиатрите и психолозите използват специално разработени интервюта и инструменти за оценка, за да диагностициране на пациенти с психотично разстройство. Лекарите поставят диагнозата и въз основа на данните, предоставени от пациента и семейството му, свързани със симптомите и техните наблюдения върху отношението и поведението на болния.

Човек може да бъде диагностициран с шизофрения, ако има поне два от следните симптоми, за период от минимум 6 месеца:

 • Заблуди;
 • Халюцинации;
 • Дезорганизирана реч;
 • Дезорганизирано или кататонично поведение;
 • Отрицателни симптоми.

При поставянето на диагнозата е задължително единият симптом да бъде наличие на заблуди, халюцинации и/ли дезорганизирана реч. Като допълнение, през шестте месеца пациентът трябва да има минимум един месец, в който симптомите са били активни. В случай на приложено лечение, периодът може да бъде и по-малък, по преценка на лекаря. Симптомите трябва да имат негативно отражение върху социалния и/ли професионалния живот на пациента, както и да не могат да бъдат причинени от друго състояние.

Лечение на шизофрения

Целта на лечението на шизофренията е да облекчаване на симптомите, намаляване на шансовете за рецидив или връщане на симптомите, както и подобряване на качеството на живот на пациента. Лечението на шизофрения може да включва:

Медикаменти

Основните лекарства, използвани за лечение на шизофрения, се наричат антипсихотици. Тези лекарства не лекуват шизофренията, но помагат за облекчаване на най-тревожните симптоми, включително заблуди, халюцинации и проблеми с мисленето.

Хоспитализация

Много хора с шизофрения могат да бъдат лекувани в психиатрични заведения. Хоспитализацията може да е най-добрият вариант за хора с тежки симптоми, такива, които могат да наранят себе си или другите или които не могат да се грижат за себе си у дома и няма кой да ги наблюдава.

Психосоциална терапия и рехабилитация

Лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите на шизофрения, но различните видове психосоциални терапевтични практики биха могли да са полезни за преодоляване на поведенческите, психологическите, социалните и професионалните проблеми, които са част от психичното заболяване. С помощта на терапия и психосоциална рехабилитация на шизофрени пациентите могат да се научат да управляват своите симптоми, да идентифицират ранните предупредителни признаци за рецидив и да създадат план за предотвратяване на рецидив. Психосоциалните терапии включват:

 • Рехабилитация на шизофрения, която се фокусира върху изграждане на лични и професионални социални умения, които да помогнат на хората с шизофрения да функционират в обществото и да живеят възможно най-независимо;
 • Когнитивна корекция, която включва техники за учене, с помощта на които да бъдат компенсирани проблеми с обработката на информация. Често използва тренировки, обучение и компютърно базирани упражнения за укрепване на умствените умения, които включват внимание, памет, планиране и организация.
 • Индивидуална психотерапия, която може да помогне на човека да разбере по-добре своето заболяване и да развие умения за справяне и решаване на проблеми.
 • Семейна терапия, която може да помогне психологически на близките на болен, страдащ от шиозофрения , да се справят с емоциите си, както и да помогнат по-адекватно на своя любим човек.
 • Групова терапия, която може да осигури не само непрекъсната взаимна подкрепа, но и споделяне на опит и подходи за справяне със заболяването.

Електроконвулсивна терапия (ЕКТ)

Електроконвулсивната терапия се прилага сравнително рядко при хората, страдащи от шизофрения, ако не са налични симптоми, свързани с настроението. Смята се, че този тип лечение повлиява по-добре психично болните с депресия и биполярно разстройство, въпреки че учените все още не са напълно наясно как ЕКТ и контролираните припадъци, които причинява, помагат. Някои изследователи смятат, че контролираният гърч, резултат от лечението, може да повлияе на освобождаването на невротоксини в мозъка, които на свой ред, спомагат за подобряване на настроението и промяна в начина на мислене.

Най-често до електроконвулсивна терапия се прилага, когато лекарствата не действат или ако тежката депресия или кататония затрудняват лечението на заболяването.

Опасни ли са хората с шизофрения?

Популярните книги и филми често описват хората с шизофрения и други психични заболявания като опасни и агресивни. Това обикновено не е вярно. Повечето хора с шизофрения не са агресивни, напротив. По-често те предпочитат да се оттеглят и да бъдат сами. В случаите, когато човек с психични заболявания наистина проявява опасно или насилствено поведение, това обикновено е резултат от психоза и/ли страх, че са заплашени по някакъв начин от обкръжението си. Употребата на наркотици или алкохол може да влоши състоянието.

От друга страна, хората с шизофрения могат да бъдат опасни за себе си. Самоубийството е основната причина за преждевременна смърт сред хората с шизофрения.

Какви са перспективите за хората с шизофрения?

С подходящо лечение повечето хора с шизофрения могат да водят продуктивен и пълноценен живот. В зависимост тежестта на състоянието и дали лечението е достатъчно добро и до колко се придържат към него, повечето хора, страдащи от шизофрения, могат да живеят самостоятено със семеството или партньора си или в защитено жилище.

Може ли шизофренията да бъде предотвратена?

Няма известен начин за предотвратяване на шизофрения. Но ранната диагностика, лечение и рехабилитация могат да помогнат за избягване или облекчаване на честите рецидиви и хоспитализации, както и да помогнат за подобряването на качеството на живот, комуникацията със семейството и взаимоотношенията на страдащия.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции