Параноя

Параноя и параноични мисли

Параноята е чувство на определена или неопределена заплаха, например от хора, които ви наблюдават или действат срещу вас, без доказателства, че това е вярно. Подобни усещания и мисли се случват на много хора в определени моменти и дори когато знаете, че притесненията ви не са основани на реалността, те могат да бъдат обезпокоителни, ако се случват твърде често.

При клиничната параноя симптомите са по-тежки. Това е рядко психично заболяване, при което болният вярва, че другите са злонамерени, лъжат или активно се опитват да му навредят, без да има няма обективни основания или доказателство за това. Страдащите от клинична параноя не смятат себе си за параноици, защото се изпитват сигурност, че е усещанията им са верни.

Тревожност или параноични мисли

Параноичната мисъл е вид тревожна мисъл. Безпокойството може да причини параноя, както и повлияе на конкретното нещо, за което се отнася параноята, и колко време ще я изпитвате. От друга страна, параноичните мисли също могат да доведат до тревожност.

Тревожността е нормално чувство, особено в трудни моменти, като загуба на работа или край на връзка. Когато сте сред много хора, също може да изпитвате притеснение, че другите съдят това, което казвате, или начина, по който се обличате или държите. Може да влезете сами на парти и да си помислите: „Всички се чудят защо съм сам.“.

Някои наричат това параноично, но всички ние имаме подобни мисли понякога. Това, че се притеснявате, че хората могат да говорят за вас, не означава, че имате психично заболяване. За клинична параноя може да се говори в случаите, когато сте убедени със сигурност в това, което мислите, дори когато фактите доказват обратното.

В повечето случаи, в които се притеснявате, че мислите ви са параноични, вероятно имате известно безпокойство, а не параноя. Ако тревожността ви не е свързана с нищо очевидно и не можете да се успокоите или да я игнорирате напълно за дълъг период от време, е добре да говорите с лекар за това. Чувството на тревожност и паника, които продължават дълго време или пречат на ежедневието ви, може да са признаци на тревожно разстройство. Симптомите на параноя могат да бъдат по-тежки.

Симптоми на параноя

Симптомите на параноя могат да включват:

 • Отбранително поведение, враждебност и агресия;
 • Докачливост и бързо усещане за обида;
 • Непоклатима вярва в собстствената правота винаги, проблеми с отпускането или свалянето на гарда;
 • Невъзможност за компромис, прошка или приемане на критика;
 • Липса на доверие към други хора
 • Търсене на скрити значения в нормалното поведение на хората;

Причини за параноя

Причините за поява на параноя могат да бъдат много, но по-долу изброяваме част от най-често срещаните.

Твърде малко сън

Възрастните трябва да спят между 7 и 9 часа на нощ, за да останат бдителни и психически здрави. Една неспокойна нощ вероятно няма да предизвика параноични мисли. Но ако често не спите или страдате от хронично безсъние, това може да започне да се отразява негативно на психичното ви здраве. Липсата на сън може да доведе до замъгляване на мисълта ви и е възможно да доведе до конфликти или недоразумения с хората около вас. Може да започне да изглежда, че другите са срещу вас, докато те се държат както обикновено. Ако не спите достатъчно дълго, можете дори да започнете да виждате и чувате неща, които не съществуват (вашият лекар ще ги нарече халюцинации).

Стрес

Стресът не винаги се причинява от негативни случки и емоции, като болест или голяма загуба. Дори щастлив повод, като сватба, може да бъде причина за стрес и параноични мисли, които идват заедно с радостта. Когато напрежението се увеличи в живота ви, може да започнете да се чувствате по-подозрителни към другите хора.

За облекчаване на напрежението, можете да опитате някои от следните подходи:

 • Отделете време да се отпуснете и се опитайте да забравите за това, което ви стресира;
 • Прекарвайте време с приятели и хора, които ви зареждат положително;
 • Фокусирайте се върху нещата, които ви карат да усмихвате и да се смеете;
 • Движете се много;
 • Медитирайте, за да прочистите и успокоите ума си.

Психични разстройства

Някои психични заболявания, като параноично разстройство на личността, могат да доведат до трудности с доверието към другите. Това може да включва и неверни негативни мисли и вярвания за хората, като „Те не ме харесват“, „Те ми се подиграват“ или дори „Те кроят заговор срещу мен“. В повечето случаи дори наличието на доказателства не могат да убедят психично болния, че мислите и вярванията му не са истина. Вие може да не вярвате на всяка нереалистична мисъл, която ви хрумне, но е достатъчно да вярвате само на някои от тях, което може да е признак за клинична параноя.

Шизофренията е друго сериозно психично разстройство, което може да е причина за трудности при разграничаването на това кое е реално и кое – въображаемо. Понякога не сте сигурни или не знаете кога мислите ви са параноични. Приятели, близки или медицински специалисти трябва да следят за това и да се опитат да ви помогнат да получите подходящо лечение.

Граничното разстройство на личността, което се характеризира с бързи промени в емоциите, например обожавате някого в един момент и да го мразите – в следващия, също може да причини параноични мисли и дори клинична параноя при някои хора.

Тук е важно да се отбележи, че фактът, че от време на време се чувствате параноични или се тревожите какво мислят другите за вас, не означава, че имате психично разстройство. Това, че знаете, че мислите ви нямат смисъл или реално основание, може да е знак за добро психично здраве. Но ако тези имате параноични мисли през цялото време или те започнат да пречат на личния или професионалния ви живот, е добре да поговорите с вашия личен лекар или психотерапевт.

Употреба на наркотици

Наркотиците, като марихуана, халюциногени (LSD, психотропни гъби) и стимуланти (кокаин, метамфетамин), съдържат химикали, които при някои хора водят до кратки периоди на параноя. След като химикалите напуснат организма ви, в повечето случаи параноята също изчезва. Понякога дълги периоди (дни или седмици) на интензивна злоупотреба с алкохол също може да причини краткотрайна параноя, а в дългосрочен план това може да доведе до продължаваща параноя и дори – халюцинации.

В случай, че параноичните мисли не отшумяват, или ви тревожат, както и ако имате леки или по-сериозни симптоми на депресия, лекарствата могат много да влошат състоянието много. При някои хора те могат да предизвикат психиатрично разстройство с истинска клинична параноя като симптом.

Алкохолът също може да влоши параноята. Заедно с това, той прави по-трудно контролирането на тези чувства.

Загуба на паметта

Болестта на Алцхаймер и други форми на деменция, които по-често се проявяват с напредване на възрастта, могат да променят начина на функциониране на мозъка ви и да ви направят по-подозрителни към другите. Може да забележите, че любим човек с деменция започва да крие неща като бижута или пари, или става убеден, че хората имат лоши намерения към него. Това е част от болестта. Техният лекар може да ви помогне да управлявате тези симптоми.

Лечение на параноя

При повторяеми параноични мисли или усещане за загуба на връзка с реалността, най-доброто място, от което да започнете, е консултация с лекар или специалист по психично здраве. Тъй като все още разбирате, че мислите ви не са реалистични, има неща, които можете да направите, за да си помогнете.

Заедно с посещението при здравен специалист, е важно и да се погрижите за себе си. Здравословното и балансирано хранене, спортът и физическата активност и достатъчното количество сън са от съществено значение. Те са част от психическото равновесие, което може да помогне за контролирането и дори спирането на параноичните мисли.

Може да ви помогне и да „поговорите“ със себе си за параноични мисли. Този подход има смисъл, само докато все още осъзнавате, че мислите ви не са напълно реални. Проявете емпатия към себе си и останете обективни. Не се поддавайте на мисли като „Аз съм луд“ или „Аз съм параноик“. По-полезно е да насочите мислите си към неща като: „Притеснявам се за нещо, което е малко вероятно да е вярно“.

Дори и да не страдате от психично заболяване, ако вашите параноични или ирационални мисли ви пречат да правите нещата, които искате да правите, говорете със специалист – психолог или психиатър. Разговорната терапия или друг тип психотерапия може да ви помогне да се почувствате по-добре.

Често хората, които се чувстват параноични, не получават лечение, защото не осъзнават, че мислите им са нереалистични. Ако се притеснявате за приятел или член на семейството, говорете със здравен специалист или се обърнете към организации за психично здраве или служба за злоупотреба с вещества и психично здраве.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции