Световен ден на биполярното разстройство: Борба със стигмите

Свтовен ден на биполярното разстройство

Световният ден на биполярното разстройство (WBD) се отбелязва всяка година на 30 март – годишнината от рождения ден на Винсент ван Гог. Създаден от Международното общество за биполярно разстройство (ISBD), Международната фондация за биполярно разстройство (IBPF) и Азиатската мрежа за биполярно разстройство (ANBD), той представлява международно сътрудничество и признат празник, който има за цел привличане на вниманието на света към биполярното разстройство, повишаване на осведомеността и приемането на състоянието и премахване на социалната стигма към това често срещано психично заболяване.

Биполярното разстройство може да бъде предизвикателство

Биполярното разстройство засяга около 4,4% от възрастните в Съединените щати и, въз основа на информацията за световното население, 40 милиона души по света. Симптомите на състоянието могат да причинят значителни предизвикателства в различни аспекти на живота, включително взаимоотношения, грижа за себе си, кариера и образование. Това психично заболяване обаче е лечимо. С правилно лечение и рехабилитация, е възможно психично болният да се справи със заболяването и да контролира симптомите му по-лесно.Стигми към биполярното разстройство

Част от визията на Световния ден на биполярното разстройство (WBD) е да се подобри чувствителността към стигмите и дезинформацията, свързани с това психично заболяване. Именно липсата на информация често води до социални стигми. По тази причина по-доброто разбиране на митовете и защо те са такива може да помогне за намаляване на стигмата.

Мит: Хората с биполярно разстройство не могат да бъдат успешни

Факт: Биполярното разстройство засяга много успешни хора.

По-долу са няколко известни личности, живеещи с биполярно разстройство, които може да разпознаете:

Ърнест Хемингуей: автор, носител на Нобелова награда, посмъртно диагностициран с биполярно разстройство;
Bebe Rexha: певица и автор на песни, номинирана за Грами;
Марая Кери: певица и автор на песни, петкратна носителка на награда Грами;
Тед Търнър: Основател на CNN, първата 24-часова новинарска мрежа;
Мери Ламбърт: влиятелна певица и текстописец;
Джими Хендрикс: Китарист, носител на награда Грами за цялостно творчество;
Ръсел Бранд: Трикратен носител на наградата за британска комедия.

Мит: Биполярното разстройство се причинява от употреба на вещества

Факт: Националният институт за психично здраве в САЩ установява, че генетичната предразположеност, а не факторите на околната среда, са сред най-честите причини за биполярно разстройство. Според друго изследване, проявата на биполярно разстройство е по-вероятна, ако психично болният има близък в семейството с това психично заболяване. Например, проучване показва, че ако и двамата родители страдат от биполярно разстройство, вероятността да се прояви при детето е от 50% до 75% по-висока.

Мит: Хората с биполярно разстройство са „просто с променливо настроение“

Факт: Също като депресията, епизодите на биполярно разстройство не са свързани просто с настроението и характера на психично болния. Това е признато психично заболяване, което причинява промени в концентрацията, енергията, нивата на активност, способността за извършване на ежедневни задачи и настроението на психично болните. Може да причини и различни нарушения на съня, като безсъние.

По време на диагностичния процес на биполярно разстройство, специалистите по психично здраве често търсят групи от симптоми, а не само колебания в настроението. Пиковете и спадовете, изпитвани от хората с биполярно разстройство, могат да се появят извън контекст, представяйки екстремни симптоми, които могат да продължат за продължителни периоди от време. В някои случаи биполярните епизоди могат да бъдат изключително изтощителни и дори да наложат хоспитализация на болния.

Борете се със стигмата в Световния ден на биполярното разстройство

Според Международното общество за биполярно разстройство, визията за световния ден на биполярните разстройства (отбелязван всяка година на 30 март) е да образова, насърчава приемането и премахва социалната стигма. За повишане на осведомеността, през този ден световните лидери по психичното здраве насърчават хората да вземат участие, като се борят със стигмите, свързани с биполярното разстройство. По-долу даваме няколко идеи за отбелязване на Световния ден на биполярно разстройство.

  • Вземане на участие в събитие: Потърсете събития, близо до вас или се включете в онлайн събитие, посветени на това психично разстройство.
  • Спомогнете за по-добрата осведоменост за митовете и фактите за биполярно разстройство: Помогнете на хората около вас да се отърсят от грешните схващания, свързани с психичното заболяване, като им предоставите информацията с емпатия, по разбираем и открит начин; напомняйте, че биполярното разстройство е сериозно психично заболяване, а не прилагателно за каприз и променливо настроение.
  • Попитайте любим човек с биполярно разстройство как можете да го подкрепите: Ако имате близък, диагностициран с биполярно разстройство, попитайте го как можете да го подкрепяте всеки ден.

Научете повече за биполярното разстройство, потърсете помощ и терапия

Научаването на повече за биполярното разстройство може да ви помогне да подкрепите любим човек, диагностициран с това психично заболяване, или да намерите подкрепа, ако смятате, че самите вие проявявате симптоми. Можете лесно да намерите достъпна информация за психичното разстройство.

Изследванията показват, че терапията и рехабилитацията са ефективен метод за помощ за хора, страдащи от биполярно разстройство. Те могат да помогнат за подобряване на функционалността и качеството на живот, като същевременно спомогнат за придържане към лечението и безопасността на страдащия.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции