Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

За съжаление, не всеки разбира проблемите на психичното здраве. Някои хора може да имат погрешни схващания за това какво означават определени диагнози. Те могат да използват и език, който намирате за пренебрежителен, обиден или агресивен. Това е част от стигмата към психичните заболявания, която все още присъства в обществото не само в България, но и по целия свят. Преодоляването ѝ е процес, с който са се ангажирали много хора, но отнема време. А когато става дума за стигма от близки хора и тези, които ви карат да се чувствате по този начин, са членове на семейството, приятели, колеги или здравни специалисти, може да бъде много разстройващо и демотивиращо.

Важно е да запомните, че не сте сами и не е нужно да приемате лошото отношение, нито да продължавате да поддържате близки отношения с хората, които се отнасят зле към вас или ви карат да се чувствате неприятно. В този материал ви даваме няколко възможности, върху които да помислите и които можете да приложите като реакция срещу стигмата към психичните заболявания.

Подходи за реакция срещу стигмата към психичните заболявания

Лечение на психичното заболяване

Част от стигмата към психичните заболявания води до това много хора и техните близки да не признават необходимостта от помощ и лечение при проблем с психичното здраве, поради страха от поставяне на етикети и заклеймяването от обществото. Не трябва обаче да позволявате мнението на другите да ви попречи да потърсите помощ. По същия начин, както при физическите заболявания, подходящото и навременно лечение и рехабилитация на психичните заболявания, може да донесе облекчение. Специалистите по ментално здраве идентифицират проблема и да ви назначат подходяща терапия, която да намали симптомите, които пречат на работата и личния ви живот.

Активно участие в лечението и рехабилитацията на психичното заболяване

Терапията и рехабилитацията на психичното заболяване са само част от вашето лечение. Помощта за справянето с ментален проблем може да включва и допълнителни насоки за това как да изразите мнението си при лечението си, да имате думата по за начина, по който да бъдете третирани от специалистите по психично здраве, с които работите, както и какви стъпки можете да предприемете, ако не сте доволни от грижите, които се полагат за вас, независимо дали става дума за психично или физическо здраве. По този начин не само ще подпомогнете възстановяването си от психичното заболяване, но ще допринесете и за намаляване на стигмата към психичните заболявания в здравната сфера.Справяне със стигмата със разбиране и познаване на психичните заболявания

За да можете да сте активни в терапията си и да гласът ви да бъде чут, е добре да намерите допълнителна информация за психичното си заболяване, неговите особености, както и какви са обичайните практики, които се прилагат при лечението и рехабилитацията. Имайте предвид, че всеки човек е уникален и може да има специфики в симптомите и факторите, които провокират определени състояния при вас. Индивидуалният подход също е част от нещата, с които специлистите по психично здраве, които са ангажирани с вашето състояние, трябва да приложат. Наблюдавайте състоянието си и се опитайте да разберете по-добре и да опознаете психичното си разстройство, като идентифицирате неговите специфики във вашия случай.

Информацията за вашето психично разстройство може да е полезна не само за възстановяването ви и в случаи на стигма към психичните заболявания от здравни специалисти, но и в ежедневието ви. Предоставете на хората около вас надеждна информация, с която да им помогнете да разберат повече за това какво наистина означава вашата диагноза.

Психичното разстройство е болест като всяка друга, не слабост или повод за срам

Не позволявайте на стигмата към психичните заболявания да провокира съмнения в себе си и/ли срам. Понякога стигмата не идва само от вън. Понякога хората погрешно считат състонието си като признак на лична слабост или че трябва да могат да го контролират без чужда помощ. Консултацията със специалисти, търсенето на допълнителна информация, допълнителните знания за вашето заболяване, както и свързването с други, които се справят с психични заболявания, може да ви помогне да се почувствате по-добре, да придобиете самочувствие и да преодолеете разрушителната самооценка.

Психичното ви заболяване не единственото нещо, което определя вашата личност. Вие не сте вашата болест, а много повече от това. Затова не трябва да се отъждествявате с нея. Вместо да казвате „Аз съм биполярен“, кажете „Имам биполярно разстройство“, вместо да се наричате „шизофреник“, кажете „Имам шизофрения“. Това ще помогне на вас и на останалите да разграничат личността ви от заболяването ви.

Говорете за психичното си заболяване и споделяйте опита си

Понякога хората с психично заболяване, не са склонни да споделят на околните за него. Решението на кого ще кажете е изцяло ваше, но имайте предвид, че близките ви хора – семейтво, приятели, колеги, хора от общности, от които сте част, които ги е грижа за вас, могат да ви предложат подкрепа, ако знаят за вашето психично заболяване. Не е необходимо да се изолирате, нито да се справяте сами с болестта си. Обърнете се към хората, на които имате доверие и им кажете от какво имате нужда, за да се почувствате по-добре. Те могат да ви предложат състраданието, подкрепата и разбирането, от които се нуждаете.

Можете да говорите за психичното си заболяване и с други хора, за да научат повече за вашия опит и начините, с които се справяте с него, Това могат да бъдат както други хора във вашето положение и техните близки, така и хора, които се интересуват от темата и са съпричастни към нея. Споделянето на вашата история може да помогне за подобряване на разбирането на хората и да промени нагласите им, което да спомогне за намаляване на стигмата към психичните заболявания.

Не забравяйте, че не сте длъжни да говорите за психичниото си заболяване, ако не желаете. Не е необходимо да давате обяснение и на всеки. Вие решавате на кого и до колко да споделите, но нека това е ваш избор, а не решение, продиктувано от страх от стигмата към психичните заболявания

Открито говорене срещу стигмата към психичните заболявания

Съвременните комуникации и технологии дават възможност на всеки да изрази мнението си и да отстоява позицията си публично. Можете да го направите на различни тематични събития, като споделите за своя път в медиите, или в социалните мрежи – в личния си профил или в публични групи, посветени на психчините заболявания. Това може да помогне, като вдъхне увереност на други, изправени пред подобни предизвикателства, да образова обществеността относно психичните заболявания, както и да постави отправна точка за дискусия около стигмата към психичните заболявания.Опасни ли са хората с психични заболявания?

Някои хора смятат, че има автоматична връзка между психичните проблеми и опасността за другите. Тази идея се подсилва и от сензационните репортажи и истории, представени в медиите, от филми, сериали и други и подпомага стигматизирането на хората, страдащи от психични заболявания.

Важно е да се знае обаче, че най-често срещаните психични заболявания нямат значителна връзка с проявите на насилие. Процентът на хората с психични разстройства, които са склонни към проява на насилие или са опасни за околните по някакъв начин, е изключително малък. Причините за проява на насилие са много и обикновено са съвкупност на различни фактори и предпоставки. Например, злоупотребата с психоактивни вещества и алкохол е много по-вероятно да доведе до прояви на насилие, независимо дали човекът страда от психично заболяване, или – не.

Много хора, които имат проблеми с психичното здраве, все още се притесняват да говорят за това как се чувстват или да потърсят помощ, именно поради цялостната стигма към психичните заболявания, както и от възможността да бъдат възприемани като опасни.

Важно е да запомните, че е обичайно, да имате мисли, чувства и поведение, които могат да бъдат предизвикателство, особено когато не сте добре. Това е валидно за всеки човек. Но мислите, които имате е изключително малко вероятно да означават, че може да навредите на друг човек.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Мартеница с кауза - подкрепете хората с психични заболявания и дайте своя принос за намаляване на стигмата към психичните разстройства

Мартеница с кауза | Ръчно изработени мартенички в подкрепа на хората с психични заболявания

Мартеница с кауза – подкрепете хората с психични заболявания и дайте своя принос за намаляване на стигмата към психичните разстройства

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции