Биполярно разстройство – какво представлява

Биполярно разстройство

Биполярно разстройство е ментално заболяване, засягащо основно настроението. При биполярно разстройство, страдащите имат моменти на състояния, като:

  • Маниакални или хипоманиакални епизоди, които са характерни с чувство на повишена емоционалност;
  • Депресивни епизоди, чието отражение е в усещане за отпадналост;
  • В някои случаи се проявяват и психотични симптоми, като част от маниакалните или депресивните епизоди.

Част от пациентите, страдащи от това заболяване, го определят като „емоционален усилвател“. Те споделят, че когато настроението им е високо, се чувстват много по-бързи, по-забавни, по-умни и по-жизнни от всеки друг, но когато настроението им спадне, умат усещането, че поемат страданието на целия свят.

В зависимост от начина, по който се проявяват тези епизоди и силата, с която те засягат човек, може да бъде поставена диагноза за определен тип биполярно разстройство.

Какво е да живееш с биполярно разстройство?

Можете да прочетете нашата публикация „Живот с диагноза биполярно разстройство„, в която даваме някои насоки за болестта и начините за справяне с нея.

Биполярно разстройство и стигма

Много често се говори за биполярно разстройство, но това не означава, че всички разбираме напълно диагнозата. Често хората имат погрешни схващания и отрицателна или неточна представа за това психично заболяване. Това може бъде много разстройващо, особено ако човекът, който мисли по този начин, ви е близък: приятел, колега, член на семейството или здравен специалист.

Ако попаднете в ситуация на стигматизиране на вашето психично заболяване, трябва да помните, че не сте сами и не е нужно да търпите хората, които се отнасят зле с вас. Част от възможностите пред вас в такава ситуация са:

  • Предоставете на хората информация за биполярно разстройство. Това може да им помогне да разберат по-добре какво означава вашата диагноза и да променят начина, по който я възприемат.
  • Поемете инициатива и участвайте активно в процеса на лечението си. Имате право на мнение по въпросите, свързани с начина на лечение на вашето биполярно разстройство. Не се притеснявайте да го споделите и да предприемете допълнителни стъпки, ако не сте доволни от грижите, които се полагат за вас или назначената ви терапия.
  • Знайте правата си. Законът може да ви помогне в определени ситуации.

Какво се крие зад терминологията на биполярността?

Думата биполярно се състои от две части:

„Би“ означава „две“
„Полярен“ означава „напълно противоположно“

Когато става дума за биполярно разстройство, терминът „биполярен“ означава начина, по който настроението ви може да се променя между две много различни състояния – мания и депресия. В миналото хората са наричали биполярното разстройство маниакална депресия. Все още може да чуете хората да използват този по-стар термин днес.

Някои здравни специалисти понякога използват и термина „биполярно афективно разстройство“, тъй като в психологията и психиатрията терминът „афективен“ се отнася до разстройства, свързани с настроението или емоциите.

Трябва да уточним обаче, че и двата термина могат да бъдат подвеждащи и да доведат до недоразумения. Хората могат да си помислят, че те означават само промени в настроението между тежка мания и депресия. Биполярното разстройство е много по-сложно от това.

Донякъде е вярно, че епизодите на настроението могат да варират от тежка депресия до мания, но също така могат да включват междинни състояния. Понякога епизодите могат да бъдат силни и интензивни, докато в друг момент психично болният може да се чувства стабилен. Определени епизоди на настроението може никога да не се проявят при някои болни. Например, не всеки с биполярно разстройство изпада в маниакални състояния.

Рехабилитация на психично болни с биполярно разстройство

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции