Биполярно разстройство – какво представлява

Биполярно разстройство

Биполярно разстройство е ментално заболяване, засягащо основно настроението. При биполярно разстройство, страдащите имат моменти на състояния, като:

  • Маниакални или хипоманиакални епизоди, които са характерни с чувство на повишена емоционалност;
  • Депресивни епизоди, чието отражение е в усещане за отпадналост;
  • В някои случаи се проявяват и психотични симптоми, като част от маниакалните или депресивните епизоди.

Част от пациентите, страдащи от това заболяване, го определят като „емоционален усилвател“. Те споделят, че когато настроението им е високо, се чувстват много по-бързи, по-забавни, по-умни и по-жизнни от всеки друг, но когато настроението им спадне, умат усещането, че поемат страданието на целия свят.

В зависимост от начина, по който се проявяват тези епизоди и силата, с която те засягат човек, може да бъде поставена диагноза за определен тип биполярно разстройство.

Какво е да живееш с биполярно разстройство?

Можете да прочетете нашата публикация „Живот с диагноза биполярно разстройство„, в която даваме някои насоки за болестта и начините за справяне с нея.

Биполярно разстройство и стигма

Много често се говори за биполярно разстройство, но това не означава, че всички разбираме напълно диагнозата. Често хората имат погрешни схващания и отрицателна или неточна представа за това психично заболяване. Това може бъде много разстройващо, особено ако човекът, който мисли по този начин, ви е близък: приятел, колега, член на семейството или здравен специалист.

Ако попаднете в ситуация на стигматизиране на вашето психично заболяване, трябва да помните, че не сте сами и не е нужно да търпите хората, които се отнасят зле с вас. Част от възможностите пред вас в такава ситуация са:

  • Предоставете на хората информация за биполярно разстройство. Това може да им помогне да разберат по-добре какво означава вашата диагноза и да променят начина, по който я възприемат.
  • Поемете инициатива и участвайте активно в процеса на лечението си. Имате право на мнение по въпросите, свързани с начина на лечение на вашето биполярно разстройство. Не се притеснявайте да го споделите и да предприемете допълнителни стъпки, ако не сте доволни от грижите, които се полагат за вас или назначената ви терапия.
  • Знайте правата си. Законът може да ви помогне в определени ситуации.

Какво се крие зад терминологията на биполярността?

Думата биполярно се състои от две части:

„Би“ означава „две“
„Полярен“ означава „напълно противоположно“

Когато става дума за биполярно разстройство, терминът „биполярен“ означава начина, по който настроението ви може да се променя между две много различни състояния – мания и депресия. В миналото хората са наричали биполярното разстройство маниакална депресия. Все още може да чуете хората да използват този по-стар термин днес.

Някои здравни специалисти понякога използват и термина „биполярно афективно разстройство“, тъй като в психологията и психиатрията терминът „афективен“ се отнася до разстройства, свързани с настроението или емоциите.

Трябва да уточним обаче, че и двата термина могат да бъдат подвеждащи и да доведат до недоразумения. Хората могат да си помислят, че те означават само промени в настроението между тежка мания и депресия. Биполярното разстройство е много по-сложно от това.

Донякъде е вярно, че епизодите на настроението могат да варират от тежка депресия до мания, но също така могат да включват междинни състояния. Понякога епизодите могат да бъдат силни и интензивни, докато в друг момент психично болният може да се чувства стабилен. Определени епизоди на настроението може никога да не се проявят при някои болни. Например, не всеки с биполярно разстройство изпада в маниакални състояния.

Рехабилитация на психично болни с биполярно разстройство

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – защитено жилище “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 | или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Лечение на биполярно разстройство и самопомощ

Лечение на биполярно разстройство и самопомощ

Научете повече за видовете лечение на биполярно разстройство, прилагани в момента, както и какво можете да помогне, за да поддържане на стабилните моменти и за управление на епизодите и кризите

Биполярни епизоди и настроения

Биполярни епизоди и настроения

Научете повече за видовете и симптомите на различните биполярни епизоди и научете какво можете да направите, за да се справите с тях

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции