Живот с диагноза биполярно разстройство

Живот с диагноза биполярно разстройство

Биполярното разстройство обикновено е дългосрочно състояние, но ефективното лечение на биполярно разстройство, комбинирано с техники за самопомощ, може да намали влиянието му върху ежедневието Ви.

Значение на физическата активност и здравословната диета при биполярно разстройство

Поддържането на добра форма със спорт и различни активности, в комбинация с балансирана диета са важни както за психическото, така и за физическото здраве на всеки, не само за хората с психични разстройства. При хората с биполярно разстройство спортът и доброто хранене могат да окажат допълнително положително въздействие на начина на живот и благосъстоянието. По-долу изброяваме някои от тях.

Намаляване и облекчаване на симптомите на биполярно разстройство

Храненето и поддържането на форма могат да помогнат за намаляване на симптомите на биполярно разстройство, особено на депресивните симптоми.

Също така може да Ви даде нещо, върху което да се съсредоточите, и да Ви помогне да си осигурите рутина, която е важна за много хора с биполярно разстройство.

Намаляване на страничните ефекти от лечение на биполярно разстройство

Здравословната диета, комбинирана с упражнения, биха могли да помогне за ограничаване на наддаването на тегло, което е често срещан страничен ефект от медикаментозното лечение на биполярно разстройство.

Като допълнение, някои видове лечение на биполярно разстройство повишават риска от развитие на диабет или влошават заболяването при хора, които вече го имат. Поддържането на здравословно тегло и упражненията са важен начин за ограничаване на този риск.

Когато страдате от биполярно разстройство, е важно да си правите профилактичен преглед поне веднъж годишно, за да следите риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания или диабет. Добре е прегледите да включват записване и проследяване на теглото Ви, проверка на кръвното налягане и провеждане на подходящи кръвни изследвания, които ще Ви назначи Вашият личен лекар.

Употреба на стимуланти при биполярно разстройство

Някои хора с биполярно разстройство използват алкохол и наркотици за облекчаване на състоянието си. Добре известна е вредата от тях, както в здравословен, така и в социален план, затова те не могат да заместят правилното лечение, назначено от лекар.

Избягването на алкохол и наркотици е важна част от рехабилитацията на биполярно разстройство, особено при възстановяване след епизоди с маниакални или депресивни симптоми. Намаляването и пълното спиране на стимулантите може да Ви помогне за постигането на стабилност при биполярно разстройство.

Програми за самоуправление при ​​биполярно разстройство

Програмите за самоуправление Ви дават възможност да вземете активно участие в собственото си възстановяване, така че да не сте контролирани от болестта си.

Терапевтични програми за леки до умерени психични заболявания, могат да бъдат полезни, ако се чувствате тревожни или несигурни във връзка с биполярно разстройство. Такава възможност се предоставя от дневен център за хора с психични заболявания на фондация Свети Рафаил, където можете да участвате в различни терапевтични дейности, насочени към рехабилитация на биполярно разстройство, според индивидуален план, съставен според Вашите нужди.

Говорете за това как се чувствате с биполярно разстройство

Някои хора с биполярно разстройство намират за лесно и успокояващо да говорят със семейството и приятелите си за тяхното състояние и последиците от него.

Други хора предпочитат да се обърнат към организации, като фондация Свети Рафаил, където да получат подкрепа от специалисти. Там, освен терапия и рехабилитация, имате възможност да общувате с други хора с биполярно разстройство, с които да поговорите за емоциите си, да Ви окажат подкрепа и да Ви дадат насоки за това как те самите се справят със състоянието си.

Комуникацията с други хора Ви позволява да споделяте опит и идеи за справяне със състоянието си, както и Ви помага да осъзнаете, че не сте сами.

От друга страна, терапевтичните сесии в група, където можете да споделите емоциите си или как се справяте със състоянието си, са полезни за управление на биполярно разстройство, особено по време на периоди на стабилност.

Работа при биполярно разстройство

Избягването на силни стресови ситуации е важно при биполярно разстройство и това важи за стрес, свързан и с работата. Ако имате постоянна работа, е препоръчително да поговорите с ръководството за по-кратък работен ден или по-гъвкав модел на работа, особено, ако напрежението на работното Ви място провокира симптомите Ви.

Според закона, работодателите трябва да направят разумни корекции в начина на работа, така че да направят възможна заетостта на хора с увреждания. Това включва хора с биполярно разстройство.

Суицидни мисли и чувства при биполярно разстройство

Наличието на мисли за самоубийство е често срещан депресивен симптом на биполярно разстройство. Без лечение тези мисли могат да станат по-силни и натрапчиви.

Някои изследвания показват, че рискът от самоубийство при хора с биполярно разстройство е 15 до 20 пъти по-висок отколкото при останалите хора..

Проучванията показват също, че половината от всички хора с биполярно разстройство се опитват да се самоубият поне веднъж.

Изглежда, че рискът от самоубийство е по-висок в началото на заболяването, така че ранното разпознаване и помощ могат да го предотвратят.

Самонараняване при биполярно разстройство

Самонараняването често е симптом на психични заболявания като биполярно разстройство. За някои хора самонараняването е начин да получат контрол над живота си или временно да се разсейват от психически дистрес, незадължително свързано със самоубийство или опит за самоубийство.

Живот и грижа за близък с биполярно разстройство

Хората, които живеят с или се грижат за някого с биполярно разстройство, могат да срещат трудности.
По време на по-тежки епизоди на заболяването, личността на хората с биполярно разстройство може да се промени и те могат да станат агресивни и нападателни, както вербално, така и физически. Понякога се налага намесата на социални работници и дори полицията, а това напрежение може да се отрази на връзката Ви с човека с биполярно разстройство, на отношенията Ви с останалите хора, както и на семейния Ви живот.

В случай, че Вие сте най-близкият роднина на страдащия от биполярно разстройство, имате възможност да защитите интересите на лицето. Сред стъпките, които можете да предприемете, е оценка на състоянието на човека с биполярно разстройство и становище дали се налага да бъде хоспитализиран за лечение.

Грижата за някого с биполярно разстройство може да бъде натоварваща понякога и самите Вие да имате нужда от подкрепа. Можете да се обърнете към терапевт, а също така да потърсите други хора в подобна ситуация, с които да поговорите и да обмените опит и подходи за справяне.

Ако партньорът Ви страда от биполярно разстройство и изпитвате затруднения във връзката или брака си, можете да се свържете със специализирани съветници по взаимоотношения, които могат да обсъдят нещата с Вас и партньора ви.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции