Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета. При повечето хора симптомите се проявяват от края на тийнейджърските години до началото на 30-те, и може да бъде поставена диагноза . Заболеваемостта сред мъжете и жените е приблизително еднаква, но обикновено при момчетата психичното заболяване се проявява малко по-рано. Статистически, в световен мащаб, средната възраст, при която мъжете са диагностицирани с шизофрения, е в края на тийнейджърските им години до началото на 20-те години. При жените това се случва в края на 20-те до началото на 30-те години. Хората рядко развиват шизофрения преди да навършат 12 или след 40-годишна възраст.

Повратната точка: юношество

Изследователите все още имат много да учат за шизофренията и защо се появява, но вероятно, много фактори оказват влияние. Най-популярната теория е, че причината за това псичхино заболяване е сложно взаимодействие между генна предразположеност в комбинация на някои фактори на средата. Някои от причините, като излагане на вирус или недохранване (според една теория за причините за поява на шизофрения), може да са се случили, докато сте били още в утробата на майка си. За хората, предразположени към развитие на психично разстройство, употребата на канабис или други психоактивни вещества, като синтетични наркотици, може да увеличи риска от развитие на психотични разстройства, включително шизофрения.

Точната причина за това защо това психично заболяване обикновено се проявява в края на юношеството все още не е ясна, но има много теории. Човешкият мозък се променя и развива много по време на пубертета. Тези промени могат да предизвикат заболяването при хора, които са изложени на риск от него. Някои учени смятат, че това е свързано с развитието на област от мозъка, наречена фронтален кортекс. Други смятат, че е свързано с наличието на твърде много връзки между нервните клетки в мозъла, които се елиминират, докато мозъкът узрява.

Хормоните също играят важна роля през пубертета. Една от теориите е, че жените се разболяват от шизофрения по-късно от мъжете, защото преминават през пубертета по-рано, а хормонът естроген вероятно ги предпазва по някакъв начин.

Ранни предупредителни признаци на шизофрения

Шизофренията може да бъде трудна за диагностициране поради няколко причини. Едната е, че хората с тоав психично разстройство често не осъзнават, че са болни, а това значи, че е малко вероятно да потърсят лекарска помощ. Друг проблем е, че много от промените, водещи до шизофрения, наречени продром, могат да са в резултат на други промени в живота. Например, тийнейджър, който развива шизофрения, може да се дистанцира от досегашния си приятелски си кръг и да се присъедини към друга група. Възможно е да има проблеми със съня или внезапно да развали успеха си в училище.

Някои изследвания показват, че при висока степен на сигурност от страна на лекаря, че симптомите са ранна проява на психичното разстройство, докато то е все още в тази ранна фаза, ниските дози антипсихотични лекарства може да забавят развитието. Необходими са повече проучвания върху това дали тези лекарства действат при млади хора, изложени на риск от заболяването. От друга страна, изглежда, че когнитивно-поведенческата терапия, семейната терапия и работата със специалисти върху изграждане на социални умения, са по-подходящи при подрастващите, поне в краткосрочен план, когато започнат да се прилагат рано.

Шизофрения с късно начало

В някои случаи шизофренията може да се появи в по-зряла възраст. Тя се нарича шизофрения с късно начало и обикновено се проявява след 45-годишна възраст. При хората с този тип шизофрения, по-често имат симптоми като заблуди и халюцинации. По-малко вероятни са негативните симптоми, дезорганизация на потока на мисълта, нарушената способност за учене или проблеми с разбирането на информация.

Лекарите смятат, че генетиката може да е виновна, точно както е при шизофренията с ранно начало. Според тях е възможно този подтип на психичното разстройство да не засяга човек, докато не се появи правилният тригер. Те допускат, че хората с когнитивни, зрителни или слухови проблеми, както и тези, които са мнителни, изолирани или уединени, може да са по-склонни да развият психичното заболяване на по-късен етап.

Шизофрения с ранно начало

Сравнително рядко срещано е поставянето на диагноза „шизофрения“ под 13 години, но това може да се случи.

При бебета и малки деца шизофренията с ранно начало често се проявява със следните симптоми:

 • Забавяне на проговарянето;
 • Късно или необичайно пълзене;
 • Късно прохождане;
 • Необичайни движения, като пляскане с ръце или люлеене на торса;

Родителите на тийнейджъри може да забележат:

 • Прекарване на по-малко време с приятели и семейство от обичайното;
 • Спад в училищното представяне
 • Проблеми със съня;
 • Лошо настроение;
 • Депресия;
 • Липса на мотивация;
 • Употреба на наркотици или алкохол;
 • Странно поведение.

При тийнейджърите заблудите са по-рядко срещани, като е по-вероятно да имат зрителни халюцинации.

Имайте предвид, че тези симптоми не означават задължително, че детето или подрастващият страдат от шизофрения. Това трябва да бъде установено от специалист по психично здраве.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции