Защо хората прибягват до самолечение на психични заболявания?

Защо хората прибягват до самолечение на психични заболявания?

Решението при страдание от психично заболяване трябва да е същото, както това при грип – болният се консултира с лекар, прави се преглед, изследвяния и въз основа на тях се предписва лечение, което ще бъде максимално ефективно за справяне с болестта и ще ви помогне да се почувствате по-добре.

Разбира се, подобно сравнение твърде много опростява нещата, но основната идея идея винаги е еднаква. Хората трябва да потърсят помощта на специалист по ментално здраве, когато имат нужда от помощ, свързана с тяхното психическо и емоционално състояние.

Реалността е, че твърде много хора не вземат мерки и остават без адекватните медицински грижи, от които се нуждаят, а вместо това търсят други източници на информация и помощ, които смятат за полезни, но всъщност могат да им навредят. Много хора, които имат психични заболявания и не могат или дори не искат да потърсят помощ от специалист, а в крайна сметка се самолекуват.

Какво означава самолечение на психично заболяване?

При самолечението, страдащият избира да приеме нещо сам, а не по указание или предписание на лекар. Пример за това е, специалист по психично здраве предписва антидепресант на пациент, който е страда от тежко депресивно разстройство. Човек с психично страдание, който се лекува, избира да не си запише час за преглед при специалист, а вместо това се обръща към алкохола, например, защото смята, че може временно да облекчи симптомите му.

Защо хората с психични страдания се самолекуват?

Има много причини, поради които хората смятат, че ще предприемат самолечение на психично страдание, вместо да се обърнат към психолог, психиатър или друг специалист по психично здраве. 

Самолечение на психични страдания като стратегия за справяне

Много от причините, поради които хората се самолекуват, могат да бъдат сведени до използването им като стратегия за справяне със страданието. Независимо дали някой употребява вещества, за да се справи с травма, да преодолее скръбта, да управлява стреса, да се почувства по-добре или по някакви други причини, много от хората, които се самолекуват, го правят като метод за справяне с нещо в техните живот.

Самолечение на психични страдания от страх

Понякога хората се страхуват да получат помощта, за която знаят, че наистина може да им помогне. Изправянето пред трудни проблеми, свързани с психичното здраве, може да изглежда обезсърчително. Хората знаят, че подобни неща могат да бъдат болезнени за тях, така че вместо да потърсят помощ за психичното си състояние, те се обръщат към самолечение. От друга страна, самолечението при психично страдание може да бъде в резултат на страх от стигматизация, осъждане, отхвърляне и присмех от страна на най-близките или от кръга приятели на страдащия от психично заболяване. Притеснявайки се какво ще кажат или ще си помислят хората, които са важни за него, той страдащият обикновено крие състоянието си и търси алтернативни методи за справяне с него, вместо да потърси професионална помощ от специалист по психично здраве.

Самолечение на психични страдания поради липса на достъп до здравен специалист

Някои хора нямат достъп до психолог или психиатър, който може да им помогне за облекчение на психичното страдание. По тази причина, те търсят методи да си помогнат сами. Независимо дали живеят в на отдалечено място, където няма психолог или психиатър, не могат да стигнат до специалист, нямат възможност да посещават регулярно терапевтични сесии, или просто не могат да финансово да си позволят професионални медицински грижи, достъпът до лекар по психично здраве е огромна бариера за мнозина, които биха се възползвали от него.

Писхични страдания и злоупотреба с вещества

Съществува добре документирана връзка между психичните заболявания и злоупотребата с вещества. Според Американския институт за употреба на наркотици, голяма част от хората от тези, които имат разстройства, свързани с употребата на вещества, са диагностицирани също и с психични заболявания и обратно. Според институцията,  приблизително половината от хората с психични страдания продължават да се борят и с проблеми, свързани с употребата на вещества.

Как липсата на специалист по психично здраве води до самолечение на психични страдания?

Както споменахме по-рано, липсата на достъп до психолог, психиатър или друг медицински специалист по психично здраве бързо води до самолечение от страна на хората, с психични страдания. Поради тази причина е изключително важно общностите и центровете за рехабилитация на психични заболявания, като “Свети Рафаил”, както и специалистите по психично здраве да намерят нови начини за разширяване на достъпа до услуги по лечение и рехабилитация на психично и поведенческо здраве. 

Не само в България, но и в целия свят има много възможности за подобрение в тази област, но няколко стъпки могат да бъдат предприети, за да подобряване на достъпа до грижи за хора с психични страдания. Тези стъпки включват:

Усещане за доверие и професионализъм на при рехабилитация на психични страдания

Част от стигмата в областта на цялото здравеопазване в България, включително и когато става дума за психични заболявания, е недоверието в професионализма на лекарите и специалистите, както и вярването, че психичните страдания не могат да бъдат облекчени, съответно човекът никога не може да се върне към предишния си начин на живот. В добавка към това, страхът, че околните – близки и познати, ще разберат за наличието на такова заболяване от посещението на специалист по психично здраве, също често спира хората от това да вземат адекватни мерки и да се погрижат за здравето си.

Разбира се, стигмата няма как да бъде спряна за един ден, но вярата в професионализма на терапевтите, подходът на разбиране и приемане към страдащия, както и спазването на конфиденциалност и зачитане на границите на човека, трябва да залегнат в основите на всяка терапия и рехабилитация на психични страдания, независимо дали практикува самостоятелно или става дума за общност за терапия и рехабилитация на психични заболявания.

Индивидуална програма за рехабилитация на психични заболявания

Ангажираността на страдащия е критичен компонент за успеха на рехабилитацията на психични страдания. Когато хората имат повече яснота и грижата за психичното им здраве е индивидуална, съобразена с конкретните им нужди, е по-вероятно да се придържат към своята програма. А когато хората се придържат към предписаната им терапия и виждат, че лечението и рехабилитацията дават резултати, по-малко вероятно хората да прибегнат към самолечение.

Прозрачност на цените за рехабилитация на психични заболявания 

Част от стигмата, която съществува около психичните страдания, е, че много хора все още вярват, че е по-скъпо, отколкото е в действителност. Колкото повече информация могат да имат хората, толкова по-малко плашещо изглежда. Ако могат да планират и да се подготвят за разходите за получаване на рехабилитация на психичното си страдание, толкова по-вероятно е да потърсят помощ.

Колкото повече бариери могат да премахнат центровете за рехабилитация на психични страдания, толкова повече помощ могат да предоставят на хората и по този начин да имат възможност да подобрят качеството на живот на хората с психични страдания. Следвайки тази максима, фондация „Свети Рафаил“ работи непрестанно неуморно за подобряване на качеството и достъпността на услугите по рехабилитация и терапия на психични страдания, така че да предостави по-добри възможности на хората, които ни се доверяват.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции