Лечение на биполярно разстройство и самопомощ

Лечение на биполярно разстройство и самопомощ

Лечение на биполярно афективно разстройство може да бъде проведено по два основни начина: медикаментозно и чрез различни видове психотерапия. Лекуващият психиатър определя как точно да бъде проведена терапия на психичното заболяване, в зависимост от това до каква степен се управляват биполярните епизоди, както и дали страдащият може да управлява поведението и психичното заболяване в по-дългосрочен план.

Лечение на биполярно разстройство по време на епизоди на настроението

Конкретното лечение на биполярно разстройство се избира в зависимост от типа на епизода – дали е маниакален, или депресивен.

Лечение на биполярно разстройство по време на депресивни епизоди

Лечението по време на депресивните епизоди обикновено се извършва медикаментозно. Лекуващият психиатър може да предпише допълнително лекарство, както и да смени част от медикаментите, които вече са предписани.

Като допълнение към медикаментозното лечение на биполярно разстройство психиатърът може да предпише и структурирана психотерапия, която се прилага при лечение на депресия. Обикновено това е когнитивно-поведенческа терапия (КПТ).

Лечение на биполярно разстройство по време на маниакални епизоди

Както при депресивните епизоди, при маниакалните биполярни епизоди, психиатърът вероятно ще приложи лечение с лекарства, както и терапия чрез говорене, ако в момента изпитвате маниен или хипоманиен епизод.

Лечение на биполярно разстройство по време на криза

Медикаментозното и психотерапевтичното лечение на биполярно разстройство обикновено действат в дългосрочен план. По време на криза се изискват по-спешни мерки, за да може психичното състояние да бъде овладяно максимлано бързо.

Биполярната криза може да бъде разпозната по следните симптоми:

 • Психично болният се чувства много зле и състоянието не подлежи на овладяване;
 • Биполярният епизод продължава дълго време;
 • Предписаното лечение не помага.

При криза на страдащ от биполярно разстройство, може да бъде направено следното:

 • Разговор и консултация с лекуващия психиатър;
 • Търсене на спешна медицинска помощ;
 • Приемане в болница;
 • Свързване с телефонна линия за помощ и подкрепа.

Лечение на биполярно разстройство в дългосрочен план

Дългосрочното лечение на биполярно разстройство има за цел поддържането на стабилното състояние и управление на симптомите. След постигане на стабилно състояние, може да се премине към терапия на биполярно разстройство в защитено жилище, в дневен център за рехабилитация на психични заболявания или в Център за социална рехабилитация и реинтеграция на хора с психични разстройства.

След овладяване на симптомите на биполярно разстройство и започване на рехабилитация, специалистите по психично здраве има за задача да помогнат със следното:

 • Поставяне на ясни цели за емоционално и социално възстановяване. Работата може да е насочена към редовно обмисляне и преразглеждане със специалистите по психично здраве в центъра по рехабилитация, както и с лекуващия си психиатър.
 • Създаване на кризисен план. Той помага на психично болните да знаят какво да правят, ако изпитате някой от ранните предупредителни признаци, при наличие на провокатори на биполярен епизод, както и в случай, че започнат да се чувстват много разстроени или неспокойни.
 • Идентификация на изпитваните емоции на дневна база. По този начин, по време на рехабилитацията на биполярно разстройство страдащите разбират как най-добре да управляват настроението си, както изграждат навик да наблюдават как се чувстват в определени ситуации, да забелязват различни промени в настроението си и какво би могло да ги предизвиква.
 • Изграждане на индивидуален план за лечение и рехабилитация. Той включва периоди от време или точни дати, в които може да се преразгледа количеството и видовете приемани медикаменти, колко добре действат, както и наличието на различни странични ефекти. Преразглеждането на медикаментозното лечение на биполярно разстройство трябва да се извършва единствено от психиатър.
 • Поставяне на цели за психотерапията, основана на разговор. По време на психотерапията като част от лечението и рехабилитацията на биполярно разстройство, заедно с психотерапевта могат да бъдат поставяни различни цели. Добре е те да бъдат споделяни с лекуващия лекар. Може да бъдат споделени и с други важни хора в живота на психично болния, като семейство, приятели, партньор или социален работник, който полага грижи за него (при наличие на такъв).

Самопомощ при биполярно разстройство

Биполярното разстройство може да може да даде усещане на психично болния, че няма особен контрол над състоянието си. Има неща, които могат да бъдат направени за самопомощ при биполярно разстройство, така че страдащият да управлява симптомите си и да подобри благосъстоянието си.

Самопомощ при биполярно разстройство: следене на настроението

За някои хора помага да следят настроенията си за определен период от време. По този начин могат да се видят моделите на поведение. Би могло да е полезно поддържане на дневник на настроението на хартия или чрез приложение на телефона. Лесно могат да се намерят безплатни опции онлайн.

Самопомощ при биполярно разстройство: провокатори на промени в настроението

За контрола на биполярното разстройство и епизодите би могло да е полезно страдащият да е няасно какво може да предизвика промени в настроението му. Тригерите са различни за различните хора. Ето няколко примера:

 • Чувство на претоварване или заетост;
 • Стресови периоди;
 • Важни житейски събития, като сватба, раждане на дете или загуба на любим човек;
 • Периоди на промяна или несигурност;
 • Липса на сън;
 • Други проблеми с физическото или психическото здраве;
 • Промени или проблеми в начина на лечение на биполярно разстройство.

Разпознаването на тези модели може да бъде полезно и да даде важна информация за предприемане на действия, с които да бъдат избегнати провокаторите или да се минимизира въздействието му върху стрдащия.

Самопомощ при биполярно разстройство: познаване на предупредителните знаци

Понякога преди биполярен епизод може да има конкретен модел, по който човек се чувства. Забелязването на този модел може да помогне за по-добра самопомощ при биполярно разстройство. Предупредителните знаци могат да включват:

 • Промяна в модела на сън;
 • Промяна в модела на хранене или в апетита;
 • Специфична промяна в поведението.

При забелязване на определен модел, който може да подсказва биполярен епизод и промяна в настроението, може да помогне наличието на предварителна подготовка. Това може да включва търсене на помощ и подкрепа от терапевти или група от други хора с биполярно разстройство. В някои случаи полагане на допълнителни грижи за себе си и промяна на моделите на сън, хранене, тренировки, също може да е полезно като стъпка за самопомощ при биполярно разстройство.

След откриване на предупредителните знаци, те могат да бъдат споделени с близкия кръг от хора, на които човека с психично заболяване вярва – роднини, приятели, близки. Знаейки предварителните симптоми, те също могат да окажат допълнителна помощ и подкрепа.

Самопомощ при биполярно разстройство: практически стъпки

Придържане към рутина

По време на лечение и рехабилитация на биполярно разстройство, наличието на рутина може да помогне на човека да се чувства по-спокоен, ако настроението е по-маниакално, мотивиран при по-минорно настроение, и като цяло по-стабилен. Рутината е индивидуална за всеки, но като насока, тя може да включва следните неща:

 • Извършване на ежедневни дейности, като например време за хранене и заспиване, в еднакви часове всеки ден;
 • Отделяне на време за релаксация, внимание, хобита и социални планове;
 • Прием на каквото и да е лекарство по едно и също време всеки ден. Това също може да помогне за управлението на страничните ефекти, както и да гарантира, че медикаментът е приет.

Управление на стреса

Стресът може да предизвика биполярни епизоди. Затова е добре да бъде избягван, да се управлява, когато се появи, а също така в моменти на дистрес, грижата за себе си е важна за всеки, не само за хората с психични заболявания.

Управление на финансите

Може да бъде много страшно и стресиращо, когато чувствате, че финансите ви са извън контрол. Ако се затруднявате, опитайте се да говорите с някой, на когото имате доверие, относно практически стъпки, които можете да предприемете. Има и организации, които могат да помогнат.

Предварително планиране на криза

По време на биполярен епизод или криза, страдащият намира за трудно да каже на хората около себе си как биха могли да му помогнат и какъв вид подкрепа е най-подходящ за конкретния момент. По тази причина, е полезно да има изграден план за справяне с кризи и биполярни епизоди, който е съставен, докато психично болният е стабилно състояние. Той може да включва какво може да помогне по време на различните биполярни епизоди, контакти с лекуващия психиатър или с хора, на които вярвате, медикаменти, които са изписани от лекаря за подобни ситуации и други.

Грижа за физическото здраве

Известно е, че физическото и психичното здраве са свързани. Грижата за общия физически тонус и енергия може да помогне за по-ефективното управление на настроението и конктролиране на кризите. По-долу предлагаме някои насоки за обща грижа за физическото благосъстояние.

Достатъчно количество сън

Доказано е, че сънят влияе на психиката на всеки. При хора с биполярно разстройство, недостатъчният, непълноценният или нередовният сън може да може да бъде както отключващ фактор, така и симптом за биполярни епизоди. Достатъчното количество пълноценен сън може да помогне за поддържането на настроението стабилно или за съкращаване на биполяренепизод.

Здравословно хранене

Храненето също е важна част от режима на живот и грижата за тялото за всеки човек. Питателната и балансирана диета може да повлияе много по-добре на цялостното състояние на организма, както и за ясното мислене и управлението на настроението.

Редовна физическа активност

Дори леките физически упражнения, като йога или плуване, могат да помогнат за релаксация и управлявление на стреса. Редовните упражнения могат да помогнат за изразходване на излишната енергия, в маниакални биполярни епизоди, както и за освобождаване на ендорфини ендорфини – химикалите в мозъка, които подобряват настроението. Те могат да са от полза по време на депресивните епизоди.

Мрежа за подкрепа и помощ

Изграждането на мрежа за взаимопомощ и подкрепа може е полезна за управление на настроението. Това може може да включва близки, приятели, семейство или други хора в живота, на които страдащият от биполярно разстройство има доверие и с които може да говори спокойно. Подкрепата, която близките могат да окажат, може да включва:

 • Помощ при разпознаването на признаците на биполярни епизоди;
 • Помощ и подкрепа в грижата за себе си, като поддържането на режим или здравословна диета;
 • Внимание, изслушване и разбиране;
 • Помощ за спомняне на отделни моменти и осмисляне на това какво се е случило по време на маниакален епизод;
 • Помощ с планирането на действия по време на криза.

Добре е психично болният да споделя с хората, на които разчита, как се чувства, какво му помага и какво – не, както и да даде насока кога предпочита те да вземат участие и кои моменти би искал да контролира сам.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции