Помощ и подкрепа за близък с биполярно разстройство

Помощ и подкрепа за близък с биполярно разстройство

За приятелите, партньорите и семейството на хората, страдащи от биполярно разстройство може да е предизвикателно да намерят най-подходящия начин за подкрепа на близък човек с тази диагноза. Да бъдете близо до някой, на когото държите, докато преминава през настроенията и симптомите на биполярно разстройство, може да е притеснително и объркващо. Можете обаче да му предложите подкрепа по много начини, като същевременно се грижите за собственото си благополучие.

Бъдете открити относно биполярното разстройство

В някои случаи е необходимо само да бъдете там и да позволите на близкия си човек да сподели как се чувства и какво мисли. Достатъчно е само да сте непредубедени и отворени към разговор по темата за психичното заболяване. Това може да помогне на психично болния да се почувства подкрепен и приет. Важно е обаче да сте сигурни, че вие самите сте готови за такъв разговор.

Направете план за маниакални биполярни епизоди

В стабилните моменти, когато вашият приятел, партньор или член на семейството се чувства добре, опитайте да говорите с тях за подкрепата, която можете да предложите по време на маниакалните епизоди. Това може да ви помогне да се почувствате по-подготвени, по-стабилни и с повече контрол, когато попаднете в такава ситуация.

Ето няколко идеи за теми, които можете да обсъдите:

 • Различни творчески дейности, които харесвате и можете да практикувате заедно.
 • Предоставяне на странична гледна точка за количеството поемани ангажименти, така че болният да може да преценява по-обективно дали не поема твърде много задачи.
 • Помощ за управление на финансите в моментите, в които не се чувстват добре, в случай, че близкият ви човек има желание за това.
 • Подкрепа в поддържането на рутина, включително редовно хранене и изграждане на здравословни модели на сън.
 • Обсъждане на моментите, в които се чувствате объркани или притенени и какво бихте могли да направите тогава, за да сте от помощ.

Поведение при психотични преживявания

Има моменти, в които вашият близък човек може да чува, вижда или вярва в неща, които не са реални за вас. Той може да се почувства ядосан, раздразнен или объркан, ако не споделяте техните вярвания и това може да е притеснително и за вас. В такава ситуация първо трябва да помните, че всичко това е истинско за тях в тези моменти и реакцията им е продиктувана от това. Може да е полезно, ако опитате някое от следните неща:

 • Останете колкото можете по-спокойни.
 • Кажете им, че въпреки че не можете да видите или чуете това, което и вашия близък, вие разбирате, че то е реално за него.
 • Когато това е възможно, фокусирайте поведението си върху подкрепата към човека и начина, по който се чувства, вместо да потвърждавате или оспорвате неговата реалност.

По време на маниакален биполярен епизод психично болният може да прави правят неща, които ви изглеждат неудобни, странни или разстройващи. Опитайте се да подходите с уважение и да сте максимално подкрепящи в ситуацията, а не да бъдете осъдителни или прекалено критични. След като епизодът премине, изберете момент, в който вашият приятел, роднина или партньор е по-стабилен и опитайте да обсъдите с него чувствата си. Обяснете как конкретни неща, които е направил, ви карат да се чувствате, вместо да правите общи изявления за неговите действия и вярвания по време на епизода.

Научете предупредителните знаци и отключващи фактори

При повечето хора, страдащи от биполярно разстройство, има някои предупредителни признаци, че наближава биполярен епизод. При много психично болни има и неща, които биха могли да доведат до епизод на настроението, като например стрес. Когато имате информация за това, вие не само ще бъдете подготвени за предстоящото, но можете да опитате да помогнете на близкия си да премине по-леко през тази ситуация. За това, следните стъпки биха могли да са от полза:

 • Разговаряйте с вашия приятел, партньор или член на семейството за предупредителните знаци, които е забелязал и проучете какви могат да бъдат.
 • Наблюдавайте поведението му и ако забележите повтарящ се модел, който се случва преди биполярен епизод, опитайте внимателно да поговорите с него и да го уведомите за това, ако той не е наясно.
 • Попитайте го дали знае какво провокира биполярен епизод и как бихте могли да съдействате за избягването или управлението му.

Опитайте се да не правите предположения

Може да откриете, че непрекъснато търсите признаци, дали при вашият приятел, партньор или член на семейството, страдащ от биполярно разстройство, не започва биполярен епизод. Това е напълно разбираемо, но може да не е най-подходящият начин да му окажете своята подкрепа. Опитайте да намалите притеснението си и да общувате по обичайния начин със своя близък. По тозин начин е възможно да спадне и напрежението, което може да се създаде в такива моменти. Трябва да си напомняте, че понякога всеки човек може да изпитва по-силни емоции, да прояви характер, или да има по-различно поведение, но това не означава задължително, че не се чувства стабилен като цяло. Опитайте се да не приемате, че всяка промяна в настроението е знак, че някой не се чувства добре. В случай, че не сте напълно сигурни как да различавате ситуациите и как да подходите, най-добрият начин е да поговорете с вашия приятел или близък, за да проверите.

Погрижете се за себе си

Важно е да отделяте време и енергия за себе си. Може да се чувствате много притеснени за вашия приятел, партньор или член на семейството, но грижата за собственото ви благополучие ви дава възможност да продължите да го подкрепяте.

Да имаш близък с биполярно разстройство със сигурност не е лесно – нито за него, нито за вас: вие сте до него и преживявате заедно с него и добрите, и лошите епизоди. Търсенето на модели, говоренето, запазването на спокойствие и подкрепа е от съществено значение. Но не трябва да забравяте и грижата за себе си – за да можете да помогнете и подкрепите адекватно парньор, член от семейството или приятел, страдащ от биполярно разстройство, трябва първо вие да се чувствате добре и да сте достатъчно стабилни и спокойни.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции