Личностни разстройства

Личностни разстройства

Нашата личност е съвкупност от мисли, чувства и поведение, което прави всеки от нас индивидите, които сме. Ние не винаги мислим, чувстваме и се държим по един и същи начин – това зависи от ситуацията, в която се намираме, хората с нас и много други взаимосвързани фактори.

Въпреки това, ако изпитвате значителни трудности в начина, по който се отнасяте към себе си и към другите и имате проблеми да се справяте всеки ден, може да страдате от някой от типовете личностни разстройства.
Личностни разстройства – признаци и симптоми
Диагнозата „личностно разстройство“ се поставя, когато са приложими всички от симптомите по-долу.

  • Начинът Ви на мислене и поведение Ви значителни проблеми в ежедневието (например, неспособност за доверие към другите, усещане за изоставеност, което причинява на Вас или на околните сериозна трудност в ежедневните взаимоотношения).
  • Срещате непреодолими проблеми в различни аспекти от живота си (например, трудно да създаване или запазване на приятелства, липса на контрол на чувствата и поведението си, невъзможност за разбирателство с хората); както и силна интензивност на Вашите емоции, което понякога ги прави плашещи и завладяващи.
  • Срещате проблеми от дълго време – моделът на поведение, характерен за личностни разстройства може да е започнал още от детсвтото или тийнейджърството и продължава да влияе на живота Ви като възрастен.
  • Проблемите Ви не се дължат на прием на психоактивни вещества, лекарства и/ли физическа травма или заболяване – понякога употребата на наркотици или лекарства причинява промени в поведението; по същият начин би могла да се отрази физическа травма, като удар в главата.

Как успях да живея с разстройство на личността… или две
[Това] не означава, че нещо не е наред с личността ми… това означава, че мисля, чувствам и се държа различно от повечето хора.

Личностни разстройства – означават ли те, че нещо не е наред с това кой съм?

Всеки човек има определени черти на характера и личността си, които могат да бъдат предизвикателни за самия човек или хората около него. Различното при хората с личностни разстрокства е интензивността на предизвикателствата, които срещат, както и възможността да се налага да потърсят допълнителна помощ за състоянието си. Наличието на едно или няколко личностни разстройства не прави човекът „счупен“ или неспособен да комуникира с останалите, просто мисли и преживява света по различен начин. Не е нито страшно, нито срамно да потърсите помощ, за да се справите с мислите и емоциите си по безопасен и подкрепящ начин.

Научете повече за личностните разстройства от материалите по темата:

Как да помогнете на себе си или на близък с разстройство на личността

Как да помогнете на себе си или на близък с разстройство на личността

За хората с разстройство на личността всеки ден може да бъде борба, както и да има моменти, когато всичко изглежда твърде трудно за постигане. Има стратегии за справяне, които могат да помогнат. По-долу ви даваме идеи какво можете да направите, за да си помогнете...

повече информация

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции