Как да помогнете на близък, болен от шизофрения?

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Приятелите, роднините и партньорите имат важна роля в подкрепата при възстановяването на хората с шизофрения, за намаляване на възможността от рецидив и да го предпазят от самонараняване или дори в моменти на суицидни мисли.

Преди да продължим, трябва да споменем, че от вас не се очакват медицински грижи. Ако усетите, че състоянието на болният се влошава, е по-добре да се обърнете към психиатър.

Разбира се, никой не би ви обвинил, ако смятате, че не можете да се справите сами с грижите. За тази цел създадохме защитено жилище за психично болни “Свети Рафаил”, където за медицински екип със специализирани познания и опит полага грижи, отговаря на нуждите и оказва психологическа подкрепа, съпроводена с психотерапия за болните.

Какво да правите, когато Ваш близък е болен от шизофрения?

Приятелите и семейството трябва да се опитат да разберат какво е шизофрения, как засяга хората по принцип, както и какви са специфичните прояви при техните близки – фактори, които провокират кризи, сигнали за приближаващ шизофренен епизод и т.н. Тази информация ще им даде познания как могат да помогнат в определени ситуации. Вие можете да предложите на болния от шизофрения емоционална и практическа подкрепа, както и да го насърчите да потърси подходящо лечение, професионална помощ и подкрепа, както и да го насочите към рехабилитация на шизофрения.

Препоръчително е приятелите и семейството да наблюдават психическото състояние на човека, да следят за признаци на рецидив и да ги насърчават да приемат лекарствата си и да посещават терапевтични сесии за лечение и рехабилитация на шизофрения.

Ако сте най-близкият роднина на човек с диагностицирана шизофрения, Вие можете да се възползвате от определени възможности, предоставени в защита на интересите на пациента. Това може да включва осигуряване на социална помощ, преглед от специалист по психично здраве и преценка за настаняване в лечебно заведение за лечение на шизофрения.

Как да подкрепите близък по време на шизофренен епизод?

По-долу ще ви предлагаме няколко насоки за това как да окажете подкрепа на болен от шизофрения, когато забележите шизофренен епизод или криза.

На първо място трябва да се въздържате от обвинения и нападки спрямо болния от шизофрения, както и от такива спрямо други хора, с цел да облекчите състоянието му. Препоръчително е да му спестите съвети да се стегне или да не обръща внимание на мислите и чувствата си, както и да омаловажавате състоянието, в което се намира.

В случай на шизофренна криза най-важно е да останете позитивни и подкрепящи към болния от шизофрения, както и да го насочите да приеме съответните медикаменти, които да успокоят състоянието му, ако са му изписани такива.

Помощ за близките на болни от шизофрения

Оказването на подкрепа и грижата за болен от шизофрения може да Ви изтощи психически и Вие самите да имате нужда от морална помощ и подкрепа, за да се справите със собствените си емоции и преживявания. Можете да се обърнете към психолог за помощ, както и да поискате съвет от лекуващия психиатър на психично болния Ви близък.

В някои случаи, като част от лечението и рехабилитацията на шизофрения, се предлага и семейна терапия, която предлага допълнителна информация, насоки и подкрепа за семейството и близките на болния от шизофрения.

Ако Вашият близък посещава само дневния център на “Свети Рафаил” за рехабилитация на шизофрения, можете да се обърнете към нас за консултация и препоръки за грижите за психично болния.

Научете повече за посещенията на дневен център за терапия и рехабилитация на хора с психични заболявания “Свети Рафаил“ »

Имайте предвид, че ако смятате, че не можете да се справите, имате нужда от почивка или болният има нужда от професионални грижи и подкрепа, можете да го настаните в защитено жилище “Свети Рафаил”. За целта е важно болният да не е в изострено състояние и да има предписано лечение от психиатър.

Научете повече за настаняването на психично болни в защитено жилище за терапия и рехабилитация “Свети Рафаил“ »

Депресия и самоубийство

Много често хората, болни от шизофрения преминават през периоди на силна депресия. Важно е да не пренебрегвате тези състояния. Ако не бъдат взети навременни мерки срещу депресията, симптомите на болния могат да се влошат и да доведат дори до мисли за самоубийство.

Според проучвания, хората с шизофрения са изложени на повишен риск от самоубийство.

Симптоми на депресия

Болните от шизофрения трябва да се научат да разпознават симптомите на депресия – това ще им помогне да вземат навременни мерки.

Обикновено депресията се изразява в наличие на особено силно безпричинно притеснение за дълъг период от време – за повече от две седмици. Тя може да се изрази и в липса на удоволствие от неща, които преди са Ви доставяли наслада.

В случай, че забележите подобни симптоми, е препоръчително да се обърнете към лекаря или терапевта си за съвет и евентуално лечение.

Предупредителните признаци за самоубийство

Предупредителните признаци, че хората с депресия и шизофрения може да обмислят самоубийство, включват:

  • сключване на окончателни уговорки – например, раздаване на притежания, писане на завещание или сбогуване с приятели;
  • разговори за смърт или самоубийство – това може да включва преки изявления, като „Иска ми се да съм умрял“, както и косвени фрази, като “Смятам, че мъртвите са по-щастливи от нас” или “Не би ли било хубаво да заспиш и никога да не се събудиш?”;
  • самонараняване – като рязане на ръцете или краката, изгаряне с цигари и други;
  • внезапно повишаване на настроението – ако за дълъг период от време болният от шизофрения е бил подтиснат и изведнъж настроението му се подобри, без видима причина, това може да означава, че е решил да се опита да сложи край на живота си и това решение го кара да се чувства по-добре.

Как да помогнете на близък или приятел, решил да отнеме живота си?

В случай, че забележите депресивно състояние или някой от предупредителните сигнали, описани по-горе, е препоръчително да поговорите с болния от шизофрения или незабавно да потърсите професионална помощ, като дежурен психиатър.

Важно е да уверите болния от шизофрения, който смятате, че се кани да се самоубие, че не е сам и Вие сте до него, за да го подкрепите и да му помогнете. Преложете му подкрепа за намиране на друго решение на проблемите, които притесняват психично болния.

Ако имате усещането, че има непосредствена опасност човекът да се опита да сложи край на живота си, останете с него или осигурете друг човек, на когото вярвате, който може бъде до него. Премахнете всички налични средства за самоубийство, като остри предмети, лекарства и други.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции