Как да помогнем на приятел в депресия?

Как да помогнем на приятел в депресия?

Имате ли приятел, който живее с депресия? Не сте сами. Според последните данни на Националния институт за психично здраве, малко над 7 процента от всички възрастни в САЩ са преживели епизод на тежка депресия през 2019 г. А според Световната здравна организация, малко под 300 милиона възрастни и деца живеят с депресия.

Разпознаване на симптомите на депресия при любим човек

Не всеки преживява депресията еднакво, затова симптомите могат да варират:

 • изглеждат по-тъжни или плачат по-често от обикновено
 • лесно се разстройват или изглеждат необичайно раздразнителни
 • изглеждат по-песимистични от обикновено или са изгубили надежда за бъдещето
 • споменават чувство на вина, празнота или усещане за безполезност по-често от обикновено
 • изглеждат по-малко заинтересовани да прекарват време с други хора или общуват по-рядко, отколкото обикновено
 • имат по-малко енергия от обикновено, движенията им са по-забавени или като цяло изглеждат апатични
 • проявяват по-малко интерес към външния си вид от обикновено или пренебрегват личната си хигиена, като взимане на душ и миене на зъбите
 • имат проблеми със съня или спят много повече от обикновено
 • проявяват по-малък или никакъв интерес към обичайните си дейности и интереси
 • забравят по-често или имат проблеми с концентрацията или вземането на решения
 • хранят се повече или по-малко от обикновено
 • говорят за смърт или самоубийство

Как да помогнете на човек в депресия?

Тези 10 съвета могат да ви помогнат да бъдете източник на подкрепа за приятел в депресия.

1. Започнете разговор

Уведомете приятеля си, че сте до него. Можете да започнете разговора, като споделите притесненията си и зададете конкретен въпрос.

Ето няколко примера как да започнете подобен разговор:

“Изглежда, че ти е трудно напоследък. Какво се случва с теб?”

“Напоследък изглеждаш малко потиснат. Случва ли се нещо, за което искаш да поговорим?”

“Спомена, че напоследък ти е трудно – как се чувстваш покрай всичко това?”

Имайте предвид, че вашият приятел може да иска да говори за това, което чувства и преживява, но може да не иска съвет, а само някой, който да го изслуша. Затова е добре да приложите т.нар. “активно слушане” – ето няколко техники за това:

 • Задавайте въпроси, за да получите повече информация, вместо да приемате, че разбирате какво означава това, което ви казва вашия прител.
 • Потвърдете чувствата им. Може да кажете: “Това звучи наистина трудно. Съжалявам да го чуя.”
 • Покажете съпричастност и интерес с езика на тялото си.

Възможно е вашият приятел да няма желание иска да говори, когато го попитате. Това обаче не означава да не го подкрепяте – не спирайте да му казвате и показвате, че ви е грижа. Задавате отворени въпроси, без да сте настойчиви и не спирайте да изразявате загрижеността си. Опитайте се да водите лични разговори с него колкото е възможно по-често. Ако нямате възможност да се виждате, говорете по телефона или опитайте с видео чат.

2. Помогнете им да намерят помощ за депресията

Вашият приятел може да не знае, че преминава през депресивен епизод, а може да не знае как или къде да потърси помощ и подкрепа. А дори и да знаят, че терапията може да им помогне, може да им е трудно да се обърнат към терапевт или дори да не знаят как да намерят подходящ човек.

Ако вашият приятел изглежда заинтересован да се срещне с психотерапевт, предложете му да му помогнете с избора на потенциални специалисти по психично здраве. Можете да помогнете на вашия приятел да си състави списък с неща, които да попита потенциалните терапевти, както и неща, които се чувства комфортно да сподели или иска да обсъди по време на първата си сесия.

Насърчаването и подкрепата да направят тази първа крачка може да бъде изключително полезно за справянето с депресията, ако срещат трудности или изпитват колебания.

3. Подкрепяйте приятеля си по време на терапията за депресия

Хората страдащи от депресия или други психични страдания, могат да имат лоши дни, в които нямат желание дори да станат от леглото. Депресията може да източи енергията и да доведе до желание за самоизолация. Това може да забави въстановяването след депресия, затова, ако вашият приятел спомене, че смята да отменя терапевтичната си сесия за терапия на депресия, насърчете го да се придържа към плановете си. Разбира се, ако сте сигурни, че вашият приятел се чувства добре с терапевта си и той наистина му помага. 

Може да кажете: “Миналата седмица каза, че сесията е била наистина продуктивна и си се почувствал много по-добре след това. Днешната може също да ти помогне”.

Освен за терапевтичните сесии, постоянността важи и за лекарствата против депресия, в случай че са изписани такива. Ако приятелят ви, страдащ от депресия, иска да спре да приема лекарства поради неприятни странични ефекти, подкрепяйте го, но го насърчете да говори с лекуващия си лекар за смяна на медикаментите или за консултация как да спре тези, които взима в момента. Внезапното спиране на антидепресантите, без наблюдението на медицински специалист може да има сериозни последици. Обикновено контактът със здравен специалист преди спиране на употребата на лекарства може да предотврати усложнения.

4. Погрижете се за себе си

Когато ви е грижа за някой, който живее с депресия, е изкушаващо да зарежете всичко, за да бъдете до него и да го подкрепяте. Не е грешно да искате да помогнете на приятел, но също така е важно да се погрижите за собствените си нужди.

Ако вложите цялата си енергия в подкрепа на приятеля си, ще ви остане много малко за вас самите, което може да доведе до негативни последици. А ако се чувствате изтощени или демотивирани, няма да сте особено полезни на приятеля си.

Ето няколко неща, които можете да направите за себе си, докато се грижите за приятел в депресия:

Поставете граници

Поставянето на граници може да ви помогне да запазите собствената си психика. Например, можете да кажете на приятеля си, че сте на негово разположение за разговор, след като се приберете от работа, но не преди това.

Ако се притеснявате, че вашият приятел ще се чувства изоставен и ще се притеснява, че не може да се свърже с вас, изгответе заедно план за извънредни ситуации, в случай, че имат нужда от вас по време на работния ви ден. Това може да включва гореща линия за психологическа подкрепа, на която да се обадят, или дори кодова дума, която да ви изпратят като текстово съобщение, ако са в криза.

Може да предложите да се отбивате през ден или няколко пъти седмично, вместо да сте у тях всеки ден. Можете да включите и други хора, на които приятелят ви има доверие – наличието на повече хора, които са загрижени за него, може да му помогне да се възстанови по-бързо от депресията.

Отделете време за себе си

Прекарването на много време с човек в депресия, може да ви се отрази емоционално. Особено, ако човекът ви  е близък. Затова спазвайте личните си граници и се уверете, че отделяте достатъчно време да се презаредите емоционално. 

Ако сметнете, че трябва да уведомите приятеля си, че няма да бъдете на разположение за известно време, можете да посходите с: “Нямам възможност да говоря за Х време. Имаш ли против да се видим / чуем след това?“ Ако се притеснявате за него за този период от време, помолете някой друг да бъде на разположение в този период. 

5. Научете повече за депресията

Представете си, че имате физическо или психическо заболяване и трябва да обяснявате детайлно на всеки човек, с когото се срещнете какво представлява, какво изпитвате, отново и отново. Звучи изтощително, нали? 

Затова отделете малко време да се запознаете по-добре с това какво представлява депресията, как се проявява, какво изпитват хората, как се диагностицира и как се лекува. Разбира се, можете да говорите с приятеля си за неговите специфични симптоми или как се чувстват, но избягвайте да ги молите да ви разкажат за депресията в общи линии.

Като допълнение хората преминават през депресията по различен начин, но познаването на общите симптоми и терминология, може да ви помогне да водите по-задълбочени разговори с приятеля си и да сте от по-голяма помощ за него.

6. Предложете помощ за ежедневните задачи

При депресия дори най-елементарните ежедневни задачи могат да изглеждат непосилни. Пране, пазаруване или плащане на сметки могат да започнат да трупат, а човекът с депресия да няма желание или изобщо да не знае откъде да започне с оправянето на ситуацията. Вашият приятел може да ви е много благодарен, ако му предложите помощ, но е възможно да не е в състояние ясно да определи как точно можете да му помогнете.

Затова вместо “Ако имаш нужда от нещо, само ми кажи и ще го направя”, можете да му кажете: “За какво най-много се нуждаеш от помощ днес?”. 

Можете да сте и по-проактивни, например, ако забележите, че в хладилника няма нищо за ядене, можете да предложите да го закарате да напазарува хранителни продукти или да ви състави списък с това, което му се хапва. Можете и да кажете: “Хайде да вземем продукти и да сготвим заедно нещо за вечеря.” 

Ако забележите, че вашият приятел не се справя с други домакински задължения, като прането или чиниите, можете да предложите да пуснете музика и заедно да свършите задачите. Наличието на компания прави досадните ежедневни неща по-приятни и по-малко обезсърчителни. Но не забравяйте да включвате приятеля си максимално много в дейностите, вместо да ги вършите вместо него – това ще го разсее и може да му помогне да излезе, дори временно, от кръга на повтарящи се негативни мисли, които често съпровождат депресията. 

7. Бъдете на разположение, но без натиск

Хората, страдащи от депресия, може да изпитват трудност да се свържат с приятели и да правят или спазват планове. От друга страна, отмяната на уговорка може да доведе до чувство за вина и тревожност.

Освен това, честата промяна на плановете и отлагане на виждания, може да доведе до по-малко покани, което пък да увеличи изолацията. Всичко това може да влоши депресията.

Това, което можете да направите, е да продължите да предлагате на приятеля си да се включва в различни дейности, дори ако знаете, че е малко вероятно да приеме. Уверете го, че разбирате как се чувства, че сте наясно, че е възможно да не приеме или дори да не спази уговорка, когато е в труден период и че няма да го притискате да излиза, докато не се почувства готов. Просто им напомняйте, че сте насреща и ще се радвате да ги видите, когато имат желание.

8. Бъдете търпеливи

Депресията обикновено поддава на лечение и терапия, но процесът може да бъде бавен и да включва опити и грешки. Понякога се налага да се приложат различни психотерапевтични и/ли медикаментозни подходи, докато намерят подходящия за индивидуалния случай и симптоми.

Понякога дори успешното лечение може да не означава, че депресията е изчезнала напълно и вашият приятел може да продължи да изпитва някои симптоми на депресия от време на време.

Междувременно, вероятно е да има добри и лоши дни. Избягвайте да приемате добрите дни като знак, че депресията е преминала и вашият приятелят е “излекуван”. Опитайте се да не се разочаровате, ако се случи поредица лоши дни, която отстрани може да изглежда, че вашият приятел никога няма да се подобри.

Депресията няма ясен график за възстановяване. Очакването вашият приятел да се върне към обичайното си състояние след няколко седмици терапия няма да помогне на нито един от вас. Дайте му достатъчно време за възстановяване, бъдете търпеливи и не го притискайте. 

9. Поддържайте контакт с приятеля си, докато се справя с депресията

Добре е приятелят ви да знае, че все още ви е грижа за него и че ще сте до него в процеса на справяне с депресията. Дори да не можете да прекарвате много време с приятеля си, изпратете му съобщение, звъннете му по телефона или се отбийте за малко да го видите. Понякога дори един СМС “Мисля за теб и ме е грижа” може да помогне.

Хората, страдащи от депресия, може да станат по-отдалечени и да избягват да инициират комуникация. В един момент може да откриете, че поддържането на приятелството ви с този човек изисква повече усилия. Но ако държите на този човек, продължете да бъдете положително, подкрепящо присъствие в живота на вашия приятел. Това може им помогне много, дори ако те не могат да го изразят в момента.

10. Запознайте се с различните прояви на депресията

Депресията често включва тъга или лошо настроение, но има и други, по-малко известни симптоми, с които хората не са запознати, като например: 

 • гняв и раздразнителност
 • объркване, затруднения с паметта или концентрацията
 • прекомерна умора или проблеми със съня
 • физически симптоми, като стомашен дистрес, чести главоболия, болки в гърба, мускулни болки

Вашият приятел може често да изглежда в лошо настроение или да се чувства изтощен през повечето време. Опитайте се да имате предвид, че това, което чувства, също може да е част от депресията, дори и да не се вписва в стереотипните симптоми на депресията.

Дори и да не знаете как да му помогнете да се почувства по-добре, просто кажете “Съжалявам, че се чувстваш така. Тук съм, за да помогна, ако има нещо, което мога да направя”.

Какво да избягваме, когато приятел е в депресия?

1. Поведението на вашия приятел не е лично срещу вас

Може да има моменти, в които трябва да си напомняте, че депресията на вашия приятел не е по ваша вина, нито по негова. В случай, че се почувствате засегнати или наранени от поведението му, опитайте се да подходите спокойно и да не го обиждате. Запомнете, че е малко вероятно изблиците на гняв и разочароващи ви действия като избягване на контакт с вас, отмяна на планове или нежелание да прекарват дълго време с вас, да са насочени директно срещу вас. Това е по-скоро резултат от състоянието му, за което не трябва да го съдите. 

Въпреки това е нормално в определен момент да се почувствате емоционално изтощени и да имате нужда да се отдалечите за малко от ситуацията. Много по-здравословно и за двама ви ще е да си дадете малко време и да се погрижите за себе си, ако се чувствате емоционално изтощени. Важно е и да избягвате да обвинявате приятеля си или да казвате неща, които могат да доведат до негативни чувства и у двама ви. Вместо това помислете да говорите с терапевт или друг подкрепящ човек за това как се чувствате.

2. “Нищо ти няма, стегни се и ще ти мине”

Депресията е сериозно психично състояние, което изисква професионално лечение. Може да ви е трудно да разберете депресията като състояние или през какво преминава вашия  приятел, ако никога не сте я изпитвали. Важно е да запомните, че това не е нещо, което ще премине с хубаво наспиване или няколко добронамерени фрази като “Трябва да си благодарен за добрите неща в живота си” или “Просто спри да мислиш за тъжни неща”.

Ако се чудите как точно да подходите в такава ситуация, опитайте се да се въздържате да казвате на приятел с депресия неща, които не бихте му казали, ако страдаше от сериозно физическо заболяване, като диабет или рак, например.

Можете да се обърнете към позитивни послания, като споменете на приятеля си нещата, които харесвате в него –  той може да не отговори, дори да отхвърли твърденията ви, но не позволявайте това да ви обезкуражава. Напомнянето, че има някой, който го цени и подкрепя, може да помогне много на човек в депресия, особено в моменти, когато изглежда, че има само отрицателни неща за обсъждане.

Положителната подкрепа може да помогне на вашия приятел да осъзнане, че наистина има значение за вас.

3. Въздържайте се от даване на съвети на човек в депресия

В определени случаи, промяна в начина на живот на човек може да му помогне да преодолее симптомите на депресия. Такива промени обаче са изключително трудни по време на интензивен депресивен епизод. 

Вероятно искате да помогнете на човека, като му предложите да спортува по-активно или да се храни по-балансирано. Съветът ви може да е добър или наистина полезен за вашия приятел, но в момент на депресивна криза, той най-вероятно няма да иска да ви изслуша. 

Може да дойде момент, в който вашият приятел ще поиска да разбере кои храни могат да помогнат при депресия или как упражненията могат да облекчат симптомите. Дотогава обаче може би е най-добре да се придържате към емпатичното слушане и да избягвате да давате съвети, докато той не се обърне към вас.

Можете да насърчите положителна промяна, като го поканите на разходка или сготвите заедно питателна храна, но се въздържайте от наставления или лекции защо това е добре за него.

4. Недейте да неглижирате състоянието или да правите сравнения

Когато ваш приятел ви споделя за емоциите, които изпитва и какво преживява по време на депресията си, вероятно изпитвате желание да изразите съпричастност с фрази като “Разбирам” или “Всички сме преминали през това”. Но, ако самите вие никога не сте преминавали през депресивно състояние, подобни фрази могат да омаловажат това, което изпитва приятелят ви. 

Депресията е нещо далеч по-силно от просто чувство на тъга или лошо настроение. Докато тъгата обикновено преминава сравнително бързо, депресията може да бъде интензивна и да окаже влияние на настроението, взаимоотношенията, работата, училището и всички други аспекти на живота, в продължение на месеци или дори години.

Не помага и опитът за окуражаване, като сравнявате това, през което преминава вашият приятел с някой друг и неговите проблеми. Неща като “Може да е много по-зле”, обикновено също не е подходящ начин за подкрепа.

Болката, която изпитва вашият приятел, което съвсем реална и актуална за него и може да звучи странно, но разбирането на това, че той е в труден период и страда, утвърждаването на болката, е това, което може да му помогне най-много.

За да подкрепите приятеля си, можете да кажете: “Не мога да си представя колко трудно е да се справя с това. Знам, че не мога да те накарам да се почувстваш по-добре, но не забравяй, че не си сам.”

5. Не давайте съвети във връзка с лечението на депресията и специално за лекарствата

Лекарствата могат да бъдат много полезни при депресия, но не действат добре на всички.

Някои хора не харесват страничните ефекти и предпочитат да лекуват депресията с терапия или природни средства. Дори ако смятате, че вашият приятел трябва да вземе антидепресант, не забравяйте, че изборът дали да вземе медикамент, или не, е лично решение.

По същия начин, ако вие лично не вярвате в лекарствата, избягвайте темата, когато говорите с приятеля си. За някои хора лекарствата са от ключово значение за достигане до момент, в който да могат да се включат напълно в терапията и да започнат да предприемат стъпки към възстановяване.

Изцяло лично решение е, когато някой страда от депресия, да приема лекарства или не. Затова то трябва да бъде взето от страдащия и от неговия лекуващ лекар. 

Кога депресията изисква допълнителна намеса?

Едно от най-опасните неща, свързани с депресията е, че тя може да повиши риска от самоубийство или самонараняване. Затова е полезно да можете да разпознаете признаците и да потърсите незабавно помощ за своя приятел в депресия.

Някои признаци, които може да показват, че вашият приятел има сериозни суицидни мисли, могат да включват:

 • чести промени в настроението или личността
 • говорене за смърт или умиране
 • закупуване на оръжие
 • повишена употреба на вещества
 • рисково или опасно поведение
 • отърваване от вещи или раздаване на скъпи вещи
 • споделяне, че се чувства в капан или иска да намери изход
 • отблъскване на хората или желание да остане сам
 • влагане на повече чувство от обикновено при сбогуване, след среща или телефонен разговор

Ако смятате, че вашият приятел обмисля самоубийство, помолете го да се свърже със своя терапевт, докато сте с него, или попитайте приятеля си дали бихте могли вие да се обадите. 

Ако смятате, че нещата са наистина сериозни, можете да заведете приятеля си в спешното отделение. Останете с приятеля си максимално дълго, докато премине желанието му за самоубийство или, в случай, че нямате възможност да останете, намерете вариант, в който да не остава сам. При всички положения се уверете се, че няма достъп до оръжия или наркотици.

Възможно е да се притеснявате, че ако вашият приятел, който се бори с депресия, мисли за самоубийство, повдигането на темата пред него може да го насърчи допълнително. Но като цяло е полезно да се говори за това. Можете да го попитате си дали сериозно е обмислял самоубийство. Възможно да е иска да говори с някого, но да не е сигурен как да повдигне трудната тема. Слушайте внимателно, без да го съдите или убеждавате.

Насърчете го да говори и с терапевта си за тези мисли, ако все още не го е направил. Предложете да му помогнете да създаде план за безопасност, към който да се придържат, ако смятат, че могат да действат според тези мисли.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции