Как да помогнете на приятел да намери психологична помощ

Как и кога да помогнете на приятел да намери психологична помощ

Психичните заболявания все още са табу в България. Търсенето на помощ за лечение и рехабилитация на психично заболяване е трудно за повечето хора, особено ако се чувстват сами в това. Вече стана дума за това как да подходите към близък човек, за чието психично здраве се притеснявате, както и какво да направите, ако той отказва да потърси психологична помощ. Може би изглежда странно, но не по-малко предизвикателно е да знаете какво да направите и в случаите, когато човекът признае, че има проблем и иска да потърси помощ за психичното си здраве.

Ако се чудите как да бъдете подкрепа на приятел, който е споделил намерението си да потърси помощ и какво можете да направите, за да му съдействате за лечение и рехабилитация на психично заболяване, тази статия може да ви даде насока.

Как да насърчите приятел да започне психотерапия?

Има много митове за психотерапията и хората много често погрешно смятат, че тя е за хора със сериозни психични заболявания, че показва неспособност сами да се справят с проблемите си или че е лукс за богати и ексцентрични хора, които искат да привлекат публичното внимание върху себе си. Това е част от стигмата на съвременното общество във връзка с психичното здраве и балансирания начин на живот. Затова, дори ваш близък човек да е взел решение да потърси специалист по психично здраве, би било полезно да го насърчавате.

Стигма, устойчиви модели и вярвания, свързани с психочното здраве

Търсенето на психотерапевтична помощ при повечето хора започва, когато се сблъскат със сериозен проблем, който за изключително продължително време пречи на качеството им на живот. Има хора, които дори в такива случаи прибягват до други нездравословни методи, които в определени случаи могат да ги накарат да се чувстват по-добре за кратък период от време, но в дългосрочен план могат да навредят много повече, отколкото помагат.

Тези възприятия се повлияни от гледната точка на нашето семейство и близко обкръжение, както и от нашия произход и личния ни опит. Някои хора са от култури, общности или семейства, където не се насърчава търсенето на помощ от психотерапевт или психолог. В някои случаи търсенето на професионална помощ за психично здраве дори може да бъде прието с пренебрежение и като признак на слабост.

Кое е важно при избор на специалист по психично здраве?

Всъщност, професионалистите в областта на психичното здраве, като психотерапевти и психолози, са обучени да помагат на хората да се справят с широк спектър от проблеми – от управление на стреса и безпокойството, обработване на травма и възстановяване след трудно житейско събитие, дори лечение на злоупотреба с вещества и пристрастяване. Самите специалисти по психично здраве са хора, като всички останали, и могат да имат много различен профил, като голяма част от тях проявяват толерантност и разбиране към по-чувствителни теми, като раса, възраст, полова идентичност, сексуална ориентация и други. Това, което е важно в такива случаи е да се намери психолог или психотерепевт, към когото човекът има доверие и с когото се чувства спокоен да разговаряте. Не е задължително това да е първият специалист по психично здраве, с когото се види.

Не забравяйте да кажете всичко това на приятеля си, който смята да потърси помощ за психичното си здраве. Това ще му помогне да не се отказва, дори ако срещне затруднения при намирането на подходящата психологическа помощ.

Как да преодолеете евентуални колебания на приятеля си за търсене на психологическа помощ?

Въпреки че вашият приятел вече е споделил, че иска да потърси помощ за психичното си здраве, все пак му напомняйте, че това решение е признак на сила. Да признаеш пред себе си, че имаш проблем и да търсиш начин да го разрешиш, изисква смелост и дисциплина. А търсенето на професионална помощ в област, която не познаваме или не разбираме добре, е най-зрелият и смислен начин да се погрижим за себе си.

Грижата за психичното здраве е като грижата за тялото, спортната ни форма и знанията ни

Аналогия, която често се прави в случаи, когато човек има известни колебания дали да се обърне към психотерапевт, е тази с посещението на лекар при проява на физически симптоми или дискомфорт, а също и работата с треньор, когато искате да подобрите спортната си форма, с диетолог – при необходимост да промените начина си на хранене, както и с посещението при учител, когато искате да научите нещо ново или да подобрите знанията и уменията си. Ако имате положителен личен опит с психотерапия, разкажете историята си на своя приятел – тя може да го насърчи да направи същото.

Не спирайте да опитвате, докато намерите най-работещия вариант за вас

Кажете на близкия си човек, че винаги може да опита да поговори с различни специалисти по психично здраве, да опита и, ако не усеща, че този човек или подходът му не са подходящи за тах, да сменят терапевта или методологията на психотерапия. Но най-важното е да се започне от някъде и да се направи опит. Да се мисли за първата терапевтична сесия като за интервю или тест дали психотерапевтът е подходящ, напомня, че човекът има избор и контрол върху процеса.

Предложете помощ в търсенето на специалист по психично здраве

Можете да предложите на приятеля си да му помогнете с търсенето – ако имате опит, можете да му препоръчате психотерапевт, който смятате, че ще е подходящ за него, или дори можете да направите проучването вместо или заедно с него, и да сте до него, когато си уговаря среща. Задачата може да изглежда наистина непосилна и това да бъде много обезсърчително, особено когато човек не е посещавал психотерапия до момента, не знае откъде да започне, има твърде много други задачи или се чувства некомфортно психически. Това може да демотивира вашия приятел и в крайна сметка да се откаже да търси помощ за психичното си здраве.

Можете да предложите и да придружите приятеля си на първата сесия, ако се чувства некомфортно. Разбира се, по-добре е да не влизате с него при психотерапевта, а да изчакате отвън, или да се разберете направо да се срещнете след това и да обсъдите как е минало.

Къде и как да търсите психотерапевтична помощ?

Ако вашият приятел не знае откъде да започне с търсенето на специалист по психично здраве, който да му помогне, можете да му съдействате в избора. Ето няколко съвета как да подходите към търсенето:

  • Поискайте препоръка от приятел, член на семейството или доверен колега.
  • Личният лекар може да даде направление и препоръка на вашия приятел за посещение на група за подкрепа или психотерапевт.
  • Включете се в различни групи в социалните мрежи или потърсете мнения за различни специалисти в интернет – не се доверявайте на първото мнение, което видите, а потърсете специалисти, които поне няколко човека са препоръчали.
  • Някои планове за здравна застраховка покриват психотерапевтична помощ и подкрепа и могат да препоръчат на приятеля ви доверени специалисти по психично здраве, които могат да посетят. Някои застрахователни компании предлагат и възможност за консултация по телефона и онлайн.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции