Видове психични заболявания: тревожно разстройство

Тревожно разстройство

Чувството на тревожност е естествено, когато сте в стресова ситуация, като явяване на изпит или говорене пред публика. Това е част от ежедневието. Но когато имате изпитвате постоянно тревожност или имате чести пристъпи на безпокойство и това Ви пречи в ежедневието, може да става дума за определен тип тревожно разстройство.

Тревожните разстройства са доста често срещан тип психически заболявания – един от всеки десет човека го изпитва в определен момент. Те обикновено се характеризират със усещане за голямо напрежение за продължителни интервали от време. Често се включват страх от панически атаки, както и действителното възникване на паник атаки.

В случай, че имате тревожно разстройство, трябва да помните, че с правилно лечение и рехабилитация, животът Ви може да стане много по-добър.

Видове тревожни разстройства

Има много различни видове тревожни разстройства. По-долу ще опишем част от по-често срещните.

Общо тревожно разстройство (познато и като GAD)

Общото тревожно разстройство се характеризира с постоянна или честа силно изразена, дори прекомерна тревога, която обаче няма конкретна насоченост или повод.

Обсесивно компулсивно разстройство (познато като OCD)

Това тревожно разстройство се отличава с извършване на повтарящи се действия, които обикновено правите, без да се замисляте или дори без Ваше желание, като прекомерно често миене на ръцете, проверка на ключалките на вратите и други. Обсесивно компулсивното разстройство може да включва и повтарящи се натрапчиви и нежелани мисли като страх от заболяване или страх да не Ви навредят или Вие да навредите на себе си или на другите.

Паническо разстройство

Това тревожно разстройство включва наличието на чести панически атаки. В някои случаи паническото разстройство се основа по-скоро на страха от паническа атака, което обаче като резултат може да отключи получаването на пристъпи и паник атаки.

Социално тревожно разстройство

Социалното тревожно разстройство е силно изразен страх от среща с хора, който достига до степен, в която да се избягват всякакви ситуации, които включват социална интеракция.

Фобия

Фобията е тревожно разстройство, което представлява ирационален страх от предмет, животно, човек, ситуация и други. Често срещана фобия е агорафобията, която е страх от получаване на паническа атака в среда, в която не се чувствате в безопасност.

Посттравматично стресово разстройство (понякога наричано PTSD)

Посттравматичното стресово разстройство представлява периоди на екстремна тревожност, в следствие на сериозно стресово събитие.

Причини за възникване на тревожно разстройство

Причините за тревожните разстройства не са напълно известни, но се смята, че силен стрес или травма могат да бъдат отключващи фактори. Някои типове личности са изложени на по-голям риск от тревожно разстройство.

Симптоми на тревожно разстройство

Симптомите на тревожно разстройство могат да варират и да се проявяват по различен начин при различните хора. Обикновено обаче, заедно с повишените нива на безпокойство, се включват и физически симптоми като изпотяване, треперене, ускорен пулс, замаяност и гадене. Най-честият психологически симптом е прекомерното притеснение, особено за неща, които не е вероятно да се случат.

Лечение на тревожно разстройство

Лечението на различните видове тревожни разстройства понякога включва медикаментозно лечение, но това не е задължително и зависи от индивидуалния случай и степента на развитие на заболяването. Обичайно, болните се подлагат на серия психологични терапии и рехабилитация. При тревожни разстройства се препоръчва спокойствие, избягване на стресови ситуации, правене на физически упражнения, медитация и други техники за релаксация.

Рехабилитация на тревожни разстройства

След проведена терапия и овладяване на силните пристъпи на безпокойство, хората, страдащи от тревожно разстройство, могат да намерят помощ и подкрепа от фондация “Свети Рафаил”. Ние предлагаме две възможности за рехабилитация на тревожни разстройства’:

  • настаняване в защитеното жилище, в самостоятелна или двойна стая сред природата, в непосредствена близост до Панчаревското езеро – настаняването Ви предлага 24 часова грижа и подкрепа, с възможност за практикуване на хоби, спорт и с провеждане на терапевтични сесии, а обстановката е комфортна и уютна, предразполагаща към спокойствие и релаксация.
  • провеждане на терапия и рехабилитация според индивидуален план, на принципа на дневен стационар – сесиите се провеждат в дневен център към защитено жилище за настаняване на хора с психични заболявания “Свети Рафаил”

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции