Психосоциална терапия

Видове психосоциална терапия

Психосоциалната терапия включва различни видове психотерапия и социално и професионално обучение. Целта им е предоставянето на подкрепа, полезна информация и насоки на хора с психични заболявания и техните близки. Психосоциалната терапия е ефективен начин за подобряване на качеството на живот на хората с психични заболявания и техните семейства. Тя може да спомогне за по-редки рецидиви и хоспитализация, както и да помогне за преодоляване на предизвикателствата, пред които се изправят страдащите от психични заболявания у дома, в училище и на работа.

Психотерапия

Психотерапията често е наричана „разговорна терапия“ и представлява разговор на човек, семейство, двойка или група с терапевт или друг специалист по психично здраве. Психотерапията помага на хората да разбират по-добре своите настроения, мисли, поведение и начините, по които те влияят на живота им. Психотерапията предоставя и начини за подпомагане на преструктурирането на мисленето и реагиране на стрес и други условия.

Психообразование (психообучение)

Психообучението помага на хората да разберат по-добре психичното заболяване, с което са диагностицирани, и начините, по които то може да бъде лекувано. Психообразованието включва и обучение за семейството и близките, което им помага чрез предоставяне на полезна информация като стратегии за справяне, умения за решаване на проблеми и разпознаване на признаците на рецидив. Семейното психообразование често може да помогне за облекчаване на напрежението у дома, което може да помогне за възстановяването на лицето, страдащо от психично заболяване.

Групи за самопомощ и подкрепа

Групите за самопомощ и подкрепа могат да помогнат за справяне с чувството на изолация и да помогнат на хората да придобият представа за своето психично разстройство. Членовете на групи за подкрепа могат да споделят своя опит с психично заболяване, като разочарования, успехи, препоръки за специалисти, ресурси и съвети за това какво работи добре по време на възстановяването. В групите за подкрепа можете да намерите приятели и хора, с които взаимно да си помагате и подкрепяте по пътя към възстановяването. Както при психообучението, има групи за помощ и подкрепа за семейства и близки на хора с психични страдания, където те могат да обменят опит и да споделят това, през което преминават.

Психосоциална рехабилитация

Психосоциалната рехабилитация помага на хората да развият социалните, емоционални и интелектуални умения, от които се нуждаят, за да живеят пълноценно и като част от обществото. Психосоциалната рехабилитация използва две стратегии за интервенция: създаване на умения за справяне, така че психично болните да могат да се справят по-успешно със стресираща среда, и с разработване на ресурси, които намаляват бъдещите стресори.

Терапията и ползваните ресурсите варират за всеки случай, но могат да включват медикаментозно лечение, психологическа подкрепа, семейно консултиране, професионално обучение и обучение за водене на самостоятелен живот, обучение за намиране и задържане на работа, помощник за получаване на образование и социална подкрепа.

Асертивна социална терапия (ACT)

Асертивната терапия в общност (ACT) е модел на екипна психосоциална терапия, който осигурява мултидисциплинарно, гъвкаво лечение и подкрепа на хора с психични заболявания, 24/7. Асертивната социална терапия се основава на идеята, че хората получават по-добри грижи, когато различни специалисти по психично здраве работят заедно. Членовете на екипа на този тип психосоциална терапия помагат на лицето да се справя с всеки аспект от живота си, независимо дали става въпрос за лекарства, терапия, социална подкрепа, работа или жилище.

Асертивната социална терапия се прилага основно за хора, при които острата фаза на психичното заболяване е овладяна и не се нуждаят от болнично лечение, но имат желание да живеят по-независим живот.

Професионална рехабилитация

Професионалната регхабилитация може да бъде част от психосоциалната рехабилитация на психични заболявания и включва кариерно консултиране, помощ при търсене на работа и подготовка за интервю за работа и модели на поведение в работна обстановка.

След оказано лечение и овладяване на острите състояния на психични страдания, рехабилитацията на психични заболявания и ресоциализацията са следващите важни стъпки, за да може човекът да се върне към обичайния си начин на живот.

Не е нужно да се сблъсквате сами с това предизвикателство – фондация “Свети Рафаил” може да Ви помогне. Свържете се с нас, ако Вие или Ваш любим човек имате въпроси, свързани с рехабилитацията на психични заболявания – ние ще Ви помогнем с насоки, преглед и съставяне на индивидуален терапевтичен план.

Частично финансиране за рехабилитация и ресоциализация на хора с психични заболявания, със съдействието на Столична община

Фондация „Свети Рафаил“ ви дава възможност да се възползвате от частично финансиране за рехабилитация на психично заболяване, установено от специалист, със съответните документи, с прием през агенция „Социално подпомагане“.

Научете повече за Дневен център „Дневна грижа“ и условията за получаване на финансиране
Научете повече за финансиране на посещение на Център за социална рехабилитация и интеграция (ЦСРИ) към фондация „Свети Рафаил“

Обадете се на тел. 0886 422 222 или попълнете нашия формуляр за контакт, за да продължите със следващите стъпки към възстановяването от психично заболяване.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции