Справяне с празничния стрес около Великден

Справяне с празничния стрес около Великден

Великден е голям празник, с повече почивни дни и подобно на Коледа, освен приятно време със семейството и пъстри великденски яйца, може да причини повишени нива на стрес и тревожност, в следствие на големите очаквания, в комбинация със сезонните афективни разстройства, които се проявяват нерядко по това време на годината. Ако и за Вас Великден е предизвикателство, в тази статия Ви предлагаме няколко начина, които да Ви помогнат по-лесно да се справите с този период.

Има хора, които се наслаждават на празниците, както и такива, които се страхуват от задаващата се тревога за всеки по-голям празничен период, включително великденската почивка.

Общественият натиск и очакванията да оползотворим максимално времето на почивката, могат да ни накарат да се чувстваме стресирани или самотни, вместо отпочинали и възстановени. Но има някои начини да подобрите психичния си баланс и да сведете до минимум стреса от великденските празници, без значение как ги прекарвате.

Променете очакванията си за „перфектното семейство“

Забравете семействата ”като на картинка”, които се събират навреме около перфектно подредената маса, разменят комплименти и комуникират пълноценно по време на хранене, събиране или на службата за празника. Не забравяйте, че в реалния свят никое семейство не е перфектно – всеки има собствен характер и начин на живот и на празнуване, а също така, всеки има проблеми, с които се опитва да се справи по свой начин. Затова, трябва да се заредите с търпение и да приемете, че това е Вашето семейство с всички негови предимства и недостатъци, без да ги съдите или да се сравнявате с тях. 

Ако Ви е наистина невъзможно да издържите цялата почивка около тях, можете да съкратите времето на престоя или дори да празнувате сами. 

Започнете нова семейна традиция

Изследванията показват, че установяването на традиции в семейството може да донесе сериозни ползи. Семейните ритуали повишават чувството ни за идентичност и принадлежност, като същевременно провокират положителни чувства и създават спомени, които членовете на семейството могат да споделят.

Не е задължително традициите да са отдавна установени, за да носят ползи. Винаги можете да създавате нови или дори да променяте мъничко съществуващите, ако смятате, че това е подходящо за Вашето семейство. 

Ежегодно традиционно пътешествие за Великден

Едно пътуване, например – в България или в чужбина, може да се окаже е подходящо начин за отбелязване на великденските празници. Смяната на обстановката може да облекчи и симптомите на пролетна депресия. Можете да наемете къща за цялото семейство и така да намалите разходите. А ако искате да прекарате Великден с приятелите си, една резервация е подходящо извинение да пропуснете семейното събиране. Можете дори да помолите някой познат да ползвате неговата къща, ако той също има намерение да се измъкне за няколко дни. 

Освен това, някои авиокомпании и хотели предлагат промоционални оферти за последната минута, които могат да Ви отведат до дестинации, които дори не сте си мислили, че може да посетите.

Великденски традиции у дома

Ако останете вкъщи, може да поставите началото на традиции като лов на великденски яйца или семейна закуска, приготвена с участието на всички вкъщи.

Не се поддавайте на празничния натиск

Винаги е трудно за възрастните да изразят честно чувствата си, особено ако те могат да наранят или обидят близките им хора. Това става още по-трудно в празничните периоди, когато се очаква всички да са щастливи и усмихнати.

Не се поддавайте на тези очаквания – позволете си да поставите нуждите си на първо място и да прекарате празниците без стрес. Чувствайте се свободни да отхвърлите покана, която Ви кара да се чувствате неудобно, може да завърши с конфликт или Ви напряга, прави Ви неспокойни или тревожни.

Другите задълженията около подготовката на Великден – храната, украсата, пазаруването, организацията и т.н., също могат да доведат до стрес, особено ако се комбинират с работа на пълен работен ден. Ако Вие отговаряте за всичко, говорете с близките си и помолете за повече подкрепа, като делегирате част от задълженията на останалите от семейството си. Колкото и изненадващо да изглежда, повечето хора с удоволствие ще помогнат, ако ги помолите, защото така се чувстват ангажирани. 

Не се фокусирайте върху визията всичко да е перфектно. Позволете си дребни недостатъци в организацията и украсата, без да оказвате натиск върху себе си.

Празнувайте виртуално

Въпреки че в голяма част от случаите, стресът около празниците се провокира от семейството, в някои случаи самотата е това, което може да е потискащо по време на празниците. Една от хубавите последици от пандемията е това, че доста хора откриха, че могат да комуникират ефективно с близките си от разстояние, а вече имаме и достатъчно опит. Затова, ако имате желание да прекарате време със семейството си, но нямате възможност да отидете при тях, можете да организирате виртуално събиране и въпреки всичко да се насладите на празника. 

Споделете с приятел

Но не забравяйте, че никога не сте сами. В случай, че не искате или нямате възможност да празнувате Великден със семейството си и се чувствате самотни, можете да се обадите се на един или няколко приятели. Те не само ще Ви успокоят и ще Ви предложат морална подкрепа, а е възможно е да се окаже, че някои от тях нямат планове или просто ще се радват да се присъедините към тях за празника. 

Заредете се с ендорфини – преди или за празника

Празникът наближава, а Вие усещате, че се чувствате все по-напрегнати с всеки ден. Можете да се подготвите предварително, като се заредите с приятни емоции, които да Ви помогнат да „преживеете“ празника. Може да решите и че искате да „избягате“ от празненствата и да си починете и да си доставите удоволствие, вместо да се подлагате на излишен стрес. Ето няколко идеи за това.

Излезте на кратка разходка на чист въздух

Всеки психолог признава ползата от упражненията за повишаване на настроението Ви. Необходими са само 30 минути спорт, няколко пъти седмично, за да позволите на всички ендорфини да бъдат освободени в тялото Ви и да Ви помогнат да се почувствате по-щастливи. Същият, дори и още по-добър ефект би имала и по-продължителна разходка сред природата – в планината, например. Можете да я комбинирате с пикник на някоя зелена полянка и така напълно да се откъснете от всички грижи на ежедневието си.

В случай, че нямате достатъчно време или подходящо място наблизо, кратка разходка за половин час в близкия парк, ще свърши същата работа. Освен това, можете да си организирате импрозивиран пикник дори там.

Насладете се на занимание, което Ви доставя радост

Спортът, упражненията и разходките не са единственият начин да доставите ендорфини на тялото си. Можете да си ги набавите и със занимание, което харесвате. За празниците можете да се отдадете на нещо, за което времето все не Ви е достатъчно – посещение на изложба или театрална постановка, купуване на билети за кино, а като допълнение, можете да седнете в някое любимо кафене, сладкарничка или ресторант, за да направите удоволствието пълно.

Дори не е задължително да излизате от вкъщи, за да си доставите позитивни емоции – пуснете си онзи сериал, който все Ви се иска да изгледате или прочетете обещаващата книга, която стои на полицата толкова много време. Направете го в компанията на нещо вкусно за хапване, чаша чай, топъл шоколад, кафе или прясно изцеден плодов сок.

Вместо заключение: Погрижете се за себе си

Цялата статия има за цел да Ви напомни да не забравяте да се погрижите за себе си. Бъдете добри към себе си и си позволете да се чувствате добре и зле, без да се критикувате. Не се притеснявайте да потърсите професионална помощ, ако се чувствате тревожни или имате нужда от подкрепа. Споделете чувствата си с човек, на когото вярвате и който може да реагира подходящо за ситуацията, независимо дали става дума за член на семейството, приятел или лекуващият Ви терапевт. Те ще Ви предложат насоки и подкрепа в трудни моменти.

Независимо как решите да изкарате великденските празници, екипът на фондация „Свети Рафаил“ Ви пожелава здраве, позитивно настроение и цветни емоции!

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Видове шизофрения. Шизофренен спектър

Какви видове шизофрения има, какво представлява шизофренният сектор и кои други психични заболявания са част от него

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции