Психолог или психиатър да посетите?

Психолог или психиатър да посетите?

Ако сте като повечето хора, търсещи помощ за психичното си здраве за първи път, може да сте малко озадачени откъде да започнете – дали трябва да посетите психолог или направо да отидете на психиатър, и дали изобщо има разлика между двете. Въпреки че и двата типа лекари имат за цел да помогнат на пациентите да подобрят психичното си здраве, съществуват съществени разлики в техните подходи към лечението. Ще разгледаме някои от тях по-долу. Що се отнася до въпроса кой подход е най-подходящ за вас, отговорът зависи от вашето състояние, вашите симптоми, вашите цели и вашите предпочитания. Прочетете, за да научите повече за някои от ключовите разлики между психиатри и психолози при терапевтичните им подходи към вашето психично здраве.

Какво прави психиатърът?

Психиатрията е клон на медицината, който се фокусира върху диагностиката, лечението и превенцията на психични разстройства. Психиатрите са лекари, което означава, че посещават медицинско училище в продължение на четири години и след това прекарват най-малко пет години като стажанти в медицински заведения, за да научат за диагностиката и лечението на психични заболявания. Оттам много психиатри продължават обучението си, за да получат сертификати в области на специалност, като детска и юношеска психиатрия, гериатрична психиатрия и психиатрия на зависимостите и т.н.. Психиатрите са единствените специалисти по психично здраве, които могат да предписват лекарства. Но това не е всичко, което са обучени да правят. Психиатрите могат също да прилагат различни методи на лечение, включително психотерапия, транскраниална магнитна стимулация (ТМС) и електроконвулсивна терапия (ЕКТ). 

Каква е задачата на психолога?

Психологията изучава мисълта, поведението, емоциите и други фактори, които ни помагат да прозрем себе си, нашите действия и един друг. Психолозите често са лекари, но може и да не са. Вместо това, те могат да бъдат доктори, т.е. да имат докторска степен, но в друга специалност – доктор по философия, които обикновено са фокусирани върху изследвания или доктор по психология, които обикновено са с клиничен фокус. 

Тяхното обучение обикновено включва изучаване на биологични, когнитивни и социални влияния върху поведението, както и обучение по психологическа оценка и диагностика. Практикуващите психолози използват различни терапевтични методи, за да помогнат на пациентите да се справят със стреса, да се излекуват от травма и да управляват симптомите на психични разстройства.

Психолог или психиатър да посетите първо?

За тези, които имат психично заболяване, намирането на помощ е важна стъпка към пълноценен и смислен живот. Но не винаги е ясно какъв лекар ще осигури най-ефективното лечение. Добрата новина е, че опитните професионалисти по психично здраве имат необходимото обучение и знания, за да помогнат на пациентите да вземат информирано решение относно посоката на своето лечение. 

Представата, че когато отидете на психиатър, той задължително ще ви предпише медикаменти, а често хората мислят, че и веднага ще бъдат и хоспитализирани. Всичко това би могло да се случи, но единствено въз основа на преглед и оценка на психичното ви състояние. Напротив, често се случва психиатър да ви насочи към психолог, както обратно и това е честа практика. 

Въпреки казаното по-горе, решението на какъв специалист да се доверите, остава лично ваша, а по-долу ви предлагаме да някои неща, които да имате предвид, когато вземате решение дали да посетите психолог или психиатър.

  • Ако имате конкретен въпрос или проблем, свързани с психичното ви здраве, искате да отделите време да поработите върху него и/ли имате нужда да поговорите с някого за това в персонална сесия, психологът е подходящ избор.
  • Ако искате да проведете психиатрично лечение за облекчаване на симптомите на психично разстройство, може би е добре да започнете с разговор с психиатър.
  • Ако проблемът, който искате да разрешите, е фокусиран върху взаимоотношенията, например проблем в офиса или с член на семейството, може да намерите това, от което се нуждаете, при психолог.
  • Ако изпитвате изтощителни симптоми, имате натрапчиви мисли и поведения, които пречат на ежедневието ви, кабинетът на психиатъра може да е добро място, от което да започнете.

Както бе споменато по-горе, и психиатрите, и психолозите се занимават с това да помагат на хората да се погрижат и да подобряват своето психично здраве и често са обучени в различни подходи за терапия и лечение. 

Не е необходимо да знаете точно от какво се нуждаете, преди да се обърнете за помощ. Най-добре е да започнете с практикуващ специалист по психично здраве, независимо от специалността му, с когото се чувствате комфортно и с когото можете да говорите свободно. И не забравяйте, че много хора посещават повече от един специалист по психично здраве, преди да намерят най-подходящия за тях, защото дори да е най-добрият в областта си, когато става дума за психично здраве, важна роля има и харизмата му, дали на вас ви е удобно в компанията на този човек и имате ли му доверие.

Добрият специалист ще изслуша внимателно вашите причини да потърсите помощ, ще направят оценка на симптомите ви, ще вземат предвид вашата медицинска, психиатрична и фамилна история и ще ви помогнат да вземете решение за по-нататъшни действия.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции