Призив: Отворете сърцата си за хората с психични заболявания

Простата съпричастност, разбиране и усещането, че си важен за някого често е всичко от което хората се нуждаят. 

Коледно-новогодишните празници ни напомнят да бъдем щедри. Хората по целия свят, религиозни или не, осигуряват топла храна, събират дрехи, даряват на благотворителни организации. Но твърде малко внимание се обръща на тези, които се борят с психични заболявания – един на всеки пет възрастни, според Националния институт за психично здраве. Позитивната нагласа и искрената заинтересованост могат да променят нещата.

Да отворим очите си за хората с психични страдания

Сблъскваме се с хора с психични страдания всеки ден, без дори да знаем за това. Всеки, който върви по улицата, може да е жертва на суицидни мисли, самонараняване, посттравматично стресово разстройство, зависимост или саморазрушително обсесивно-компулсивно разстройство. Негативните новини, търсещи сензация и вдъхващи страх, се разпространяват за наносекунди, а празниците увеличават още повече нивата на стрес, което кара мнозина да се изолират и вместо празнична нагласа, да имат усещането, че са аутсайдери. Особено засегнати в този период са хората с клинична депресия и тревожни разстройства, които са и сред най-често срещаните психични страдания, които обикновено се неглижират и в резултат страдащите не получават адекватна помощ. В същото време тези психични състояния са напълно лечими и страдащите могат да водят напълно пълноценен начин на живот, ако се подложат на подходяща рехабилитация.

В днешно време се наблюдава нарастване и усложняване на психичните заболявания, като следствие от влиянието на социалните медии и кибертормоза. Тенденцията е особено разпространена сред младите хора, които консумират дигитално съдържание най-често и в най-големи количества. От 2005 г. до 2017 г. депресията сред 12-17-годишните се е увеличила с 50%, достигайки 3,2 милиона юноши в САЩ. От 2008 г. до 2017 г. младежите и подрастващите със суицидни мисли и свързаните с това резултати са се увеличили с 47%, според изследване, публикувано от Американската психологическа асоциация.

Добрите новини: Психичните заболявания могат да бъдат управлявани

За щастие, все повече хора търсят помощ и успяват да се научат как да контролират фокуса си, да заменят негативното с положително и да насочват енергията си в по-здравословни дейности, като създаване на изкуство, като рисуване, писане, моделиране и други, както и да помагат на други, страдащи от психични заболявания. В България фондация “Свети Рафаил” предлага надежда за рехабилитация на психични заболявания чрез арттерапевтични техники, индивидуално психическо консултиране и изготвяне на терапевтична програма, според специфичните нужди на всеки страдащ. Те разполагат както със защитено жилище за настаняване и активно наблюдение на хора с психични разстройства, така и с дневен център за рехабилитация на психични заболявания, който може да бъде посещаван само за провеждане на терапевтични сесии за възстановяване след овладяване на острите епизоди и преминато психиатрично лечение.

Страдащите могат да преодолеят психичното заболяване, макар това да става постепенно. Но е важно обществото да осъзнава колко инвалидизиращи могат да бъдат психичните заболявания и че тези, които се изправят пред себе си и преодоляват състоянието са герои. А това е видът героизъм, който който почти никой не забелязва – точно както и самите психични състояния обикновено са абсолютно невидими за случайния наблюдател. Една жена, страдаща от обсесивно-компулсивни саморазрушителни мисли, успя да се върне от пълна изолация към работа на непълен работен ден. Човек, който преди е бил измъчван от мисли за самоубийство, вече ги държи под контрол, като помага на други страдащи в центъра за психично здраве, който посещава. Тийнейджърите, които се самонараняват, научават начини да се справят и да прегърнат идентичността си, да открият собствената си стойност. 

Всеки ден срещаме наистина смели хора на улицата и дори не знаем за това

За тези, които се опитват да достигнат по-здравословно състояние на ума, транспортът, общуването, работата или безопасното място за живеене могат да бъдат от решаващо значение.

За съжаление, в не толкова далечното минало такива хора са били наричани “обладани от демони”. Днес знаем, че те имат психични заболявания, но разбираме ли го наистина? Все пак и до днес, мнозина, които са потърсили помощ и се изправят очи в очи с психичното си заболяване, за да го преодолеят, често използват фразата “боря се с моите демони”. 

Толкова много хора се опитват да направят следващата стъпка към възстановяването и фондация “Свети Рафаил” е създадена именно, за да им помага да преоткрият себе си и да започнат отново да живеят пълноценно. Но помощта не се ограничава само до рехабилитационните центрове за психични заболявания. 

Всички познаваме някой, който е под силен стрес, отчужден и тревожен, а прекъсването на връзката с хора с психични страдания, независимо дали са диагностицирани, или – не, поражда изолация и може да доведе до трагични последици. В същото време, усещането за принадлежност и увереността, че си чут, са безценни дарове.

Затова, нашият призив тази година е да отделите време и да слушате

Независимо дали ще сготвите топла храна за някого, ще го отмените или ще му помогнете дори с незначителна за вас задача, или ще му осигурите транспорт – помогнете с нещо дребно на близък, приятел или дори непознат. Никога няма да разберете колко голямо значение би могло да има това за някого. 

Не е нужно дори да предлагате материална помощ – просто бъдете там и слушайте, без да осъждате, без да критикувате. Простата съпричастност, разбиране и усещането, че си важен за някого често е всичко от което хората се нуждаят. И не само по празниците, но Коледа и Нова година са добро начало да бъдем по-добри и щедри.

Бъдете отговор на нечия молитва!

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции