Халюцинации и чуване на гласове

Халюцинации

Халюцинациите представляват сетивно възприятие (виждане, чуване, помирисване, вкусване или усещане) на неща, които не съществуват извън ума на човека, който има въпросното усещане. Халюцинациите може да засягат не само едно сетиво, а две и повече. Халюцинациите се срещат при хора с шизофрения и най-често са свързани с чуване на гласове.

Как да се справите, ако имате халюцинации?

При халюцинации трябва незабавно да се свържете с личния си лекар. Възможностите за лечение на халюцинациите зависят от основната причина. Например, антипсихотичните лекарства могат да помогнат при халюцинации на хора, болни от шизофрения.

Халюцинациите могат да Ви накарат да се почувствате нервни, да доведат до страх и параноя, както и под тяхно въздействие да вземете грешни решения или да предприемете опасни дейности. Затова, при поява на халюцинации, е важно да не сте сами. Повикайте някого, на когото можете да се доверите и го помолете да остане с Вас.

Причини за поява на халюцинации

Халюцинациите могат да бъдат плашещи, но в някои случаи те са провокирани от физиологична причина, която може да бъде установена и лекувана.

Халюцинации могат да възникнат в резултат на някои от долните причини, но не единствено:

  • приемане на наркотици и/или алкохол;
  • психично заболяване, като шизофрения;
  • прогресивно неврологично заболяване, като болест на Алцхаймер или болест на Паркинсон;
  • загуба на зрение, причинена от състояние като макулна дегенерация (известно като синдром на Чарз Боне)

Халюцинации могат да възникнат и в резултат на силна умора или стрес, както и в резултат на скорошна тежка загуба. Тази статия не засяга тези причини, както и някои, които са по-рядко срещани. По тази причина, отново напомняме, че в случай, че страдате от халюцинации, от изключително значение е да се консултирате с лекар. 

По-долу Ви представяме кратко описание на най-често срещаните халюцинации, даваме Ви информация на какво биха могли да се дължат, както и някои съвети какво можете да направите, ако се появят при Вас.

Халюцинации: чуване на гласове

Чуването на гласове е най-често срещаният вид халюцинации при хора с психични заболявания като шизофрения. Гласовете могат да Ви критикуват, да Ви правят комплименти или да са неутрални. Те могат да Ви карат да вършите потенциално вредни или опасни неща, както и да се опитват да Ви въвлекат в разговор. Гласовете в главата Ви може и да коментират Вашите или действията на околните.

Не са редки случаите, при които опечалени чуват гласове и това често е гласът на любимия човек, когото са загубили наскоро.

Появата на халюцинации обикновено е съпроводена с тревожно усещане, но преживяването не винаги е отрицателно. Някои хора, които чуват гласове, намират начин да се приемат и се справят с наличието им, да свикнат с тях и дори да ги смятат за част от живота си.

Практически съвети при халюцинации с чуване на гласове

Ако чувате гласове, обсъдете всички притеснения, които имате с личния си лекар. В случай, че той прецени, че е необходимо, ще Ви насочи към психиатър или психотерапевт. Не е задължително да имате психично заболяване, ако чувате гласове, но е важно причината да бъде открита, за да започне адекватно лечение.

Ако гласовете Ви се дължат на шизофрения, колкото по-рано започне лечението, толкова по-добър ще бъде резултатът.

При халюцинации с чуване на гласове, можете да направите следните неща:

  • Потърсете с кого да поговорите. Ако говорите английски, Hearing Voices Network е благотворителна организация, базирана в Обединеното кралство, където можете да намерите помощ и подкрепа, както и да се намерите други хора в подобна ситуация, с които да обмените опит;
  • бъдете отворени да говорите за гласовете, които чувате;
  • опитайте се да разберете откъде идват гласовете, защо и какво ги задейства.

Халюцинации, предизвикани от медикаменти, наркотици и алкохол

Халюцинации при употреба на наркотици и алкохол

Можете да започнете да получавате халюцинации, когато приемате наркотици, сред които амфетамини, кокаин, LSD или екстази. Халюцинациите могат да се появят и като част от абстиненцията, ако внезапно спрете да приемате наркотици и алкохол, без наблюдението на компетентен специалист.

Употребата на твърд алкохол също може да доведе до психотични състояния, халюцинации, както и деменция.

Обикновено халюцинациите, предизвикани от наркотици, са визуални, но могат да засегнат и други сетива. Те могат да включват виждане на светкавици, фойерверки, цветни петна или други абстрактни форми, а също така могат да имат конкретна форма, на животно или човек, например. Много често този тип халюцинации се проявяват и като визуално изкривяване на възприятието за света наоколо – сякаш е гледан в криво огледало.

Халюцинациите могат да възникнат сами или като част от медикаментозна психоза. Продължителната употреба на наркотици, особено при поява и на халюцинации, може да стане причина за поява на шизофрения.

При наличие на халюцинации, някои хора често приемат канабис, за да се “успокоят” и да облекчат психотичните си симптоми, без да знаят, че в дългосрочен план канабисът влошава психозата и халюцинирането.

Халюцинации при прием на лекарства по лекарско предписание

Някои лекарства, отпускани с рецепта, понякога могат да причинят халюцинации. Възрастните хора могат да бъдат изложени на особен риск.

Халюцинациите, причинени от лекарства, биха могли да бъдат свързани с дозата и обикновено спират при преустановяване на приема на лекарството. Никога обаче не спирайте приема на каквото и да е лекарство, без първо да се консултирате с лекуващия лекар, който го е изписал, и ако е необходимо, след преглед от психиатър.

Говорете с лекаря си влиянието на лекарството и осбъдете възможността за преминаване към друго лекарство.

Халюцинации при заспиване или събуждане

При някои хора халюцинациите се появяват, точно когато заспиват (хипнагогично) или по време на събуждане (хипнопомпични).

Тези халюцинации могат да бъдат както звукови, така и визуални – човекът може да вижда неща, които не съществуват, като например движещи се обекти, картини или фигури, като например човек. В такива моменти понякога засегнатите от халюцинацията могат да си помислят дори, че са видели видял призрак.

Хипнагогичните и хипнопомпичните халюцинации са особено чести при хора с нарколепсия. Те обаче могат да се появят и при хора, които не страдат от нарколепсия или друго разстройство. По същество, те са подобни на сънищата и ако не пречат на начина Ви на живот, няма за какво да се притеснявате. В противен случай, можете да поговорите с психотерапевт или да помолите личния си лекар да Ви насочи към специалист, или да Ви назначи изследвания.

Халюцинации при деца с треска

Понякога халюцинации могат да се появят при болни деца с висока температура. 

В случай, че детето Ви има телесна температура 38С или по-висока, не се чувства добре и смятате, че е възможно да халюцинира, незабавно се свържете с педиатър, който да Ви даде насоки. 

Какво да правите, ако детето халюцинира от висока температура?

Запазете спокойствие и се обадете на педиатъра. Междувременно, охладете детето и го успокойте. Давайте му много течности и парацетамол или ибупрофен. Халюцинациите трябва да преминат след няколко минути.

Преди да дадете какъвто и да е медикамент на Вашето дете, винаги четете листовката с информация за пациента, за да разберете правилната доза и честота за възрастта и телосложението на детето. Не забравяйте да проверите и за наличние на алергии към съставките на лекарството, които давате).

Халюцинации, предизвикани от синдром на Чарлз Боне

Някои хора със зрителни увреждания могат да получат временни зрителни халюцинации. Това е известно като синдром на Чарлз Боне и обикновено да засяга възрастни хора, които са започнали да губят зрението си. Въпреки това може да засегне хора на всяка възраст.

Халюцинациите обикновено продължават между 12 до 18 месеца и могат да бъдат под формата на прости, повтарящи се модели или сложни изображения на хора, предмети или пейзажи.

Някои от най-честите причини за зрителни увреждания включват свързана с възрастта дегенерация на макулата, катаракта, глаукома, диабетна ретинопатия и други.

Халюцинации при възрастни хора в делириум

Понякога халюцинации могат да се появят при възрастни хора, които са болни и организмът и/или психиката им са по-слаби. Халюцинациите могат да бъдат първи симптом за инфекция в гръдния кош, например и да започнат още преди появата на други признаци, че лицето не е добре.

Обадете се незабавно на личния лекар или на 112, ако възрастен внезапно развие халюцинации, особено ако имат и други симптоми или не се чувстват добре физически или психически.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции