[интервю] „Целта ни е хората с психични заболявания да се реинтегрират в обществото“

Директорът на Защитено жилище "Св. Рафаил" - Панчарево гостува в рубриката "Българи, достойни за уважение" на "Вечерното шоу на Слави Трифонов". Тя говори за каузата да помага на хора с психични проблеми и борбата за по-добър живот на децата с аутизъм. 

Защитено жилище „Св. Рафаил“ – Панчарево е създадено по швейцарско-италиански модел. Целта му е хората с психични заболявания да се реинтегрират в обществото, обясни директорът, като гост във „Вечерното шоу на Слави Трифонов“. „Една голяма част от тях наистина могат и са способни да се върнат обратно към социалния живот“, допълни тя.

Защитено жилище „Св. Рафаил“ се намира на брега на езерото Панчарево, в местност със зеленина и птици. Такава среда, близо до природата е изключително важна за хората с психични заболявания. Те трябва да бъдат сред спокойствие, чист въздух и зеленина, обясни Енева.

Тя разказа още за дейностите и грижите, които се предлагат за потребителите на жилището и поясни, че екипът се състои както от социални педагози, психолози и ерготерапевти, така и от медицински специалисти, които осигуряват 24-часова медицинска подкрепа на психичноболните, настанени в защитено жилище „Св. Рафаил“ – Панчарево.

Защитеното жилище е „междинна грижа“ – място, където тези хора могат да бъдат подготвени и подкрепени, за да се върнат към социален живот. Обществото дължи на тези хора много, те са в изключително тежка позиция, добави още Енева.

Цялото интервю може да гледате, като кликнете на този линк.

Забележка: Линкът води към външен уебсайт, несвързан с фондация "Свети Рафаил". За да гледате видеото, трябва да се регистрирате в уебсайта, съгласявайки се с общи условия и права за ползване на собствениците му. 

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции