Видове психични заболявания: тревожно разстройство

Тревожно разстройство

Чувството на тревожност е естествено, когато сте в стресова ситуация, като явяване на изпит или говорене пред публика. Това е част от ежедневието. Но когато имате изпитвате постоянно тревожност или имате чести пристъпи на безпокойство и това Ви пречи в ежедневието, може да става дума за определен тип тревожно разстройство.

Тревожните разстройства са доста често срещан тип психически заболявания – един от всеки десет човека го изпитва в определен момент. Те обикновено се характеризират със усещане за голямо напрежение за продължителни интервали от време. Често се включват страх от панически атаки, както и действителното възникване на паник атаки.

В случай, че имате тревожно разстройство, трябва да помните, че с правилно лечение и рехабилитация, животът Ви може да стане много по-добър.

Видове тревожни разстройства

Има много различни видове тревожни разстройства. По-долу ще опишем част от по-често срещните.

Общо тревожно разстройство (познато и като GAD)

Общото тревожно разстройство се характеризира с постоянна или честа силно изразена, дори прекомерна тревога, която обаче няма конкретна насоченост или повод.

Обсесивно компулсивно разстройство (познато като OCD)

Това тревожно разстройство се отличава с извършване на повтарящи се действия, които обикновено правите, без да се замисляте или дори без Ваше желание, като прекомерно често миене на ръцете, проверка на ключалките на вратите и други. Обсесивно компулсивното разстройство може да включва и повтарящи се натрапчиви и нежелани мисли като страх от заболяване или страх да не Ви навредят или Вие да навредите на себе си или на другите.

Паническо разстройство

Това тревожно разстройство включва наличието на чести панически атаки. В някои случаи паническото разстройство се основа по-скоро на страха от паническа атака, което обаче като резултат може да отключи получаването на пристъпи и паник атаки.

Социално тревожно разстройство

Социалното тревожно разстройство е силно изразен страх от среща с хора, който достига до степен, в която да се избягват всякакви ситуации, които включват социална интеракция.

Фобия

Фобията е тревожно разстройство, което представлява ирационален страх от предмет, животно, човек, ситуация и други. Често срещана фобия е агорафобията, която е страх от получаване на паническа атака в среда, в която не се чувствате в безопасност.

Посттравматично стресово разстройство (понякога наричано PTSD)

Посттравматичното стресово разстройство представлява периоди на екстремна тревожност, в следствие на сериозно стресово събитие.

Причини за възникване на тревожно разстройство

Причините за тревожните разстройства не са напълно известни, но се смята, че силен стрес или травма могат да бъдат отключващи фактори. Някои типове личности са изложени на по-голям риск от тревожно разстройство.

Симптоми на тревожно разстройство

Симптомите на тревожно разстройство могат да варират и да се проявяват по различен начин при различните хора. Обикновено обаче, заедно с повишените нива на безпокойство, се включват и физически симптоми като изпотяване, треперене, ускорен пулс, замаяност и гадене. Най-честият психологически симптом е прекомерното притеснение, особено за неща, които не е вероятно да се случат.

Лечение на тревожно разстройство

Лечението на различните видове тревожни разстройства понякога включва медикаментозно лечение, но това не е задължително и зависи от индивидуалния случай и степента на развитие на заболяването. Обичайно, болните се подлагат на серия психологични терапии и рехабилитация. При тревожни разстройства се препоръчва спокойствие, избягване на стресови ситуации, правене на физически упражнения, медитация и други техники за релаксация.

Рехабилитация на тревожни разстройства

След проведена терапия и овладяване на силните пристъпи на безпокойство, хората, страдащи от тревожно разстройство, могат да намерят помощ и подкрепа от фондация “Свети Рафаил”. Ние предлагаме две възможности за рехабилитация на тревожни разстройства’:

  • настаняване в защитеното жилище, в самостоятелна или двойна стая сред природата, в непосредствена близост до Панчаревското езеро – настаняването Ви предлага 24 часова грижа и подкрепа, с възможност за практикуване на хоби, спорт и с провеждане на терапевтични сесии, а обстановката е комфортна и уютна, предразполагаща към спокойствие и релаксация.
  • провеждане на терапия и рехабилитация според индивидуален план, на принципа на дневен стационар – сесиите се провеждат в дневен център към защитено жилище за настаняване на хора с психични заболявания “Свети Рафаил”

Видове психични заболявания: тревожно разстройство
Към началото