Разбиране на психичните заболявания

Разбиране на психическите заболявания

Всеки пети човек има психични проблеми на определен етап от живота си. Един на 200 човека страда от психоза в определен момент. Не всички хора със симптоми страдат от психично заболяване, но и диагнозата психично заболяване не е присъда, нито е нещо, от което да се плашите.

Психично заболяване е общ термин, който се отнася до група състояния на психиката. Списъкът с психични заболявания включва шизофрения, хранителни разстройства, тревожност, депресия, но и много други. Тези състояния могат значително да повлияят на качеството на живот, както и на това как човек се чувства, мисли, държи се и взаимодейства с други хора. Психичните заболявания се диагностицират, съгласно стандартизирани критерии и това се случва от психиатър.

Диагностициране на психическо заболяване

Важно е да се знае, че не всеки, който проявява симптоми на психическо заболяване, бива диагностициран като психично болен. Понякога, въпреки наличието на определени симптоми, човекът не страда от психично заболяване, а това е само епизод, временно състояние, което е следствие от външни фактори.
Диагнозата психично заболяване може да бъде поставена единствено от специалист психолог или психиатър, който да назначи и съответното лечение, в зависимост от индивидуалния случай. Дори да нямате психично заболяване, но имате симптоми като тревожност, параноя, депресия и други, консултацията с психолог или психотерапевт е препоръчителна. Той ще определи психологическото Ви състояние и ще Ви помогне да подобрите качеството си на живот.

Предизвикателства пред хората с психично заболяване

Поставянето на диагноза психическо заболяване само по себе си причинява дискомфорт на повечето хора и техните близки. За съжаление, много хора с психични заболявания могат да се изправят и пред допълнителни предизвикателства като стигматизация, отхвърляне, изолация, лошо физическо здраве, безработица, бедност и дори бездомност. Комбинацията от тези допълнителни фактори повлиява значително и способността на човек с психично заболяване да се грижи за себе си, да продължи учението или работата си и като цяло да бъде пълноценна част от обществото. Освен това, тези външни фактори влияят и на психиката на човека и в някои случаи, да доведат до влошаване на проявите на психическото заболяване и до поява на по-чести епизоди или кризи.

Можем ли да живеем по обичайния начин с психическо заболяване?

Въпреки предизвикателствата, които хората с психично заболяване срещат, има и добра новина. Диагнозата психично заболяване не е доживотна присъда. Хората с психично заболяване могат и продължават да живеят пълноценно и Вие можете да сте един от тях.
След проведеното първоначално лечение и евентуален престой в лечебно заведение, когато острите състояния на Вашето психично заболяване са овладени, можете да започнете постепенно завръщане към обичайния си начин на живот.

Как да продължите живота си с психическо заболяване?

След преминатото лечение, вероятно ще се запитате как да се върнете към ежедневието си. Този етап може да бъде предизвикателство – вероятно диагнозата е намалила увереността в собствените Ви възможности, може дори да смятате, че не можете да се справите сами, както и да се притеснявате да се върнете отново към обществото и да водите социален начин на живот. В такива моменти можете да разчитате на квалифицирана помощ и подкрепа от страна на професионалистите от фондация “Свети Рафаил”. Нашата мисия е да Ви помогнем да възвърнете самочувствието си и да създадете адаптирани модели за ежедневието си, така че отново да водите пълноценен начин на живот. Постигаме това чрез рехабилитация, ресоциализация и индивидуална и групова терапия по предварително създаден план, съобразен със специфичните Ви нужди.

Предлагаме два начина за подкрепа – настаняване в защитено жилище или посещение само на дневен център.

Настаняване в защитено жилище “Свети Рафаил” – денонощни грижи в релаксираща обстановка

Защитеното жилище “Свети Рафаил” е първият, и засега единствен за България, рехабилитационен център за настаняване, предлагащ денонощна грижи, подкрепа и рехабилитация за хора с психични заболявания. Защитеното жилище се намира на брега на Панчаревското езеро и заобиколено от гора. По този начин то осигурява спокойно място за релаксация и рехабилитация в защитена среда и под денонощно наблюдение и грижи от страна на специалисти.

Дневният център е частта от защитеното жилище, където се провеждат индивидуалните и груповите терапевтични сесии, както и място за комуникация с останалите настанени или посетителите на принципа на дневен стационар. Освен това, в дневния център могат да се практикуват различни хобита или да се прекарва свободното време в зависимост от предпочитанията на човека в конкретния момент. Дневният център е достъпен за настанените хора с психични заболявания, като част от техния индивидуален терапевтичен план, както и за хората с психично заболяване, които са предпочели възможността за посещаване на дневен стационар, вместо настаняване в защитеното жилище.

Дневен стационар за рехабилитация и терапия на психични заболявания

Дневният стационар се различава от настаняването в защитеното жилище по това, че посетителите не остават да нощуват в комплекса. Посещението на дневния стационар, както и при настаняването, се случва въз основа на предварително изготвен терапевтичен план, съобразен със спецификата на заболяването и нуждите Ви. Посещението в дневния стационар включва участие в групови сесии с психолози, арт терапевти и други, както и индивидуална терапия. Освен това, за посетителите на дневния стационар е осигурена храна и възможност за различни дейности за свободното време, като практикуване на хоби, спорт или комуникация с настанените в защитеното жилище или останалите посетители, без разграничение между тях.

Важно!
Информацията за психични заболявания, която предоставяме в статиите, е обща и не е напълно изчерпателна. Тя не може да послужи за диагноза, а само за базово запознаване с някои често срещани психически заболявания.
Ако Вие, Ваш познат или близък изпитвате симптоми, които според Вас може да са признак на психично заболяване, трябва да се свържете с вашия общопрактикуващ лекар (GP), който да Ви насочи към специалист, или директно да се обърнете към квалифициран специалист по психично здраве. може да започне работа за получаване на специализирана помощ.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Митове за шизофренията

Митове за шизофренията

Има много невярна информация за шизофренията. Част от нея се разпространява от медиите, а понякога хората, използват стереотипи, които насърчават стигмата.

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Шизофрения: чуване на гласове и как да го управляваме

Голяма част от хората с шизофрения имат и т.нар. слухови халюцинации, известни и като чуване на гласове. Научете как можете да се справяте с тях.

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Как да избегнем рецидив при шизофрения и какво да правим при шизофренна криза?

Научете какви са симптомите на рецидив при шизофрения, както и какво можете да направите в случай на шизофренна криза.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции