[интервю] „Най-големият успех е пациентите с психични страдания е да се върнат в обществото“

Интервю на директора на защитено жилище за хора с психични страдания за специализираното издание Капитал Здраве. Поводът е първата награда на дома за настаняване на психично болни в категорията "Пациентски проект" в третото издание на конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организиран от в-к Капитал и биофармацевтичната компания АбВи.

Защитеното жилище отвори врати за пациенти с психични страдания по време на пандемията. Едва ли сте очаквали такъв да бъде стартът на начинанието Ви. Какви предизикателства постави пред Вас и екипа Ви?

За съжаление живеем в особено време заради пандемичната обстановка. Наистина не си представяхме точно така старта на начинанието ни, но никога не сме се страхували от предизвикателства. Работата ни е кауза и влагаме всички усилия в подкрепа на една от най-уязвимите групи в обществото ни – тази на хората с психични страдания. Те засягат все повече хора и трябва да сме посветени в намирането на съвременни решения и места в грижите за тях. Смятам, че точно такова място е Защитено жилище „Св. Рафаил“.

Екипът ни е висококвалифициран, с необходимата експертиза и бързо се преодоля първоначалното притеснение от ситуацията около пандемията. Работи се с изключително внимание и при спазване на противоепидемичните мерки.

Какви програми прилагате и ползвате ли чужд опит?

Дейностите с потребителите в нашето защитено жилище се извършват по предварително изготвена програма, която е изградена спрямо експертната оценка на екипа ни. Вземат се предвид индивидуалните потребности на нашите потребители, техните интереси, желание и, разбира се, възможностите им.

Потребителите ни се включват в социални и обучителни дейности, спортни занимания и различни хобита, индивидуални и творчески занимания, културни дейности и прояви, арттерапия и  др. Целта на, провежданата от нашия специализиран екип, работа е хората при нас да възстановяват уменията си за справяне в ежедневието, да комуникират, да бъдат ангажирани, да се чувстват полезни и да могат да се реинтегрират в обществото.

Какво считате за успех по отношение на Вашите потребители?

Когато виждам, че потребителите ни се чувстват добре, че са припознали защитеното жилище за психично болни като свой дом, а екипът – като свое семейство. Успех е, когато виждаме, че се чувстват спокойни и се включват активно в повече дейности, когато се опитват активно да си изградят среда. Най-големият успех обаче е да се реинтегрират успешно в обществото.

Всеки случай е индивидуален, но какъв период от време е необходим за качествена социална рехабилитация на човек с тревожно или депресивно разстройство?

Трудно е да се каже. Наистина при всеки случай е много индивидуално и няма как да се поставят точни срокове.

От какво имат нужда пациентите и техните близки, с които работите?

Пациентите с психични страдания се нуждаят от защитена, сигурна и предвидима среда. Среда, в която се уважава достойнството на човека и се взимат предвид силните и слабите му страни, неговите желания и интереси. Необходима е атмосфера, напълно лишена от стигма и предразсъдъци, която ги посреща  с адекватна и професионална грижа. Много от тези хора имат капацитета и способността да бъдат  пълноценна част от нашето общество, просто се нуждаят от подкрепа.

За потребителите ни и за техните близки и семейства е много важно доверието в екипа, за да работим в тандем за благото на пациента. Често близките на човек с психични страдания са принудени да вложат цялото си време и усилия в грижа за него, което ги лишава от индивидуалната им реализация и нарушава фамилната динамика.

Затова е много важно да се развиват местата за извънболнична грижа за хора с психични страдания. Създаването на структурирана сигурна среда с адекватна грижа и навременна помощ е един от вариантите. Колкото повече са възможностите пред тези хора и техните семейства, толкова повече ще се повишава нивото на съпричастност към тях и ще се случи реалната им реинтеграция.  Това е и основната ни кауза като Фондация „Св. Рафаил“ – да подобрим средата и качеството им на живот.

Какви са наблюденията Ви като психолог за отражението на кризата върху човешката психика?

Цялостната ситуация и съпровождащата я непредвидимост се отразяват тежко на всички ни. В момент, в който общество е под една или друга форма в изолация, това тежи на всеки от нас. Човекът е социално същество и за него едно от най-важните неща, от които има нужда, е да се социализира.

Каква е вашата представа за съвременната роля на пациентските организации?

Активни и непримирими в каузите, които следват и целите, които са си поставили. За нас каузата е психичното здраве в България да бъде припознато като приоритет.


Защитено жилище „Св. Рафаил“ е създадено по швейцарско-италиански модел. Намира се в уюта и спокойствието на природата край Панчаревското езеро и осигурява място за живеене на пълнолетни хора с психични страдания. В него се провеждат широк спектър от дейности по предварително изготвена програма – включени са спорт, хоби, културни прояви, социални и обучителни занимания, творчески дейности. Програмата се изготвя според индивидуалните потребности и възможностите на потребителите, както и на базата на експертната оценка на екипа.

Целта на защитено жилище за настаняване на психично болни хора е, в спокойната и уютна атмосфера на брега на Панчаревското езеро, всеки от тях да намери това, което е ценно за него. За да преоткрият себе си, да преминат през тежкото изпитание, хората с психични страдания имат нужда от нещо, с което да бъдат ангажирани. Целта на провежданата от специализирания екип работа с потребителите е точно в това – психично болните да възстановяват уменията си, да се чувстват полезни и най-вече, да се реинтегрират пълноценно в обществото.

Екипът на жилището за хора с психични страдания е висококвалифициран и с необходимата експертиза. Специалистите осъществяват професионален контрол на състоянието на потребителите и работят ежедневно с тях за постигане на напредък.

Защитено жилище „Св. Рафаил“ е кауза в името на по-доброто качеството на живот на хората с психични страдания, на техните семейства и близки. От фондация „Св. Рафаил“ заставаме зад тази кауза, уверени, че психичното здраве в България трябва да бъде припознато като приоритет, а пътят към това минава през структурирането на подходящи услуги, предоставящи 24-часова грижа, професионални рехабилитационни програми, прилагани под вниманието и високопрофесионалните грижи на екип от специалисти.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Продром (предварителни симптоми) на шизофрения

Продром на шизофрения

Някои от първите признаци на шизофрения се появяват в продромната фаза, когато хората и техните близки забелязват промени в своите емоции и поведение.

Как да помогнете на близък с шизофрения?

Кога се проявяват симптомите на шизофрения?

Шизофренията обикновено се проявява след пубертета – при повечето хора това става в края на тийнейджърските години до началото на 30-те, в редки случаи се наблюдава по-ранно или по-късно начало.

Кратко ръководство за шизофрения

Кратко ръководство за шизофрения

Шизофренията е сериозно психично заболяване, засягащо около 1% от хората и може да доведе до инвалидност. Научете повече за заболяването тук.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции