Отбелязваме Световния ден на психичното здраве -10 октомври

Ще я наречем Ева. За да запазим самоличността й в тайна. Тя е на 28 години и днес е първият й работен ден. Ева страда от параноидна шизофрения. Имала е много трудности и винаги е искала да бъде самостоятелна, да бъде господар на себе си и да изкарва прехраната си достойно. Запознахме се с Ева преди 3 месеца, когато постъпи в Защитено жилище „Св. Рафаил“ след активно лечение на болестта й. Тези 3 месеца екипът ни се посвети на нейното цялостно възстановяване и социална рехабилитация. Какъв по-хубав знак и дар за нас на днешния ден – Денят на психичното здраве!

Нека на този ден бъдем по-открити и по-посветени на проблемите на хората с психични страдания. Те има своята временна уязвимост, която адекватната терапия и социалната подкрепа преодоляват. Създадохме Свети Рафаил именно затова – за да върнем силите, надеждите и амбициите в засегнатите и близките им. Вече половин година вървим стъпка по стъпка с потребителите на нашите услуги, за да върнем желанието им за живот, вдъхновението за множеството им таланти и вярата, че могат да преодолеят болестта!

Честит първи работен ден на Ева!

Честит празник на всички, за които грижата за психичното здраве е кауза!

Според данни на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11.4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6.2%, злоупотреби с вещества – 3.3 %. Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите. 

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми са безсъние, честа умора, лошо настроение раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист – психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството. 

*Източник: МЗ, bit.ly/36QNOLW

Отбелязваме Световния ден на психичното здраве -10 октомври
Към началото