Мина Енева пред БНР: Защитените жилища за лица с психични проблеми не достигат

Защитено жилище за пълнолетни лица с психични страдания „Св. Рафаил“ отвори врати в Панчарево край София. Центърът е изграден по модел на подобни институции в Италия и Швейцария, сред природата. Няма да приема хора в остри състояния, а такива с овладяна медикаментозна терапия. „Св. Рафаил“ осигурява денонощно наблюдение и рехабилитация за 25 души, както и работа с психолози и ерготерапевти. Целта е да се постигне реинтеграция на обитателите му, обясни пред „Хоризонт“ директорът на защитеното жилище Мина Енева. Тя е психолог и ерготерапевт, създател на сдружение „Тацитус“, което работи с деца с аутизъм.

Престоят в „Св. Рафаил“ е платен. Дневен център за социална рехабилитация и интеграция към защитеното жилище обаче ще осигурява безплатни занимания, поясни Мина Енева.

Изолацията за всички е труден период, но още по-трудна е тя за хората с психични страдания и за децата с аутизъм, подчерта Енева в предаването „Хоризонт до обед“.

Мина Енева смята, че за лицата с психични страдания у нас трябва да се прави още много. „Те са като че ли най-онеправдани и сякаш обществото най-много им дължи. Това са едни прекрасни хора. Те са изключително невинни. Те просто „светят“, отбеляза тя.

Защитените жилища за хората с психични страдания са много по-малко от нуждите и спрямо всички останали защитени жилища, допълни Мина Енева.  

Цялото интервю може да чуете ТУК.

Мина Енева пред БНР: Защитените жилища за лица с психични проблеми не достигат
Към началото