Мина Енева във “Вечерното шоу на Слави Трифонов”: Целта ни е хората с психични страдания да се реинтегрират в обществото

Директорът на Защитено жилище „Св. Рафаил“ гостува в рубриката „Българи, достойни за уважение“ на „Вечерното шоу на Слави Трифонов“. Тя говори за каузата да помага на хора с психични проблеми и борбата за по-добър живот на децата с аутизъм.

Защитеното жилище е създадено по швейцарско-италиански модел, а целта му е хората с психични страдания да се реинтегрират в обществото, обясни Мина Енева. „Една голяма част от тях наистина могат и са способни да се върнат обратно към социалния живот“, допълни тя.

Жилището се намира на брега на езерото Панчарево, в местност със зеленина и птици. Изключително важна е такава среда за хората с психични страдания – те трябва да бъдат сред спокойствие, чист въздух и природа, обясни Енева.

Тя разказа още за дейностите и грижите, които се предлагат за потребителите на жилището и поясни, че екипът се състои освен от социални педагози, психолози и ерготерапевти и от медицински специалисти, има 24- часова медицинска подкрепа.

Защитеното жилище е „междинна грижа“, място, на което тези хора могат да бъдат подготвени и подкрепени, за да се върнат към социален живот. Обществото дължи на тези хора много, те са в изключително тежка позиция, добави още Енева.

Цялото интервю може да гледате тук:

Мина Енева във “Вечерното шоу на Слави Трифонов”: Целта ни е хората с психични страдания да се реинтегрират в обществото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Към началото