Защитено жилище „Св. Рафаил“ с първа награда за „Пациентски проект“

Общ изглед на защитено жилище за лица с психични разстройства "Свети Рафаил"

Защитено жилище „Св. Рафаил“ спечели първа награда в категорията „Пациентски проект“ в третото издание на конкурса „Иновации и добри практики в здравния сектор“, организиран от вестник Капитал и биофармацевтичната компания АбВи.

Защитеното жилище отвори врати през пролетта на тази година и е създадено по швейцарско-италиански модел. Намира се в уюта и спокойствието на природата край Панчаревското езеро и осигурява място за живеене на пълнолетни хора с психични страдания.

В конкурса за иновации участваха 24 проекта от цялата страна, като най-добрите сред тях бяха отличени по време на Седмата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор“, провела се на 27 ноември 2020 г.

Защитеното жилище бе оценено от жури от доказани експерти в сферата на здравеопазването, начело с д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към Народното събрание. Членовете на журито заседавха на 28 октомври и гласуваха в реално време по 5-точкова система по критерии, свързани с ползите за пациентите и как дадената практика е допринесла за по-добрия им живот. Общият брой точки, които събра защитено жилище „Св. Рафаил“ са 324. Най-висока оценка получават проектите, които показват внедряване на иновация или добра практика, която не е била реализирана в Бълагария.

Защитено жилище ‘Св. Рафаил“ само по себе си е иновация – то е грижа и подкрепа от съвременен тип за хората с психични страдания у  нас. Една нова за страна ни възможност за предоставяне на комплексна извънболнична помощ за изключително уюзвима група от хора. Екипът на жилището се състои от висококвалифицирани специалисти, които осъществяват контрол на състоянието на потребителите и работят ежедневно с тях за постигане на напредък.

Второ място в категорията е за инициативата „Той е“ на МБАЛ „Уни Хоспитал“ – Панагюрище, а трето за Центъра за работа с деца с аутизъм „Тацитус“.

Забележка:

Публикациите, поместени на уебсайта са само с информационна цел и не са поставяне на диагноза.

Преди да предприемете или прекъснете лечение, да промените назначената си терапия, приема или дозировката на лекарствата си, задължително се консултирайте предварително с лекуващия си лекар.

Ако нямате такъв, можете да се обърнете към екипа от психолози, психиатри и терапевти на фондация Свети Рафаил.

Полезно и актуално

Съвети

Новини

Референции

Други

Последни публикации

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания във фондация “Свети Рафаил”

Психичното заболяване не е присъда! Можете да върнете контрола над живота си!
Фондация “Свети Рафаил”, със съдействието на @Столична община, осигуряват частично финансиране на рехабилитация на психични заболявания.

Виртуална разходка на защитено жилище "Свети Рафаил" [видео]

Виртуална разходка в Защитено жилище „Св. Рафаил“

Разгледайте защитено жилище „Свети Рафаил“, без да напускате комфорта на дома си, с нашата виртуална разходка.

Параноя и параноични мисли

Параноя

На всеки се случва да има параноични мисли понякога, но е добре да знаете кога става дума за клинична параноя и какво можете да направите

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Как да реагирате срещу стигма към психичните заболявания

Преодоляването на проявите на стигма към психичните заболявания е времеемък процес. Даваме ви няколко насоки как бихте могли да се справяте с тях.

За фондация "Свети Рафаил"

За нас

Екип

Свободни позиции