Защитено жилище за хора с психични проблеми отвори врати в Панчарево

Защитено жилище Свети Рафаил по Нова Телевизия
За нас е голяма чест, че отварянето на защитено жилище за хора с психични проблеми край Панчарево, беше отразено в предаването "Здравей, България", излъчвано по Нова телевизия.

Фондация „Свети Рафаил“ си поставя за цел да помогне на хората с психични заболявания, като им предостави спокойна среда за живот, рехабилитация и подготовка за завръщане в обществото. Като резултат дневен център и защитено жилище за пълнолетни с психични проблеми са готови да посрещнат нуждаещи се хора.

Рехабилитация за хора с психични проблеми сред природата

Дневният център и защитеното жилище за психичноболни са разположени край езерото Панчарево – сред природата, близо до водата и в същото време, недалеч от София. Целта им е да осигурят спокойствието, от което потребителите се нуждаят и подходяща среда за тяхното възстановяване.

Индивидуална програма за ресоциализация на пълнолетни с психични проблеми

В същото време, хората с психични проблеми, имат нужда да бъдат активни, да ангажират вниманието си с нещо и да развиват способностите си. Затова в защитеното жилище се изготвя индивидуална програма за всеки пациент, която отговаря на индивидуалните му способности и нужди. Това включва арт дейности, спорт, готвене и други, в зависимост от личните предпочитания на хората с психични проблеми.

Целта на фондация „Свети Рафаил“: пълноценно завръщане в обществото на хората с психични проблеми

Идеята зад дневния център и домът за настаняване на психичноболни е да посреща хора в работоспособна възраст, които временно са загубили трудоспособността си. Там те ще открият спокойствие, подкрепяща среда, денонощна помощ, включително и медицинска, при необходимост. В защитено жилище „Свети Рафаил“ е осигурена среда, подходяща за социална рехабилитация на хора с психични заболявания, насочена към ресоциализацията им, обратното завръщане в обществото като пълноценни личности.

Още по темата, можете да видите във видеото ТУК.

Защитено жилище за хора с психични проблеми отвори врати в Панчарево
Към началото